• Pregleda: 3283

Mađarski premijer u kampanji SVM-a

Mađarski premijer u kampanji SVM-a

Viktor Orban je prihvatio poziv Ištvana Pastora da lično učestvuje u izbornoj kampanji Saveza vojvođanskih Mađara i zbog toga će, kako se očekuje, krajem aprila posetiti Vojvodinu .

Ovo je, pored ostalog, navedeno u saopštenju portparola mađarskog premijera, nakon jučerašnjeg susreta predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana i predsednika SVM-a Ištvana Pastora u Budimpešti. – Sagovornici su konstatovali da je zalog započete izgradnje nacije i zajednice, pa tako neupitni nacionalni interes, da vojvođanska mađarska zajednica – preko Saveza vojvođanskih Mađara – i nadalje bude nezaobilazna politička snaga na svim nivoima politiziranja u Srbiji – precizirano je u saopštenju.

Predsednik SVM-a je podršku mađarske stranke Fides i njenog lidera i premijera Mađarske Viktora Orbana njegovoj stranci u predstojećim izborima u Srbiji ocenio kao značajnu, navodeći da „verovatno nikog ne iznenađuje postojeći izuzetno dobar odnos između SVM-a i Fidesa, odnosno premijera i njega“, budući da SVM poslednjih četiri-pet godina nije imao predizbornu ili drugu veliku manifestaciju, a da na njoj Orban, bilo kao predsednik opozicionog Fidesa, bilo nakon toga kao premijer, nije izneo svoja stanovišta.

– U pogledu vrednosnog sistema, načina razmišljanja i ciljeva smo lično isto toliko međusobno bliski kao i Fides i SVM. Više puta je rečeno da Fides i mađarska vlada u Vojvodini našu stranku smatra strateškim partnerom. Pored toga, mislim da ne treba dokazivati ko je ko u javnom životu vojvođanskih Mađara i u javnom političkom životu, te ko koliku podršku ima. Ukoliko je ambicija da vojvođanska mađarska zajednica politički bude nezaobilazna, onda je to zamislivo jedino sa Savezom vojvođanskih Mađara. Greše oni koji misle da jedna ili druga sklepana partijska formacija može da ostvari neki ozbiljniji uticaj na javni život, ili da će sopstveni dvodecenijski učinak odjednom biti izmenjen u odnosu na učinak naše stranke – rekao je Pastor za „Mađar so“. Dodao je i da u vezi sa Orbanovim učešćem u kampanji SVM-a zasad nema detalja, da se jedino zna da bi mađarski premijer 20. aprila doputovao u Vojvodinu i da će najverovatnije tokom jednodnevne posete učestvovati na predizbornim manifestacijama SVM-a tog dana.

U saopštenju nakon susreta Orban-Pastor navedeno je i da je izraženo obostrano zadovoljstvo što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU, kao i da je Pastor iskoristio priliku i da prenese da „vojvođanska mađarska zajednica i SVM stoje uz premijera i vladu Mađarske u neprimerenoj, jednostranoj međunarodnoj političkoj kampanji, suprotnoj vrednosnom sistemu evropejstva, koja se vodi protiv Mađarske“.

Izvor: SuMedija

povezane teme

26
suboticani Odgovori
nacionalisti! Vojvodina je Srbija
ma da Odgovori
Mene samo interesuje da li premijer jedne drzave moze da ucestvuje u predizbornoj kampanji neke stranke u drugoj drzavi? Ne znam, pa zato i pitam...
saki Odgovori
Gospodin Orban ne ume ni svoju državu da vodi i ona je pred bankrotom.Šta on hoće da drvi.
jovana Odgovori
ovo je skandal.....
atila Odgovori
Vama i Obama ne bi pomogao...pukli ste pa sa sada pokusavaju premijera susedne drzave da uvuku u kampanju....smesno i zalosno
misko Odgovori
a losi Vam zuti? pa glasajte za Pastora=Orbana.....haaaahaaahaaa ovo je strasno.....neka hvala
pajo Odgovori
pa kako da ne... I Tadic je bio kod Dodika na kampanji
Marko Odgovori
Ne podrzavam ovo uopste.
rax Odgovori
nas predsednik tadic, a i cela vlada nam je pokazala kako se to radi. sta li oni rade u rs kod dodika? prema tome - kriticari napravite prvo red kod nas. a tek predstoji kosovo.
vojvodjanin Odgovori
@suboticani

