• Pregleda: 4783

Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

U Mađarskoj je tokom noći 20 autobusa prebacilo izbeglice iz sabirnog u prihvatne centre, a autobusi sa jutros ukrcanim izbeglicama ne mogu da krenu, jer su prihvatni centri trenutno prebukirani i čeka se da se za njih oslobode mesta, javila je državna televizija M1.
Mađarska: Prihvatni centri za izbeglice jutros prebukirani

Njihov reporter sa lica mesta izveštava da je naglo porastao broj dolazaka izbeglica iz pravca Srbije, kako autobusima, tako i taksi i običnim vozilima.

Tokom jučerašnjeg dana na teritoriji Mađarske registrovana su 3.023 ilegalna prelaska granice, protiv 13 osoba je pokrenut postupak zbog krijumčarenja ljudi, protiv dve zbog falsifikovanja isprava, saopštila je jutros Policija Mađarske.

Najviše izbeglica registrovano je na teritoriji pogranične Županije Čongrad - 2.818 u 50 grupa, uključujući i 732 deteta, a najviše njih registrovano je u okolini Reskea, a uglavnom se radi o izbeglicama iz Sirije, Avganistana i Pakistana.

Na teritoriji ove županije samo tokom jučerašnjeg dana pokrenut je postupak protiv 12 krijumčara ljudi, među kojima je i jedan državljanin Srbije. Njega je na auto-putu M5 u okolini Domaseka zaustavila policijska patrola, a u njegovom automobilu se nalazilo četvoro izbeglica iz Sirije koje je nameravao prebaciti u Austriju. Državljanin Srbije je u pritvoru, dok su državljani Sirije predati u nadležnost imigracionih organa.

"Zabrinjava mogućnost povratka migranata u Srbiju"

Mađarskim zakonskim aktima stvoriće se uslovi da migranti budu vraćeni u zemlju odakle su ušli u EU, odnosno u Srbiju i ta okolnost i činjenica mora da nas zabrine, izjavio je državni sekretar MUP Srbije Aleksandar Nikolić.

Nikolić je u intervjuu za "Danas" podsetio da je u nekoliko navrata govorio da suviše veliki broj osoba iz ratom zahvaćenih zemalja može da predstavlja pretnju za bezbednost Srbije, "naročito ako među njima ima bezbednosno interesantnih lica".

Mađarski parlament sredinom septembra treba da usvoji amandmane na Zakon o azilantima i potpuno legalizuje zakonski okvir za vraćanje migranata u Srbiju.

"Svakako sam ubeđen da stručne i profesionalne bezbednosne službe i agencije Srbije vode računa o ovim činjenicama i da je naša zemlja zaštićena. Ali, nisam siguran da smo spremni za vraćanje migranata sa mađarske granice i iz Mađarske", upozorio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, Srbija, bez saradnje sa EU i obostrano korektnog odnosa teško da je u mogućnosti da se nosi sa tim izazovom na human i ujedno nacionalno odgovoran način.

"Napominjem da se radi o jako velikim brojkama koje dovode do definicije da se radi o pravim seobama naroda. Ukoliko se ozbiljno ne organizujemo i ne donesemo plan u okviru kojeg bi delovali u vanrednim situacijama, možemo biti u velikom problemu", ističe Nikolić.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

14
rax Odgovori
pa ovaj nikolic nema pojma, nama je vulin, koji je nas veliki prijatelj, nedeljno ga vidjamo u nasem gradu, rekao da od toga nece biti nista. i alexandar veliki ovako nesto nije najavio, on je dobio 2,3 mio samo da plati autobuse do hu-granice i deli sendvice, naravno na belom stolnjaku, ne kao ovi neljudi u madjarskoj.
nikica Odgovori
Arapsko proleće-Evropska jesen.Srbija bez kalendara.
earthworker Odgovori
"Mađarskim zakonskim aktima stvoriće se uslovi da migranti budu vraćeni u zemlju odakle su ušli u EU, odnosno u Srbiju i ta okolnost i činjenica mora da nas zabrine, izjavio je državni sekretar MUP Srbije Aleksandar Nikolić."

a sta na ovo kazu suboticki obozavaoci orbana? :D
Milan024 Odgovori
Počinje cirkus !!!
Češka zatvara granicu prema Austriji.
Nemacka suspendovala Sengen !!
Madjarska vraća izbeglice u Srbiju.
MASALA !!!!
mad max Odgovori
[*...*] BICE TU JOS [*...*] samo treba sacekati . ja ne znam da to niko ne vidi sta se tu desava? akladia i ostali teroristi sad tako salju vojsku u evropu!!!!!a blesavi nemci tapsikuju kad stugnu, neznam i tako ce tapsikovati kad razjebu par vozova, autobusa, u zgrade??
aleksandar Odgovori
to da se srbija nakrca mudzahedinima je i bio plan od pocetka, samo su se malo prosetali da vide sveta. sreca da u ovoj situaciji imamo nebojsu slinu stefanovica, starog i iskusnog borca protiv korupcije, kriminala i terorizma.....
Nikola Odgovori
Svaka cast Vucicu za "njima nije cilj da ostanu u nasoj zemlji"
mimi Odgovori
Mađarskim zakonskim aktima stvoriće se uslovi da migranti budu vraćeni u zemlju odakle su ušli u EU, odnosno u Srbiju
Pa u EU su ušli u Grčku valjda tamo treba da ih vrate Srbija još skoro neće biti u EU
taxista Odgovori
Ajajaja karamba.
boa Odgovori
Zatvoriti granicu sa Makedonijom u momentu, svi je zatvaraju, ne treba glumiti ništa, jer nećemo dobiti nijedan poen niti bilo kakvu pohvalu, a o novcu tek da ne govorimo!!!
Nema više gde da idu, čim su Nemci stavili granicu sa Austrijom!
Sreća da se ovaj vulin ništa ne pita!
centar 1 Odgovori
madjarske zakone ce kopirati uskoro svi, koji su izlozeni masovnom i smisljenom okupacijom Evrope.
lakumity Odgovori
Ko zna da čita između redova, od početka mu je jasno da je ovo američka režija.
u prolazu Odgovori
@ mad max da li je moguce da si napisao : akladia? :-)
safet Odgovori
Ma teraj to sto dalje odavde nazad u saudiju. Lepo sam ja govorio da ce se evropa pobuniti (samo sto je vec kasno mozda), jer ih ima vec ko...
Kako nam oni vrate takoi mi vratimo u makedoniju pa sve dosirije i zaudijske. Niko ne zeli teroriste u svom domu!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.