Komentara: 3
Pregleda: 2210

Mađari van Mađarske glasaće poštom

03.10.2012. u 00:00h
Izvor: RTV Yueco
Mađarski zakon o izbornom postupku trenutno pred usvajanjem u parlamentu i već je rešeno da će mađarski državljani imati pravo glasa bilo gde da žive u svetu, a nazire se već i rešenje prema kojem će oni koji ne raspolažu sa stalnom adresom stanovanja u Mađarskoj verovatno moći da glasaju putem pisma – izjavio je državni sekretar za javnu upravu u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova Ivan Baba.
Mađari van Mađarske glasaće poštom

On je u intervjuu za „Mađar so“ naveo da će glasanje putem pisma predstavljati novinu u izbornom sistemu Mađarske za koji valja razraditi poseban sistem postupka, što je trenutno u toku. Prema rečima mađarskog državnog sekretara, Mađari van matične države koji ne raspolažu stalnom adresom stanovanja u Mađarskoj dobiće pismo putem kojeg će moći da se prijave za upis u mađarski birački spisak, a birači van matice će glasački listić prilikom glasanja dobiti poštom i oni će svoj glas na izborima moći da daju povratnim slanjem tog listića.

Zasad je još otvoreno pitanje za koga će moći da glasaju mađarski birači van matice, naveo je državni sekretar.

– Prema aktuelnim zamislima, oni će moći da glasaju za registrovane partije, dok će one osobe koje raspolažu sa prijavljenim borakvom moći da glasaju i za pojedinačne kandidate – rekao je Ivan Baba u intervjuu za „Mađar so“.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2210
Povezane teme
mađarska mađarska nacionalna zajednica
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.