a vi ste kao nešto bolji? tražite za sebe prava koja niste spremni dati drugima. Zar nije Tadić primio u Bosni neko ordenje i zar nije učestvovao u tamošnjoj kapmanji, a pre njega Koštunica u Crnoj Gori i Kosovu?
palic Odgovori
Kada se mi mesamo na ovakav nacin u susednim zemljama onda to pozdravljamo a kada se to cini kao u ovom slucaju onda osudjujemo!Koliko smo licemerni i dvolicni je neverovatno...Tako se ne moze u Evropu niti u bolji zivot!!!
ja Odgovori
Kad je u pitanju Mađarska onda EU vodi "neprimerenu, jednostranu političku kampanju suprotnu vrednosnom sistemu evropejstva koja se vodi protiv Mađarske", a kad je u pitanju Srbija, onda gospodin Pastor nema nikakve zamerke na uslovaljavanja koja dolaze iz te iste EU, nego je vlast u Srbiji nerazumna". Licemerno.
ja Odgovori
Za paju, raxa i sve ostale koji prave paralelu između Republike Srpske i Mađarske. Srbi su u BiH i Republici Srpskoj KONSTITUTIVNI NAROD, a ne nacionalna manjina. Tadić tamo ide u posetu PREMIJERU Republike Srpske. Srbija je pored Hrvatske GARANT Dejtonskog sporazuma, odnosno državnog uređenja BiH.
vojvođanka Odgovori
ljubomorni ste??? dobro je čitati vaše ljubomorne komentare.
vojvodjanin Odgovori
@ja

A poznato Vam je da je Vojvodina bila konstitutivni element SFRJ dok Milošević i VelikoSrbi nisu ukinuli taj status i pripadajuća prava? I znate da je Pastor VICEPREMIJER Vojvodine? A ne rekoste ništa za CG i Kosovo? Pa da, Kosovo je nekad bilo u Srbiji, kao što je Vojvodina nekad bila u Mađarskoj.
vladjimir Odgovori
@vojvodjanka Bezobrazni ste??? nije dobro citati vase bezobrazne komentare
vladjimir Odgovori
imam više zelenih prtića nego vi. pa vidite ko je bezobrazan
Fantom Slobode Odgovori
@Vojvodjanine, autonomasu zeleni i needukovani, znao sam da neces moci da podlegnes niskim strastima i suzdrzis se od skretanja sa teme. Citaj svoj poslednji post. Ne registrujes da si skrenuo sa teme? Pratim te ja na ovom forumu duze vreme. Primetio sam tvoje simptome. Ne umes da se drzis teme duze od dva posta covece. Na kraju se uvek sve svede na ono papagajski, ponavljas se konstantno. Pokvarena ploca. Nama se vise ni ne gadis sa tom autonomaskom "deponijom", smesan si. I jos nesto, molim te da se u buduce edukujes i potkujes informacijama, pre nego sto se latis ovakvih visokoumnih tema. Jer nije nikakav "Sloba" nekome nesto ukinuo. De Iure jeste, ali De Facto, procitaj malo vise o takozvanoj "Jogurt Revoluciji " u Novome Sadu '89. godine.
Laki Odgovori
Ne znam ovde u komentarima ko koga ovde kritikuje.Ili nacionalisti pljuju po Madjarima ili su to nase drage demokrate koje se boje velikog uspeha SVM-a i SNS-a pa da im ispadne sisa,tj. vlast ovde u Subotici.Inace Orban je blago desnije orijentisan i nije bas nesto u dobro sa Evropom.A svi znamo sta je Evropska unija i cemu sluzi,samo sto joj je on stao na put i nazalost bice verovatno izbrisan pod pritiskom EU.Koja nicemu drugome ne sluzi,osim za otimanje jacih zemalja od slabijih.
atila hun Odgovori
kome je srbija garant koji dejton ne pita se srbija nista niti ca se pitati bilo kad u sledecih 123 god a dotle ce opet biti turska a vojvodina delvidek vojvodina nikad nije bila srbija niti ce ikad to da postane a srbija nema saveznika ni unutar svoje granice a kamoli dalje ,vi zivite u drugoj dimenziji kosovo ima veci uticaj od srbije
@FAntom Slobode Odgovori
šta si ti Sherlock Holms.??? malo smo nervozni ??? to je dobro.
schreiber Odgovori
Šefica posle podne ne dolazi pa da se izjasnim oko Orbana. Izvinite, trebaće mi malo više prostora. Dakle:

