Komentara: 4
Pregleda: 5159

"Lisistrata" ispunila scenu "Jadran" do poslednjeg mesta

13.10.2018. u 15:04h
Izvor: Subotica.com
Antička komedija o seksualnom štrajku žena "Lisistrata", koja je sinoć premijerno izvedena na sceni Jadran, ispunila je Narodno pozorište do poslednjeg mesta. Dramu na srpskom jeziku režirala je Jovana Tomić, a ulogu glavne protagonistkinje tumači Jovana Belović.
"Lisistrata" ispunila scenu "Jadran" do poslednjeg mesta

Iako je originalno izvedena u 4. veku pre nove ere, predstava "Lisistrata" pokazala je da je ostala jednako aktuelna i do današnjih dana. Problematizujući muško-ženske odnose i eksplicitno tematizujući problem telesnosti i seksualnosti, predstava se poigrava iskazom i govorom tela, tako da glumci ravnomerno koriste tekst i pokret kako bi kreirali likove i situacije koje su ih zadesile.

Prema rečima rediteljke Jovane Tomić, aktivan rad na tekstu trajao je oko tri meseca, dok su probe trajale nešto kraće, oko mesec i po dana.

- Nije bilo teško prilagoditi tekst sadašnjem vremenu, jer je vrlo aktuelan i danas, pogotovo u ovom politički vrlo kritičnom trenutku u Evropi i šire, što se reflektuje na privatne živote parova i njihove ljubavne odnose. Mi smo tekst adaptirali i bacili svetlo na ono što nas je interesovalo, a što najviše korespondira sa ovim vremenom, tako da smo fragmentarno dodavali još neke materijale koji su iz perioda Antike, dok je dramaturg Dimitrije Kokanov autorski dopisao kraj predstave, koji zaoštrava i kompletno usmerava temu kojom smo se bavili - objasnila je Tomić.

"Lisistrata" ispunila scenu "Jadran" do poslednjeg mesta

Foto: Atila Kovač

Aristofanova komedija "Lisistrata" donosi priču o misiji žena, koje se udružuju kako bi okončale Peloponeski rat, tako što će muškarcima uskratiti seksualne odnose i preuzeti kontrolu nad gradskom riznicom. Dok se borba za ravnopravnost, moć i vlast odvija među polovima, na scenu stupa Atina 2000 s namerom da "restartuje" situaciju. Ukazujući na anomalije savremenog društva, ona vraća zavađene strane u prvobitno stanje, svodeći ih samo na tela u potraži za drugom polovinom, u kojoj treba da pronađu mir, zadovoljstvo, ljubav i radost.

- Kraj predstave zapravo pravi rez na tri četvrtine osnovnog teksta koji je pretežno Aristofanov, te je poslednje scena autorsko delo koje nosi ključnu poruku i zaokružuje predstavu kao celinu - dodala je Tomić.

U predstavi igraju Jovana Belović (Lisistrata), Bojana Milanović (Kalonika/Atina 2000), Suzana Vuković (Mirina), Sanja Moravčić (Lampita), Kristina Jakovljević (Stratilida), Danilo Brakočević (Mladić), Milan Vejnović (Savetnik), Srđan Sekulić (Siledžija), Igor Greksa (Kinesija/Striper) i Zoran Bučevac (Matori).

"Lisistrata" ispunila scenu "Jadran" do poslednjeg mesta

Foto: Atila Kovač

Režiju i izbor muzike potpisuje Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, scenograf Marija Kalabić, a kostimograf Marko Marosiuk. Lektor teksta je Saša Latinović, inspicijent Vesna Galešev, a sufler Goran Grubišić.

Osim u petak, predstava "Lisistrata" igraće se još dva puta u toku ovog meseca, odnosno 16. i 27. oktobra na sceni Jadran, takođe s početkom u 19 časova i 30 minuta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5159

Povezana dešavanja

Povezane teme

Narodno pozorište

scena jadran

drama na srpskom jeziku

pozorišna predstava

premijera predstave

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.