• Pregleda: 4936

Mađari u Vojvodini obeležili Svetog Ištvana, nacionalni praznik matice

Nacionalni praznik Mađara Sent Ištvan (Sveti Stevan) obeležen je u subotu u Subotici i na Paliću, u organizaciji Saveza Vojvođanskih Mađara. Obeležavanju je prisustvovao i zamenik ministra spoljih poslova Mađarske.
Mađari u Vojvodini obeležili Svetog Ištvana, nacionalni praznik matice

Obeležavanje praznika počelo je svetom misom, koja je održana u katedrali Svete Terezije pred velikim brojem vernika iz cele Vojvodine. Nakon mise, svečanost se nastavila kod Velike terase na Paliću, gde je nakon ekumenskog osveštenja hleba, svečani govor održao zamenik ministra spoljnih i spoljnotrgovinskih poslova, Levente Mađar.

On je istakao da je "Mađarska na dobrom putu da povrati svoje staro samopoštovanje". Dodao je, da "uzvišenje Mađarske nije moguće bez Srbije" i da se "vidi da je to Srbija takođe prepoznala, kao i da je vreme za iskrenu saradnju".

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, Ištvan Pastor je u svom svečanom govoru rekao da je "potrebno da budemo verni našem kralju, Sent Ištvanu i jedinoj politici koja je uspela da nas održi kroz hiljadu godina. Takođe, da budemo pažljivi prema njegovom učenju, da u nama bude znanje i spremnost, snaga i volja da nas to vodi".

Mađari dan Svetog Ištvana obeležavaju u celom svetu, kao sećanje na jednog od najvažnijih mađarskih vladara, koji je mnogo učinio na prosvećivanju nacije. Sent Ištvan se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

Izvor: RTV

povezane teme

28
LeVele Odgovori
"Ištvan Pastor je u svom svečanom govoru rekao da je "potrebno da budemo verni našem kralju, Sent Ištvanu"
Jadan ima da se okrece u grobu.
Pista, Pista inkább hallgass...
ffilozoff
Pastor je pogurao Vucica na vlast u Subotici i Vojvodini i iselio Madjare iz istih...Treba ga kazniti na izborima,jer je od Subotice napravio carinsku gradsku vlast!!! Uplasio se biti ponosna opozicija!!!
DUX
a svi znamo na kog je "kralja" mislio :)
Jadranka Odgovori
Pastor priča o zavetu Sent Ištvana, a pola Mađara napustilo Vojvodinu. Samo neka nastavi tako i uskoro ih neće biti ovde. Osim njegove uže familije i šire "familije".
X
99% njih su penzioneri koji su spremni da prodaju buducnost svojih dece I unuka za porciju paprikasa. Cude se da mladi odlaze I nece biti ko ce ih sahraniti alI paprikas je paprikas...
Todor Odgovori
Spremte se, spremte...
Trovach
Totalno neprimereno u bilo kom kontekstu.
anonymous Odgovori
kako pastoru nije sramota da izadje ispred svojih naroda, IZDAJNIK JEDAN
capric Odgovori
..@ anonymus..Molim vas zasto je Pastor izdajnik..?? Ako moze malo detaljnije!! Hvala!!
Trovach
Kasa nikako nije dopustao da Subotica potpadne pod Milosevicevu vlast, ili vlast vadikala, a Pastor je Suboticu predao bez borbe, iako ni izbliza nije trpeo toliki pritisak. Ni jedan, ni drugi nisu bez putera na glavi (sto vazi za sve politicare), ali Pastor je najobicniji ljigavac. Kasa je bar bio promucuran.
Andrea
gdeeeee ti živiš? Član si ili samo obožavaoc svm?
anonymous
CAPRIC , ti bolje cuti tamo
X Odgovori
Pastor je prodao nas kao da smo kesa kikirikija. Sta mozemo mi da ocekujemo od Madjarske ako Orban pukne? Ko god dodje na vlast ce da kazni madjare u Vojvodini jer smo bili prebliski sa Fideszom. A onda ce poceti I penzioneri da beze iz Vojvodine kao muve bez place.
Dragan Odgovori
Možete vi o Pastoru da pišete i govorite šta želite ali oni odrađuju posao, to što vi ne vidite koji vaša je stvar. Najveći gubitnici su Srbi jer ih brane "veliki Srbi" nesrbi antisrbi komunisti. Čekajte dok na jesen, ili u zimu, zvekne "Podrška od preko pedeset odsto" sa vlasti, sjajni šareni balon naduvan lažima ima da pukne i sve prekrije nesnosni smrad. On je prisutan dugo, ko ima mozak oseti ga.
Andrea
Nejasno šta hoćeš da kažeš?
Dragan
@ANDREA