Delikatno! Ko sme da uputi protesnu notu mađarskoj Vladi zbog mešanja u unutrašnje odnose Srbije. Niko ne sme da pisne.
Ko je uputio demarš, notu ili neki blaži oblik diplomatskog prigovora zbog ambasadora Konuzina koji je Srbima rekao da su manje aktivni od Rusa u rešavanju unutrašnjih državnih pitanja? Niko!
Posle dramatične briselske noći kad ni vlaške vračare nisu znale na koju će nogu ustati naš veliki prijatelj Basesku i da li će dozvoliti da se kandidujemo za Evropu, nikome ne pada na pamet da stane na senku nekom novom Baseskuu. Zato niko neće ništa reći ni Orbanu ! Orban inače nije blesav da mu neko prišije diplomatski greh pa će nekako posle Uskrsa stići u PRIVATNU POSETU što je sasvim prirodno - da obiđe više od 20 hiljada svojih sunarodnika od kojih bar 20 hiljada drži njegovu sliku ili na zidu ili u novčaniku odmah uz novi pasoš države za koju se pogrešno tvrdi da im je matična.
Ne vidim originalnu verziju najave Orbanovog dolaska, a nisam sklon da poverujem da je Pastor tako vulgarno i ogoljeno pozvao Orbana da učestvuje u kampanji. Zato mi se čini da je u srpskim vestima data interpretacija koja u diplomatskom smislu ide na štetu Orbana, a Pastora kompromituje na domaćem "političkom tržištu". Prosto rečeno kuvar u žutoj kecelji iz domaće kuhinje se neko setio da prlja Pastora ali kuvar ne vidi da Pastoru time samo još bolje učvršćuje poziciju kod njegovog "stada".
Uostalom da li se sećate da je DS doveo Nemačkog kancelara Šredera na izbornu konvenciju koja je bila neposredno pred izbornu tišinu. Neka niko ne pominje to što je Šreder tada bio bivši kancelar jer se samo u slabim državama bivši premijeri i bivši predsednici tretiraju kao bivši muževi dok se u ozbiljnim državnim sistemima autoritet premijera čuva večito jer se tako čuva i obogaćuje i ugled i autoritet i državna tradicija.
Dakle, kancelar Šreder bejaše na konvenciji DS-a u areni na Krstovdan 2007.godine na parlamentarnim izborima na kojima je Boža Đelić slovio kao kandidat za srpskog premijera.
Sećate se kad je Boža sa lepim osećajem da zaigra na kartu bliskosti sa običnim čovekom uzviknuo sa pozornice " Za mene neki kažu da ličim na Miki Mausa. Pa šta, evo ličim . . . " pa se i Šreder slatko nasmejao. Sećate li se te anegdotice. Imam u beleškama, bio sam blizu ali hoću da vas podsetim da je kancelar Gerhard Šreder došao na poziv predsednika Demokratske stranke Borisa Tadića ! Istog onog koji je i šef srpske države. Ko ne veruje: izvolte, na sajtu piše : http://www.ds-novisad.org.rs/?p=357
Te večeri Srbija se lomila između Koštuničinog zavrtanja udesno i Tadića koji se propinjao da dohvati evropsku lijanu ali je kao i Tarzan na leđima imao neke poput "Čite".
Te noći je u Areni kancelar Šreder poručio biračima u Srbiji "DA IZAĐU NA IZBORE I IZABERU STRANKU ZORANA ĐINĐIĆA I BORISA TADIĆA".
Sve ovo rekoh da bih potvrdio da ovo sa Orbanom nije nikakv presedan. Nisam Mađar, nisam ni njihov počasni ambasador, ni advokat, nisam ni njihov stipendista, nisam ni njihov abonent, nisam ni njihov zet, nikada nisam za njih glaso na lokalnim izborima ali uvek sam im davao glas da uđu u Narodnu skupštinu (republički parlament).
U subotičkoj skupštini u vreme Kasinog samovlašća morao sam da svojim glasom pomažem lokalnoj opoziciji kao što sam na parlamentarnim izborima pomagao Mađarima jer sam uveren da oni u svim okolnostima moraju imati 4-5 mandata u parlamentu od 250 poslanika. To je čak bolja proporcija zastupljenosti od one koju ima moj (većinski ) narod u tom istom parlamentu.
Takva parlamentarna pozicija jednog manjinskog naroda je za mene kao pripadnika većine bio odličan argument kojim sam mogao da dokazujem da moj većinski narod u našoj zajedničkoj državi ima džentlmenski politički odnos prema manjinama.
No, sada kada sam predstavio deo svoje političke pozicije i nadam se ubedio neke kritičare da ovo ne pišem sa nekim mračnim motivima već u najboljoj nameri, red je da podsetim da su i predsednici Srbije i Mađarske , Tadić i Šoljom bili zajedno u Subotici kada je Šoljom sasvim direktno bio učesnik i agitator kampanje formiranja manjinske liste za izbor Nacionalnog saveta Mađara u Srbiji.
