Komentara: 26
Pregleda: 3801

Mađarski premijer u kampanji SVM-a

07.03.2012. u 02:24h
Izvor: SuMedija
Mađarski premijer u kampanji SVM-a

Viktor Orban je prihvatio poziv Ištvana Pastora da lično učestvuje u izbornoj kampanji Saveza vojvođanskih Mađara i zbog toga će, kako se očekuje, krajem aprila posetiti Vojvodinu .

Ovo je, pored ostalog, navedeno u saopštenju portparola mađarskog premijera, nakon jučerašnjeg susreta predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i predsednika SVM-a Ištvana Pastora u Budimpešti. – Sagovornici su konstatovali da je zalog započete izgradnje nacije i zajednice, pa tako neupitni nacionalni interes, da vojvođanska mađarska zajednica – preko Saveza vojvođanskih Mađara – i nadalje bude nezaobilazna politička snaga na svim nivoima politiziranja u Srbiji – precizirano je u saopštenju.

Predsednik SVM-a je podršku mađarske stranke Fides i njenog lidera i premijera Mađarske Viktora Orbana njegovoj stranci u predstojećim izborima u Srbiji ocenio kao značajnu, navodeći da „verovatno nikog ne iznenađuje postojeći izuzetno dobar odnos između SVM-a i Fidesa, odnosno premijera i njega“, budući da SVM poslednjih četiri-pet godina nije imao predizbornu ili drugu veliku manifestaciju, a da na njoj Orban, bilo kao predsednik opozicionog Fidesa, bilo nakon toga kao premijer, nije izneo svoja stanovišta.

– U pogledu vrednosnog sistema, načina razmišljanja i ciljeva smo lično isto toliko međusobno bliski kao i Fides i SVM. Više puta je rečeno da Fides i mađarska vlada u Vojvodini našu stranku smatra strateškim partnerom. Pored toga, mislim da ne treba dokazivati ko je ko u javnom životu vojvođanskih Mađara i u javnom političkom životu, te ko koliku podršku ima. Ukoliko je ambicija da vojvođanska mađarska zajednica politički bude nezaobilazna, onda je to zamislivo jedino sa Savezom vojvođanskih Mađara. Greše oni koji misle da jedna ili druga sklepana partijska formacija može da ostvari neki ozbiljniji uticaj na javni život, ili da će sopstveni dvodecenijski učinak odjednom biti izmenjen u odnosu na učinak naše stranke – rekao je Pastor za „Mađar so“. Dodao je i da u vezi sa Orbanovim učešćem u kampanji SVM-a zasad nema detalja, da se jedino zna da bi mađarski premijer 20. aprila doputovao u Vojvodinu i da će najverovatnije tokom jednodnevne posete učestvovati na predizbornim manifestacijama SVM-a tog dana.

U saopštenju nakon susreta Orban-Pastor navedeno je i da je izraženo obostrano zadovoljstvo što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, kao i da je Pastor iskoristio priliku i da prenese da „vojvođanska mađarska zajednica i SVM stoje uz premijera i vladu Mađarske u neprimerenoj, jednostranoj međunarodnoj političkoj kampanji, suprotnoj vrednosnom sistemu evropejstva, koja se vodi protiv Mađarske“.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 26
Pregleda: 3801
Povezane teme

ištvan pastor

svm

savez vojvođanskih mađara

viktor orban

premijer mađarske

izborna kampanja subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.