Žao mi je. Ali i nije.
DUX
Pastor i njegova partija su samo zbog svoje koristi u koaliciji sa naprednjacima ne rade oni u interesu Mađara niti bilo koga ko živi na ovim prostorima već samo za sebe i svoju mirnu penziju .Znaju svi oni da posledica neće biti jer ih nikada nije ni bilo
localhost Odgovori
Čestitam dragim komšijama i rođacima ovaj praznik. Jedino mi nije jasno a ni mojim rođacima Mađarima zašto treba ona zastava sa Délvidék (Južni krajevi)? Mi iz mešovitih brakova i prijateljstava nikada nismo govorili južni krajevi već Vajdaság.
....
Délvidék nije isto što i Vajdaság.
To je južni deo nekadašnje Mađarske gde je mađarsko stanovništvo bilo u velikoj većini kao domicilno stanovništvo.
Vajdaság je Vojvodina.
Na primer, Srem je deo Vojvodine, ali tamo u Sremu mađarsko stanovništvo nikada nije bilo većinsko, pa se zato Srem ne smatra Delvidekom.
A ove male zastavice ne treba da te nerviraju, nekada davno, kada su bile neke manifestacije, pa su dolazili gosti, nosili su zastavice, zastave, oznake, iz kog mesta, regiona ili države su došli, kao na Dužijanci kada ti dođu gosti, ili na Interetno festivalu iz Makedonije, Čilea, Perua, itd. na Olimpijadi svako nosi neku svoju zastavu u znak predstavljanja samog sebe, a u cilju da bi sve to svečanije izgledalo.
Dragan
@LOCALHOST

Délvidék "veliki Srbi" vraćaju Mađarima za stvaranje Nove Austrougarske ili eventualno Grupe E6. Kako god, "srpske patriote" izdaju Srbe.
Dr Odgovori
Kasa je svoju kolaboraciju sa Milosevicem manje-vise vesto krio,glumio politickog oponenta rezimu i odradjivao posao za sebe i sebi bliske ljude.Tu svoju poziciju "opozicionara" uspesno je naplatio nakon 5 oktobra.Pastor je manje licemeran,on je,naprosto,u direktnoj koaliciji sa rezimom i tu je jedina razlika izmedju njih dvojice.
Dragan
@DR

Svi Mađari rade na istom, a lažni Srbi im u tome pomažu. Zato neka se više ne kunu u srpstvo i pravoslavlje, jer lažu. I još nešto; ne dajte im da u ime Srbije od vas imaju korist, parazitima je samo to važno.
ivan skenderovic
Kasa je bio GOSPODIN politar!
anonymous
Dragane , idi u pm jer ti jasno????POGLEDAJ MALO ISTORIJU I ONDA LUPETAJ
avet Odgovori
Slučajno sam baš sada čitao Alan Forda i primetio neke sličnosti u nekim karakterima iz stripa i iz naše stvarnosti.
Pastor je tipičan primer od tri gradska oca iz Alan Forda.
Samo što Pastor nije gradonačelnik, već samo jedan vodeći funkcioner jedne stranke.
sretan na zapadu Odgovori
Cestitke nasim dragim komsijama
pista Odgovori
Imenjace, gde ti je glasacko telo.... gde su ti autobusi??? Gde je Bunford??? Kao slucajno sad je morao naprasno otputovati. Predsednice "najvece" i "jedine legitimne" stranke Madjara u Srbiji! Bolje da das ostavku pre nego sto puknes sa svojim porodicno-politickim biznisom. Nije ti lako, znam... biti 20. avgusta u Budimpesti, pa stici do uvece u Novi Sad da bi bio sa Mirovicom (i to sa sluzbenim vozilom pokrajine)... ali moras znati da ces na kraju ostati sam samcat....
Tululu Odgovori
Šta je ovo ljudi moji? Statisti iz gerantološkog centra? Gde je mađarska omladina? Ili je ovo hepening penzionera?
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.