Komentara: 3
Pregleda: 2491

Lusinda Rajli i Đorđe Balašević obeležili čitalačku godinu za nama

06.01.2022. u 13:15h
Izvor: Subotica.com
Subotičani su u 2021. godini najviše čitali trilere, krimi i ljubavne romane, a najveću popularnost doživele su knjige Lusinde Rajli, autorke koja je prošle godine preminula, kao i knjige koje govore o životu Đorđa Balaševića, a koji nas je takođe napustio u godini za nama.
Lusinda Rajli i Đorđe Balašević obeležili čitalačku godinu za nama

Iako se ukus čitalaca Pozajnog odeljenja za odrasle u Gradskoj biblioteci Subotica nije drastično promenio u pogledu izbora žanrova i autora ni u 2021. godini, Maša Mladenović, viša dipl. bibliotekarka, kaže da gotovo svake godine "ispliva" po jedno ime nekog pisca, koje se aktuelizuje u zavisnosti od dešavanja koja su obeležila proteklih 365 dana.

- Tako je prošle godine, od stranih autora, najveću popularnost dobila Lusinda Rajli i svih njenih "Sedam sestara", zatim "Ljubavno pismo", "Devojka na litici" i sve ostale knjige koje je napisala. Ona je bila tražena i prethodnih godina, ali pošto je prošle godine preminula, to je dodatno povećalo interesovanje čitalaca za njene knjige. Uz nju, od stranih autora još su bili čitani i Ju Nesbe, Li Čajld i Jusi Adler Olsen - kaže Mladenović.

Lusinda Rajli i Đorđe Balašević obeležili čitalačku godinu za namaKada su u pitanju domaći autori, Subotičani su rado čitali naslove Jelene Bačić Alimpić, od kojih je najpopularniji bio "Nisam kriva". Tu su i Vuk Drašković sa romanom "I grob i rob", Lana Bastašić sa "Uhvati zeca", Miodrag Majić "Deca zla" i "Ostrvo pelikana", a takođe se čitao i roman Svetislava Basare "Kontraendorfin", koji je dobio Ninovu nagradu za 2020. godinu.

- Posebno tražen je bio Balašević, koji je, nažalost, preminuo prošle godine. Od njega je sve bilo vrlo traženo, kao i knjiga njegove supruge Olivere "Planeta dvorište". Ona je donirala pet knjiga Gradskoj biblioteci, koje su stalno iznajmljene, tako da su vrlo čitane - ističe Mladenović.

KARANTIN I ZA KNJIGE - Sve knjige koje čitaoci vrate u biblioteku, najpre se odlažu u posebnu kutiju, gde ostaju tri dana netaknute, nakon čega se vraćaju u fond. Kako objašnjava naša sagovornica, to je samo jedna od preventivnih mera kojih se pridržavaju u biblioteci, kako bi svi korisnici bili bezbedni i bez bojazni pozajmljivali knjige.

Za razliku od 2020. godine, tokom koje je Gradska biblioteka jedno vreme bila zatvorena za posetioce, a takođe je više puta menjala i radno vreme prilagođavajući se aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, prošle godine nije bilo ovakvih problema u funkcionisanju najstarije ustanove kulture u našem gradu, koja je u 2021. godini zabeležila 19.000 poseta.

Lusinda Rajli i Đorđe Balašević obeležili čitalačku godinu za nama

- Taj kolaps koji smo imali 2020. godine, kada smo ponovo otvorili posle mesec-mesec i po dana, onda je jedno vreme sve bilo konfuzno, kako za čitaoce, tako i za nas. Na svu sreću, prošle godine se sve normalizovalo, radili smo celu godinu redovno i samim tim su čitaoci mogli da dođu do željenih knjiga, pogotovo nakon što smo vratili radno vreme na celodnevno, tako da zaista sada nema nikakvih problema - dodaje Mladenović.

Zbog proslave Božića po julijanskom kalendaru, Gradska biblioteka Subotica će u petak, 7. januara, biti zatvorena, a nakon toga radiće po ustaljenom radnom vremenu. U subotu, 8. januara, primaće građane od 8 do 13 časova, dok će od ponedeljka, 10. januara, raditi od 7.30 do 19.30 časova.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 2491
Povezane teme

gradska biblioteka

biblioteka subotica

gradska biblioteka subotica

čitanje knjiga

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.