Komentara: 14
Pregleda: 4330

Maglai: Subotica ima potencijal u obnovljivim izvorima energije

28.03.2014. u 12:13h
Izvor: RTV City
U Velikoj većnici danas je održan 6. Međunarodni naučni skup „Expres 2014“ namenjen obnovljivim izvorima energije, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja o položaju i stanju eksploatacije iste. Iako u Subotici postoji mogućnost korišćenja nekoliko oblika izvora energije poput geotermalnih izvora, energije vetra i biomase, ova oblast je u zaostatku.
Maglai: Subotica ima potencijal u obnovljivim izvorima energije

Na skupu se okupio veliki broj stručnjaka iz Poljske, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su kroz predavanja i naučne radove prezentovali iskustva i stavove o ovoj temi. U Subotici postoji nekoliko preduzeća koji se bave proizvodnjom uređaja koji omogućavaju ponovno iskorišćenje energije, kao što su toplotne pumpe i solarni kolektori. Iako je svest o ovome veoma visoka, podrška države u materijalnom smislu izuzetno je skromna.

Gradonačelnik Jene Maglai smatra da je ovaj skup od izuzetne važnosti ne samo za Suboticu, nego i za čitav region, i da treba ozbiljno da se pristupi mogućnostima da se klasični izvori energije postepeno zamenjuju onim obnovljivim. Maglai smatra da Subotica ima potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

U planu je da se ove godine u deset subotičkih osnovnih škola, grejanje tokom zimskih meseci standardnim gorivima zameni gasom, čime će se samo u prvoj godini korišćenja uštedeti oko 10 miliona dinara.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 11 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4330

Povezana vest

Povezane teme

jene maglai

obnovljivi izvori energije

energetska efikasnost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.