Komentara: 0
Pregleda: 2702

"Majčino mleko-najbolja hrana"

01.08.2017. u 17:23h
Izvor: Subotica.com
Sve je veći broj majki koje doje, poručuju lekari povodom Svetske nedelje dojenja, koja se ove godine obeležava pod sloganom "Majčino mleko-najbolja hrana".
"Majčino mleko-najbolja hrana"

Majčino mleko je, prema rečima lekara, osnovna hrana tokom cele prve godine života, jer prirodno mleko sadrži hranljive sastojke koji podstiču detetov imunitet. Dojenje predstavlja prvu imunizaciju odojčeta, jer ga štiti od mnogih bolesti i podstiče razvoj.

- Majčino mleko je izuzetno bogato hranljivim materijama, obezbeđuje pravilan rast i razvoj deteta. Dojenje  podstiče sazrevanje imunog sistema, štiti od mnogobrojnih infekcija, smanjuje rizik od pojave alergija i gojaznosti. Detetu koje je dojeno omogućeno je da nauči da unese adekvatnu količinu namirnica koja mu je potrebna što  smanjuje rizik od prekomerne ishranjenosti i gojaznosti u kasnijem uzrastu.  Dojenje podstiče i inteligenciju. Smanjuje rizik i od pojave dijareje, a sa druge strane uvek je dostupno - upozorava dr Gordana Šulić, specijalista pedijatrije Dispanzera za decu.

Brojne su prednosti dojenja i za zdravlje majke.  Pored činjenice da se dojenjem uspostavlja dublja emocionalna veza sa detetom, postoji i nekoliko  pozitivnih efekata na očuvanje zdravlja žena koje doje.

- Dojenje smanjuje rizik od pojave anemije, osteoporoze i pojave malignih bolesti dojke i jajnika. Smanjuje rizik od pojave postporođajne depresije i doprinosi normlizaciji telesne mase - kaže dr Šulić i ističe da sve veći broj majki u Subotici doji, kao i da često dolaze po savet.

Preporuka lekara je da se deca doje tokom prve godine života, a savet je da se sa dojenjem nastavi i do navršene druge godine, uz uvođenje nemlečne ishrane. Ukoliko majke ne mogu da doje, potrebno je uvođenje adaptirane mlečne formule,

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2702
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dojenje

svetski dan dojenja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.