Komentara: 3
Pregleda: 2099
Foto

Mađarski festival kulturno-umetničkih društava 30. i 31. avgusta na Paliću

22.08.2018. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
Palić će i ove godine biti domaćin Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava, koji će se održati 30. i 31. avgusta.
Mađarski festival kulturno-umetničkih društava 30. i 31. avgusta na Paliću

Festival se održava u okviru IPA prekograničnog programa „Folkcooltour“, a organizuju ga Grad Subotica, Srpski kulturni centar iz mađarskog grada Deska i Umetničko udruženje talenata „Talentum“.

Kao što i oficijelni naziv projekta kaže: „Kultura i tradicija kao turistička atrakcija – skrivene vrednosti i blaga“, tako i organizatori smatraju da manifestacija poput ove zbližavaju narode i pozitivno utiču na razvoj turizma u našem gradu i okolini.

Mađarski festival kulturno-umetničkih društava 30. i 31. avgusta na Paliću

- Izuzetno nam je drago da civilne organizacije i kulturno umetnička društva ostvaruju saradnju putem IPA projekata, a ova manifestacija je deo ovog bogatog programa – istakla je zamenica gradonačelnika Timea Horvat. - Cilj je da manjinski narodi sa obe strane granice putem ove saradnje organizuju razne programe, koncerte, festivale i da ugoste brojne folklorne grupe. Na taj način bolje će se upoznati narodi i njihovi običaji. Grad je prepoznao značaj ovog projekta, te je i njegov sufinansijer. Pored folklorne tradicije,posetioci će moći da uživaju i u prezentaciji starih zanata, gastronomskim specijalitetima, tako da je festival važan i za razvoj turizma na Paliću.

Folklorno društvo iz Deska je najstarije društvo u dijaspori i glavni cilj im je da očuvaju srpsku kulturu u Mađarskoj.

Mađarski festival kulturno-umetničkih društava 30. i 31. avgusta na Paliću

- Tražili smo društvo koje ima iste ciljeve i rezultate i u „Talentumu“ smo našli dobre ljude i saradnike. Ovo nam je četvrti krug prekograničnih saradnji i do sada smo obnovili staro srpsko groblje, koje je bilo zapušteno, osnovali „Sava centar“, gde se nalaze i srpsko zabavište i škola, tu smo osnovali i radionicu starih zanata gde se veze i stari srpski „zlatovez“ - naglasio je Kristifor Brcan iz Deska. - Ovaj projekat traje godinu dana, najveći deo čini izgradnja gornjeg sprata „Sava centra“, a tu su i ostale aktivnosti koje zajedno organizujemo, mi dolazimo na Palić, a oni dolaze na „Arvarijadu“.

Izvor: Subotica.com
Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću Najava Mađarskog festivala kulturno-umetničkih društava na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2099
Povezane teme

timea horvat

mađarski festival kulturno umetničkih društava

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.