Komentara: 1
Pregleda: 3581

"Mađarska koalicija" peta partija vojvođanskih Mađara

26.02.2009. u 10:29h
Izvor: RTV
<p>Na političkoj sceni Srbije pojavila se i peta stranka vojvođanskih Mađara, pod nazivom Mađarska koalicija. Partija je osnovana u Subotici jo&scaron; 27. januara ove godine, ali je tek juče stigla zvanična potvrda nadležnih organa o njenoj registraciji.</p>
"Mađarska koalicija" peta partija vojvođanskih Mađara

Za predsednika nove stranke izabran je Balint Laslo, koji je u svom prvom obraćanju javnosti u tom svojstvu istakao da će pokušati da oko sebe okupi sve one koji nisu zadovoljni radom stranaka vojvođanskih Mađara od prošlih izbora do sada.

"Smatramo da Savez vojvođanskih Mađara (SVM), kao najveća manjinska stranka, ima preveliki uticaj na svim nivoima vlasti, a želeli bismo da na nove osnove postavimo i koncept teritorijalne autonomije Mađara u Vojvodini", dodao je on.

U Vojvodini trenutno postoje četiri stranke vojvođanskih Mađara. Pored SVM-a (predsednik Ištvan Pastor), tu su i Demokratska stranka vojvođanskih Mađara (Andraš Agošton), Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (Šandor Pal) i Mađarski građanski savez (Laslo Rac Sabo).

Prve tri su okupljene u "Mađarsku koaliciju", formiranu decembra 2007. godine radi zajedničkog nastupa na izborima, ali koja formalno i dalje postoji.

Tim povodom visoki funkcioner SVM i poslanik te stranke u Skupštini Srbije Balint Pastor je izjavio da naziv nove partije može da zbuni građane.

"Svi u Vojvodini znaju da `Mađarsku koaliciju` čine SVM, DSVM i DZVM. Pravno gledano to nije partija, već savez partija. Pošto je taj savez već dva puta nastupio na izborima nadam se, ipak, da će građani tačno znati o kojoj koaliciji se radi", dodao je Pastor u izjavi Internet portalu "Vojvodina danas".

Izvor: RTV
Postavljeno pre 15 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3581
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.