Komentara: 35
Pregleda: 8672

Maglai: Gde je nestalo 220.000 evra?

14.03.2014. u 14:04h
Izvor: Subotica.com
U redovnom obraćanju javnosti gradonačelnik Jene Maglai danas je govorio o prihodima i rashodima u budžetu grada, kao i o aktivnostima koje će biti preduzete da bi se povećao priliv novčanih sredstava u budžet, ali i o vanrednoj reviziji poslovanja 6 javnih preduzeća koja su u nadležnosti grada.
Maglai: Gde je nestalo 220.000 evra?

Gradonačelnik Jene Maglai izjavio je, na današnjoj pres konferenciji, da je u prva dva meseca ove godine lokalna samouprava ostvarila prihod od 564 miliona dinara, te da je na raspolaganju gradskoj vlasti bilo i 260 miliona dinara neutrošenih sredstava iz prethodne godine. U istom periodu, rashodi grada bili su u visini od 603 miliona dinara.

- Za moje prethodine je ovo bila tabu tema, ali mislim da građani moraju da znaju kako se ostvaruju prihodi u gradskoj kasi i na koji način se pare kasnije troše. Najveći deo novca potrošili smo na servisiranje tekućih obaveza, a ono što je posebno bitno je i da smo isplatili sva nasleđena dugovanja iz 2013. godine. Plaćena je, između ostalog, poslednja rata za prošlogodišnje asfaltiranje, zatim za izgradnju vodovodne infrastrukture na lokaciji bivše kasarne „Petar Drapšin“, javne usluge, obaveze prema Direkciji za izgradnju grada, kao i prema oblastima kulture, obrazovanja, sporta i medija – istakao je Maglai.

On je naglasio da situacija, kada su finansije u pitanju, i dalje nije onakva kakva bi trebala da bude, ali da je u velikoj meri stabilizovana.

- Zahvalnost dugujemo i onim građanima Subotice koji redovno izmiruju svoje obaveze po porezima i raznim drugim osnovama. U određenoj meri i akcija objavljivanja najvećih poreskih dužnika je urodila plodom, pa je njih 220 izmirilo svoje obaveze i inkasirano je 11 miliona dinara – rekao je gradonačelnik.

Jene Maglai je podsetio i da je do 2009. godine postojao i gradski Fond za razvoj privrede, iz koga su subotički manji privrednici dobijali povoljne kredite.

- Ono što je alarmantno je da preko 220 hiljada nikada nije vraćeno u gradsku kasu, niti je bilo ko od mojih prethodnika potegao to pitanje. Dao sam nalog nadležnim gradskim službama da se ta potraživanja naplate, a imam i sumnji na određene zloupotrebe, odnosno da su neki krediti uzimani sa namerom da se nikada ne vrate – poručio je gradonačelnik.

Kada su poslovni prostori u pitanju, on je naglasio da je u februaru izdato preko 30 faktura u odnosu na januar, a da tendenciju povećanja broja izdatih poslovnih prostora očekuje i u tekućem mesecu.

- Iako je restitucijom 18 ozbiljnih poslovnih prostora kojima je raspolagao grad vraćeno starim vlasnicima, uspeli smo da povećamo prihode od naplate zakupa. Ono što pod hitno moramo da uradimo je da regulišemo pitanje zgrada Jadrana, Otvorenog univerziteta Nove opštine. Samo u prošlom mesecu, komunalije za zgradu Otvorenog univerziteta platili smo 600 hiljada dinara, a u Jadranu još 400.000 dinara, a odatle nemamo gotovo nikakve prihode – rekao je Jene Maglai.

Naredne sedmice počeće i nezavisna revizija, nezavisne revizorke kuće koju je angažovao gradonačelnik, dva javna preduzeća, nakon čega će se kontrolori preseliti u još četiri.

- Pošto od pravosudnih organa već dva meseca ne dobijam nikakav odgovor vezan za krivične prijave koje sam, zbog nezakonitosti, podneo protiv NN lica u „Čistoći i zelenilu“, bio sam primoran da angažujem nezavisno revizorsko preduzeće koje će se baviti eventualnim nezakonitostima u gradskim JP u prethodnom periodu. Ovo je poruka direktorima da više neće moći da rade šta hoće, jer će se vršiti ozbiljna kontrola njihovog rada. To neće biti po političkom ključu, već će se naspisku kontrolisanih naći i preduzeća čiji su direktori kako iz Saveza vojvođanskih Mađara, tako i drugih partija – zaključio je Maglai.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 35
Pregleda: 8672

Povezana vest

Povezane teme

gradonačelnik Subotice

city press room

jene maglai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.