Komentara: 6
Pregleda: 8561
Video
Foto

Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj Topoli

07.11.2021. u 15:08h
Izvor: Subotica.com
Ako je Futog prestonica kupusa, onda je Bačka Topola prestonica sarme, najpopularnijeg jela od kiselog kupusa. To je potvrdila i osma „Sarmijada“ koja je juče na Vašarištu okupila više od 60 učesnika i veliki broj posetilaca.
Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj Topoli

Iskusni kuvari, vredne domaćice, ali i brojni mladi kuvali su sarmu na tradicionalan način – u kotliću, i specijalan – ispod sača. Kako kažu nema loše sarme, samo je pitanje ukusa.

- Ubacili smo sve što su nama mame i babe rekle, a od sedam ujutru smo motali a koliko smo smotali nemamo pojma. Bitno da je pun kotlić. Najbitnije je da se radi sa voljom i ne može da ne uspe – kaže nam vođa ekipe „Kumovi iz Topole“.

Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj Topoli

Tim „ST Cable“ smotao je oko 250 sarmi u kotliću i 30 veganskih ispod sača.

- Ovo je sarma po babinom receptu, na seljački način koja se pravila od svinjokolja pa cele zime. Nema posebnog pravila, so, biber, meso i kupus, ali treba malo strpljenja da se lepo uvije i posloži kako se ne bi raspala – otkriva kapiten Igor.

Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj Topoli

Rukave su zavrnuli i „Topolski dečaci“  koji su pripremili razne vrste sarmi ispod sača, u crepanim posudama.

- Ukus je potpuno drugačiji, ne mogu se porediti, ali sve zavisi šta ko voli. Ima sa dimljenim mesom, malo ljuće, ili blagog ukusa za decu.  Za svakoga po nešto – ponosno će „Dečaci“.

Iako je broj ekipa znatno manji nego pre dve godine, organizatori su itekako zadovoljni.

Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj Topoli

Huba Telđeši

- Prošle godine „Sarmijada“ nije održana zbog pandemije i srećni smo što smo sada mogli da se okupimo i družimo. Uz kuvanje sarme imamo i vašar starih zanata i gastronomskih specijaliteta, muzički program, ukratko, za svakoga po nešto – kaže Huba Telđeši iz „Origo“ – Pre osam godina želeli smo da organizujemo gastronomski festival u Bačkoj Topoli kakvog  još nije blio. Sarmu sm odabrali jer je to jelo itekako popularno  na našim prostorima.  Drago nam je da se ljudi okupljaju, druže, kuvaju, da festival ima tako dobru energiju.

Ljubitelji sarme po 8. put u Bačkoj TopoliU muzičkom delu programa na centralnoj biti nastupili su tamburaški orkestar “Ravnica”, “Juhas orkestar” i drugi.

Izvor: Subotica.com
Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021 Sarmijada 2021
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 5 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 8561
Povezane teme

sarmijada bačka topola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.