• Pregleda: 2824

LSV se zalaže za unapređenje zdravstva u Vojvodini

Liga socijaldemokrata Vojvodine zalagaće se za osnivanje Pokrajinskog fonda za zdravstveno osiguranje koji će garantovati kvalitetnije zdravstvene usluge u Vojvodini – najavljeno je danas na konferenciji za medije GrO LSV povodom Svetskog dana zdravlja.
LSV se zalaže za unapređenje zdravstva u Vojvodini

Prema rečima Marine Španović, predsednice Foruma žena GrO LSV i kandidata za pokrajinskog poslanika, stranka ima efikasno rešenje za smanjivanje listi čekanja i integraciju privatnog zdravstva u jedinstveni sistem, zahvaljujući kome bi građani mogli jednako da se leče i u privatnim i društvenim institucijama.

- Zalažemo se za obavezne i organizovane preventivne preglede žena, u cilju očuvanja opšteg, a naročito reproduktivnog zdravlja, jer je nedopustivo da se na pregled čeka po nekoliko meseci – istakla je Marina Španović. - U sadašnjoj organizaciji pružanja zdravstvenih usluga i sprovođenju preventivnih mera na otkrivanju malignih oboljenja, žene ne ostvaruju pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Izmenom propisa kojim se reguliše zdravstvena zaštita, treba uvesti obavezne preventivne, sistematske preglede žena, bez obzira na uzrast, zdravstveno osiguranje ili mesto stanovanja. Te aktivnosti treba posebno planirati u budžetu.

O obaveznim preventinim pregledima starali bi se poslodavci, za žene koje su u radnom odnosu, ili Nacionalna služba za zapošljavanje ukoliko su nezaposlene. Naravno, nikako ne treba zaboraviti edukaciju i informisanje, te je neophodno da svaki dom zdravlja ima savetovalište za prevenciju bolesti i podršku osobama obolelim od malignih oboljenja.

- Mislite o zdravlju dok ste zdravi! - poručuje Marina Španović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
saša Odgovori
A da čujemo konkretno nešto. Naime , voleli bi da saznamo kako mislite to da ostvarite. Kao prvo potrebno je izmeniti Zakon o zdravstvenom osiguranju što je u ovoj ili nekoj budućoj konstalaciji odnosa u Skupštini R Srbije nemoguće. Već na prvom koraku ste pali i od vaših obećanja nema ništa. Dajte nešto realno na šta možete da utičete , ovako je sasvim jasno da precenjujete i sebe i svoje mogućnosti.
dule Odgovori
Pažljivo pratim političku scenu i došao sam do zaključka , a što nije ništa novo , da stranke u kampanji samo iznose spiskove svojih želja. Ništa se nije promenilo od prvih izbora do danas. Svaka stranka treba da proceni dobro do kog nivoa može da stigne nakon sabiranja rezultata izbora te da na osnovu toga daje obećanja građanima. Želje su jedno a realnost sasvim drugo. Evo primera DSS-a i Dveri koji obećavaju dodatno oprezivanja banaka. Neka prođu na izborima , neka osvoje većinu. Kako će sprovesti dodatno oporezivanje stranih banaka. To prvo neće dozvoliti međunarodne institucije a ako i pređu preko toga banke imaju vrlo efikasan mehanizam za odbranu a to je povećanje kamatnih stopa , pooštravanje uslova za davanje kredita , nekreditiranje privrede što ćemo opet platiti mi obični građani. Veću nebulozu nisam davno čuo. Takvih primera ima bezbroj, ovaj mi je ostao kao najupečativljiji.
kakve koristi od ovih Odgovori
Za bilo šta što su se zalagali, do sad, ništa nisu postigli osim da Čanak i njegovi najbliži zazumu dobre pozicije u pokrajini, javnim preduzećima i nadzornim odborima. Šteta, a tako smo verovali u njih.
kom Odgovori
Najvaznija stvar za sve nas-zdrvstvo!
Vesko Odgovori
Kako su takvi su, nisu gori od ostalih, pogotovo ovih nasih koji su nas mimo volje glasaca zajasili
i dobro oporezovali. Sada bi nas gradonacelnik sa novim njegovim trabantima, ponovo hteo sesti
u najvisu gradsku fotelju.Nadam se da mu ovog puta nece uspeti, jer nemamo svi kratko pamcenje
sofi Odgovori
Ovi su jedino uspeli da zaštite Čanka od krivične odgovornosti za prebijanje nedužnih građana.
bole Odgovori
bitno je lupati izjave ne argumentovano pogotovo sto se ove dve persone ne razumeju kako sada zdravstvo funkcionise i sta se pruza od preventivnih pregleda.Kako nikom ne pada na pamet prvo da pozaposljava dovoljan broj lekara odredjene specijalizacije potom da se ulaze u dijagnosticke aparate pa bi sve bilo brze i kvalitetnije doci do zdravsvene usluge.
Safet Odgovori
Ma vi se zalizite. Svi se mi zalazemo i pricamo da sr zalazemo. To sto se vi zalazete pada u vodu. Ne znam koji lud covek moze da glasa za vas posle"zalaganja vasih u zadnii 12 godina" dosta nam je zalaganja verujte nam dajte neke pare
Milla Odgovori
"O obaveznim preventivnim pregledima starali bi se poslodavci, za žene koje su u radnom odnosu."
HA HA HA...
Veću glupost u životu nisam čula!
Oni su upravo najveći narušavaoci zdravlja žena.
forest gamp Odgovori
Boze -boze ligasi, a lebac juzno od Save 29 dinara vekna.
marima Odgovori
Al su se nalupetali auuuu...katastrofa ! Nespremni bez osnovnog znanja o temi a jos zovu i novinare , jezivo ako im je ovo najbolje sto imaju jadni ovi
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.