Komentara: 14
Pregleda: 5659

Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

13.09.2015. u 23:34h
Izvor: RTV Yueco
U Mađarskoj je tokom noći 20 autobusa prebacilo izbeglice iz sabirnog u prihvatne centre, a autobusi sa jutros ukrcanim izbeglicama ne mogu da krenu, jer su prihvatni centri trenutno prebukirani i čeka se da se za njih oslobode mesta, javila je državna televizija M1.
Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

Njihov reporter sa lica mesta izveštava da je naglo porastao broj dolazaka izbeglica iz pravca Srbije, kako autobusima, tako i taksi i običnim vozilima.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovana su 3.023 ilegalna prelaska granice, protiv 13 osoba je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, protiv dve zbog falsifikovanja isprava, saopštila je jutros Policija Mađarske.

Najviše izbeglica registrovano je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.818 u 50 grupa, uključujući i 732 deteta, a najviše njih registrovano je u okolini Reskea, a uglavnom se radi o izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji ove županije samo tokom jučerašnjeg dana pokrenut je postupak protiv 12 krijumčara ljudi, među kojima je i jedan državljanin Srbije. Njega je na auto-putu M5 u okolini Domaseka zaustavila policijska patrola, a u njegovom automobilu se nalazilo četvoro izbeglica iz Sirije koje je nameravao prebaciti u Austriju. Državljanin Srbije je u pritvoru, dok su državljani Sirije predati u nadležnost imigracionih organa.

Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

"Zabrinjava mogućnost povratka migranata u Srbiju"

Mađarskim zakonskim aktima stvoriće se uslovi da migranti budu vraćeni u zemlju odakle su ušli u EU, odnosno u Srbiju i ta okolnost i činjenica mora da nas zabrine, izjavio je državni sekretar MUP Srbije Aleksandar Nikolić.

Nikolić je u intervjuu za "Danas" podsetio da je u nekoliko navrata govorio da suviše veliki broj osoba iz ratom zahvaćenih zemalja može da predstavlja pretnju za bezbednost Srbije, "naročito ako među njima ima bezbednosno interesantnih lica".

Mađarski parlament sredinom septembra treba da usvoji amandmane na Zakon o azilantima i potpuno legalizuje zakonski okvir za vraćanje migranata u Srbiju.

Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

"Svakako sam ubeđen da stručne i profesionalne bezbednosne službe i agencije Srbije vode računa o ovim činjenicama i da je naša zemlja zaštićena. Ali, nisam siguran da smo spremni za vraćanje migranata sa mađarske granice i iz Mađarske", upozorio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija, bez saradnje sa EU i obostrano korektnog odnosa teško da je u mogućnosti da se nosi sa tim izazovom na human i ujedno nacionalno odgovoran način.

"Napominjem da se radi o jako velikim brojkama koje dovode do definicije da se radi o pravim seobama naroda. Ukoliko se ozbiljno ne organizujemo i ne donesemo plan u okviru kojeg bi delovali u vanrednim situacijama, možemo biti u velikom problemu", ističe Nikolić.

Izvor: RTV Yueco
Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj Prihvatni centar za migrante u Mađarskoj
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 5659

Povezana vest

Povezane teme

migranti

imigranti

ilegalni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.