Komentara: 17
Pregleda: 2546

Lista "Hrvati i dalje zajedno" ubedljiva na izborima za Nacionalni savet hrvatske manjine

14.11.2022. u 10:05h
Izvor: Subotica.com
Na izborima za članove Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine održanim juče, pobedila je lista "Hrvati i dalje zajedno" koju predvodi Jasna Vojnić, sa osvojena 29 mandata. Od prisutna 83 elektora, njih 80 je glasalo za tu listu.
Lista "Hrvati i dalje zajedno" ubedljiva na izborima za Nacionalni savet hrvatske manjine
Foto: NIU "Hrvatska riječ"

Od ukupno 23 nacionalna saveta nacionalnih manjina (NSNM), za 19 članovi su se birali neposredno, dok se za četiri birali putem elektorskih skupština među kojima i hrvatska manjina.

Lista "Hrvati i dalje zajedno", čiji je nosilac aktuelna predsednica HNV-a Jasna Vojnić, pobedila je na izborima za 5. saziv ovog tela koje predstavlja hrvatsku nacionalnu manjinu. Na elektorskoj skupštini ubedljivom većinom 80/83 odlučeno je da će ista voditi HNV i u narednom četvorogodišnjem mandatu.

U novom sazivu članovi Saveta biće: Jasna Vojnić (nosilac), Nevena Baštovanović, Nataša Stipančević, Tanja Dulić, Margareta Uršal, Karolina Bašić, Ninoslav Radak, Vojislav Temunović, Lazar Cvijin, Marinko Katić, Denis Lipozenčić i Miroslav Kujundžić (Subotica); Mira Tumbas, Ljubica Vuković Dulić i Slavko Benčik (Tavankut); Matilda Pelhe (Mala Bosna), Josip Bako (Đurđin), Martina Kopunović (Žednik), Snežana Periškić i Željko Šeremešić (Monoštor), Tomica Vuković (Sombor), Mata Zec (Sonta), Mladen Šimić (Vajska), Vera Hornjak (Petrovaradin), Dario Španović (Srijemska Mitrovica), Hristina Štimac (Ruma), Darko Menđan (Sot), Snežana Pupić (Batrovci) i Nikola Pavlić (Starčevo).

Kao i na prošlim izborima 2018. godine, lista predvođena DSHV-om bila je jedina koja se kandidovalo. Na elektorskoj skupštini učestvovalo je 83 od ukupno 88 elektora. Skoro apsolutna većina (82 elektora) bila je sa liste "Hrvati i dalje zajedno" dok je jedan elektor (Blaško Temunović iz Subotice) bio nezavisan kandidat.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 10 meseci i 2 nedelje
Komentara: 17
Pregleda: 2546
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

izbori za nacionalne savete

hrvatska nacionalna manjina

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.