Komentara: 3
Pregleda: 3412

Mali Iđoš dobio svog zaštitnika građana

04.12.2014. u 15:08h
Izvor: Magyar Szó
Lokalna samouprava Malog Iđoša je u avgustu donela odluku da se uvede institucija ombudsmana (zaštitnika građana) u opštini. Izbor je pao na Blažu Stojanovića koji već decenijama radi u javnoj upravi. Novi ombudsman je na posao stupio u septembru i sve se više građana se njemu obraća sa svojim problemima.
Mali Iđoš dobio svog zaštitnika građana

Stojanović je diplomirani pravnik koji već 35 godina radi u javnoj upravi. Počeo je kao referent poslova skupštine opštine, bio je sekretar izvršnog veća, a pre funkcije ombudsmana je bio rukovodilac odeljenja za javnu upravu lokalne samouprave.

Stojanović kaže da se pored poštovanja prava građana bavi i pravednim ophođenjem. Ombudsman je nadležan za nepravde učinjene u lokalnoj samoupravi, u institucijama čiji je osnivač lokalna samouprava, u javnim preduzećima ali i u školama. Ombudsman Malog Iđoša misli da se njegov posao unekoliko razlikuje od posla drugih ombudsmana jer je njegova jedna od najmanjih opština u Srbiji, toj opštini priprada samo tri sela gde se svi poznaju, što znači da je prilično teško nepoštovati nečija prava, ali se dešava da neko ima osećaj da su njegova prava ugrožena. Do sada je gradonačelnik bio prinuđen da se bavi ovakvim pritužbama, ali od sada je to posao ombudsmana.

Do sada je Stojanovića potražilo četrdesetak građana; u prvim nedeljama ih je bilo jedva nekoliko, ali se situacija menja i danas se skoro svakog dana javi neko sa svojim problemom. Dešava se da je građanima potrebna samo informacija, ali i u takvim situacijama se mora pomoći. Do sada je najviše žalbi stiglo zbog komasacije u Feketiću i Lovćencu. Građani se žale i na elektrodistribuciju, ali njima ombudsman ne može pružiti veliku pomoć, pošto se radi o državnom, a ne o opštinskom preduzeću.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 3412
Povezane teme

ombudsman

mali iđoš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.