• Pregleda: 3660

Maglai: Subotica ima potencijal u obnovljivim izvorima energije

U Velikoj većnici danas je održan 6. Međunarodni naučni skup „Expres 2014“ namenjen obnovljivim izvorima energije, sa ciljem da se javnosti skrene pažnja o položaju i stanju eksploatacije iste. Iako u Subotici postoji mogućnost korišćenja nekoliko oblika izvora energije poput geotermalnih izvora, energije vetra i biomase, ova oblast je u zaostatku.
Maglai: Subotica ima potencijal u obnovljivim izvorima energije

Na skupu se okupio veliki broj stručnjaka iz Poljske, Slovačke, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije, koji su kroz predavanja i naučne radove prezentovali iskustva i stavove o ovoj temi. U Subotici postoji nekoliko preduzeća koji se bave proizvodnjom uređaja koji omogućavaju ponovno iskorišćenje energije, kao što su toplotne pumpe i solarni kolektori. Iako je svest o ovome veoma visoka, podrška države u materijalnom smislu izuzetno je skromna.

Gradonačelnik Jene Maglai smatra da je ovaj skup od izuzetne važnosti ne samo za Suboticu, nego i za čitav region, i da treba ozbiljno da se pristupi mogućnostima da se klasični izvori energije postepeno zamenjuju onim obnovljivim. Maglai smatra da Subotica ima potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

U planu je da se ove godine u deset subotičkih osnovnih škola, grejanje tokom zimskih meseci standardnim gorivima zameni gasom, čime će se samo u prvoj godini korišćenja uštedeti oko 10 miliona dinara.

Izvor: RTV City

povezane teme

14
IKOM Odgovori
Gospodine Maglai Subotica jedino ima potencijal u obnovi privrede, Građani Subotice bi da rade
30. 000 hiljada građana je ostalo bez posla jer su im firme opljačkali "uspešni privrednici" KRIMINALCI.
Firme treba da se oduzimaju i vrate DRŽAVI, PIO FONDU, AKCIONARIMA.... pokrenit proizvodnju to je spas i veliki potencijal ljudske ENERGIJE.
KRIMINALCIMA kao Šariću oduzet svu imovinu pa lepo na duži odmor.
Jedino spas Subotice je u razotkrivanju LOPOVA i zapošljavanju građana.
Svi ovi razno razni međunarodni skupovi su veoma SKUPI za poreske obveznike, samo rad i otvaranje stari radnih mesta može da pokrene Suboticu napred.
Always Ultra Odgovori
Halo covece - onih 15ak dana za pocetak renoviranja centra grada je davno isteklo !!!
Zakrpi rupetine !
teslino Odgovori
Kako je krenulo ni ova nova vlast neće ništa uraditi za boljitak Subotičana.Hoćemo neposredne izbore za gradonačelnika i Đulu Lasla na tom mestu!!!
Momir Odgovori
ko placa ove glupe skupove?
Belial Odgovori
A sto Subotica lezi na velikim bazenima termalne vode?? Koju ste zabranili da se koristi, izuzetak je naravno ako vam platim!?

Na bazenu u dudovoj prosipate termalnu vodu u kanalizaciju umesto da ulozite 2-3 hiljade eura u podno grejanje koje bi vam bilo besplatno.
Vesko Odgovori
Kada ce te poraditi da se opljackano u gradu i okolini vrati građanima i radnicima, koji su zbog hala-
pljivih polticara i rukovodioca postali građani drugog reda u svom gradu.
nale Odgovori
Da se mi ne zamajavamo gospodine Maglai! Bez kompletne zamene dotrajale instalacije grejanja
( kotao, cevi, radijatori.....) nema efikasnog grejanja na gas, pa tako ni uštede. Pre nego što raspete gomilu para, raspitajte se kod stručnih osoba i tu ne mislim na Cim gas!!!!!!!!!!
Alvatna Odgovori
Subotica ima potencijal za zaposljavnje partiskih drugova, sada najvise iz redova SVM,SNS i SPS-a.
Robert G Odgovori
Postovani gosp.Maglai, slazem se sa Vama da je ova oblast u zaostatku a tako ce i da ostane u Subotici sve dok se politika bude mesala u prevredu na nacin na koji vi to radite.
Recite mi kakav potencijal imamo mi koji se bavimo obnovljivim izvorima energije??? Koliko konkursa ste objavili ove godine??? Sve ovo sto pricate je veoma lepo ali u pozadini terate investitore i perspektivna preduzeca koja su uradila vise za ovaj grad nego citava Vasa stranka!!
titov omladinac Odgovori
Nale je u pravu.

Nema uštede u zameni kotla. Naročito ako je grejanje visokotemperaturno. A jeste. Tih gasnih kotlova je "posejano" po posebnim partijskim linijama mnogo, a niko nije razmišljao o održivosti. Sada se te ustanove i domovi kulture žale da ne mogu da plate račune za zemni gas. Nije ni važno, partijski drug im je "uvalio" kotao koji pravi velike račune. A, te račune opet prilažu u molbama za naš dinar, iz budžeta naravno.

Rešenje postoji, ali ne žele da ga čuju. Nije iz njihove partije.
Srbistan Odgovori
Cekajte malo! Pricamo o obnovljivim izvorima enetgije a Maglai pominje uvodjenje gasa u skole.Moze li neko od pomocnika njegovih da objasni da gas nije obnovljiv izvor energije.
Alvatna Odgovori
Maglai, ajde oladi!
Petar Odgovori
Gospodine Maglai, vi pričate ono u šta sami ne verujete i nećete da radite. Imali ste prilike i mogućnosti da pomognete preduzeće koje se bavi obnovljivim energijama i mogu da stvore nova radna mesta, ali niste učinili ništa jer vam je važnije da štitite svoje nesposobne kadrove!!! Uostalom, ne treba ja oko toga da se čudim kad vi NE ZNATE DA GAS NIJE OBNOVLJIVI IZVOR ENERGIJE! Dve godine će brzo proći gospodine Maglai, a onda ćete vi sa vašim radom i rezultatima ponovo na izbore!
earthworker Odgovori
meni najace kako je na naucni skup o obnovljivoj energiji zalutao i grgo horvacki. :)))
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.