Bilo je to celodnevno finale jednog velikog političkog performansa u kojem je učestvovao i predsednik Tadić i nikome nije smetalo što u toj predstavi predsednik Šoljom ima glavnu mušku ulogu jer je ceo događaj imao međunarodnu političku težinu. Moja Srbija je taj proces konstituisanja nacionalnih saveta poslednjih godina uvek bacala na diplomatski sto kao najkrupniji žeton i jak adut i uspela je da siđe sa stuba srama na kojem je malo-malo visila zbog manjina. Poslednja "rumunska epitzoda sa vlaškom igrom" je dobra opomena, a ko je samo jedan vikend proveo u Negotinskoj krajini mogao je da oseti tonove dijaloga između Rumuna i Vlaha , približno kao između Bunjevaca i Hrvata u Subotici.
Da zaključim, kad nam odgovara onda učešće političkog lidera druge države u ovdašnjim političkim događajima i direktni uticaj( i mešanje) nam ne smeta. Ako je tako onda nema kurobecanja ni kad Orban dođe na partijsku slavu kod Pastora!
Međutim !
Meni pada naum još jedan problem. Ako se nije setio srpski premijer ( trenutni nosilac te uloge je Mirko Cvetković) da za četiri godine krene kroz zemlju Srbiju pa da obiđe i manjine i većinu pa da upozna i sredinu zašto se čudimo što se manjina okreće ka premijeru druge države ? Ako premijer njihove matične države ( a to je Srbija ) ne mari za njih imaju Mađari premijera u domicilnoj državi svoje matične nacije koji baš naglašava svoju podršku prekograničnim sunarodnicima .
Manjine traže pažnju, provincija traži pažnju jer u protivnom budi se ljubomora i zavist manjina prema većini i bes i ljubomora provincije prema prestoničnoj bahatosti. Naš premijer, kojeg neubedljivo igra Cvetković, nema osećaj za tu vrstu nežnosti. Svi ostavljeni muževi kad tad se sete da im je žena okrenula leđa i da se radovala susretu sa komšijom upravo zato što nije imala pažnju u svojoj kući. Skoro da je isto i sa politikom.
Sve mi se nešto čini da je Panić ovih dana uspeo da uđe kod Obame sa partijskim zadatkom. Nije mogao naš Milan baš da bira kad će da prodre u Ovalnu sobu ali ispalo je dobro, 6-7 nedelja pre izbora u sSrbiji. Dobar je to lobista. Čekam da procuri vest da je uspeo da ugovori neki susret Tadić - Obama makar na margini nekog događaja, makar na 5 minuta ali naj, najkasnije do izborne tišine. Panić hoće da uđe u srpsku legendu sa oreolom spasioca makar i naknadno, Tadiću treba rukovanje sa Obamom više nego da dobije status sveca. Sve je to posao i zašto se onda vest o ulasku Orbana u Pastorovu kampanju daje sa intonacijom kao da se radi o grešnoj ljubavi?
Sve je to zbog nedostatka ljubavi: ako su Tadićevi dečaci iz Velike većnice naglavačke izbacili Pastorove Mađare, pa nastavili da šuruju sa Kasom kojeg su inače svi nekadašnji sledbenici pročitali i ostavili, onda neka se žuti dečaci spremaju kako će posle izbora reći Pastoru da ga vole, a da im on poveruje i da ih pusti da mu budu referenti .
clouseau Odgovori
Orban je pomagao kampanju svm i tokom proslih izbora. Ok, tad nije bio premijer, ali njegovo ucestvovanje nije nista novo, ne znam sto se lozite toliko
attila hun Odgovori
nisam serlok,ali nisam ni slep kao ti ja nisam nervozan jer vreme radi za nas ,sad kosovo za desetak godina vojvodina ,zbog toga i pravite tolko buke oko mog premijera orbana,ko sme i unuji da kaze ne a ne ko ovi vasi politicari jos malo pa idu kod tacija po odobrenje ,a tako ce i sa vojvodinom polako samo vi spavajte i kod kuce mislite da to mozete promeniti hahahaha i laku noc ,mozda vec sutra se probudite u délvideku zato samo oprezno
Zoki Odgovori
Cudno kako ljudima nije smetalo pojava Dodika na kongresu zutih ili Tadica u Bosni kod Dodika.
srbenda iz b.topole Odgovori
OPA OPA MALI HORTI SE OKURAZIO PA KAKO I NECE KAD NE MOZE U SLOVACKOJ
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.