• Pregleda: 1942

Ljudski životi se brane učešćem svih nas

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, u Severnobačkom okrugu uručena su priznanja zaslužnim građanima za spasavanje na ledu – roniocu Milanu Pavkoviću i firmi Grba d.o.o, koja je dala opremu za tu akciju.
Ljudski životi se brane učešćem svih nas

Instruktor ronjenja, Milan Pavković, odigrao je važnu ulogu u spasavanju čoveka koji je propao kroz led na Palićkom jezeru početkom godine. Kaže da se ni jednog momenta nije dvoumio, budući da je obučen da u takvim situacijama bude miran i staložen. Priznanje koje je dobio, kako kaže, jeste čast za sve ronioce u Subotici.

- Više mi znači kao prepoznavanje onoga šta ronioci, u sredini u kojoj nema mnogo otvorene vode i opasni reka, mogu da urade i pomognu zajednici i društvu oko sebe - istakao je Pavković.


Zasluge u ovoj akciji ponela je i firma Grba d.o.o, koja je donirala kanap i kaiševe za alpiniste vatrogasno-spasilačkoj službi, koja ih u tom momentu nije imala, a bili su od presudnog značaja za uspeh akcije.

- Doneli smo kanap od 400 metara i dva kopleta kajiševa. U tom trenutku sa bio tamo i video sam da fali kanap i odlučili smo kao firma da im pomognemo - rekao je Aleksandar Grba, vlasnik firme.


Zahvaljujući nesebičnom herojstvu, jedna veoma opasna i životno ugrožavajuća situacija završila se dobro, a ovo je način da se pokaže zahvalnost prema tim ljudima, naglasio je Zoran Bjelić, načelnik Odeljenja za vanredne situacije.

- U ovoj situaciji imali smo čoveka koji nije morao da dođe i čoveka koji je iz svoje firme doneo potrebno sredstvo, sa kojim smo mnogo brže i lakše uspeli da izvedemo akciju spasavanja, na čeu smo im veoma zahvalni i ovo je najmanje što smo mogli da učinimo za njih - poručio je Bjelić.

Međunarodni dan civilne zaštite je važan datum, budući da šalje bitnu poruku, a to je da se vrednosti zajednice, pre svega, ljudski životi, brane učešćem svih nas, istakao je načelnik Severnobačkog okruga, Dragi Vučković. On je dodao da mu je posebno drago, što su svi u mešovitoj sredini poput ove, bili na visini zadatka kada je trebalo spasavati ljudski život.

- Ovaj dan treba da posvetimo svim onim ljudima koji su dali svoj doprinos, zato što su morali, a pogotovo onima koji to nisu morali. Utoliko je na sednici Štaba ustanovljeno da ćemo davati određena priznanja, nematerijalne vrednosti, pojedincima koji su svojom posvećenošću i požrtvovanošću pomogli u spasavanju života - objasnio je Vučković.

Uručenju plaketa i zahvalnica za spasavanje ljudskih života, prethodila je redovna sednica Štaba za vanredne situacije.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

2
Istina... Odgovori
A gde su silni branioci zivota i imovine iz ratova? Ponizeni, opljackani, izdani i zaboravljeni. Ko vas ne zna...
cole Odgovori
da li je nasoj opstini potreban okrug?koji su njihovi zadaci i koliko to gradjanima kosta?zelim da kazem da je to izmisljotina iz slobinog vremena,da razvodne biracke grupe
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.