Komentara: 4
Pregleda: 3547

Leona Rogić predstavlja Srbiju na Zimskom olimpijskom festivalu mladih u Sarajevu

08.02.2019. u 09:15h
Izvor: Subotica.com
Prošlog četvrtka u Rimu je upaljen olimijski plamen za XIV Zimski evropski olimpijski festival mladih (EYOF) koji će se održati u glavnom gradu Bosne i Hercegovine od 9. do 16. februara. Predstavnik Srbije i našeg grada je mlada talentovana i iznad svega uspešna Leona Rogić.
Leona Rogić predstavlja Srbiju na Zimskom olimpijskom festivalu mladih u Sarajevu

Nakon tri i po decenije od 14. Zimskih olimpijskih igara, u Sarajevu će ponovo biti upaljen plamenik na olimpijskom stadionu „Asim Ferhatović - Hase“, nekada poznatom kao Koševo. U Bosni i Hercegovini održaće se Zimski evropski olimpijski festival mladih na kojem  će Srbiju  predstavljati troje takmičara u tri individualna sporta. Među predstavnicima države je i Subotičanka Leona Rogić, član Klizačkog kluba "Spartak", koja će se takmičiti u umetničkom klizanju.

- Prezadovoljna sam što sam član olimpijskog tima Srbije. Za mene je to velika čast, novo iskustvo, ali i obaveza. Trudiću se da našu zemlju predstavim u najlepšem svetlu i umetničko klizanje kao olimpijski sport – poručila je juniorska prvakinja Srbije u klizanju.

Učešće na Olimpijskim igrama mladih u Sarajevu, Leona je izborila na osnovu osvojenih bodova tokom 2018. godine. Da bi učestvovala na Olimpijadi, morala je da ima ukupno 111 bodaova u svojoj kategoriji u kratkom i dugom programu, što je prosek 10 najboljih takmičarki na prošlim Olimpijskim igrama.

Leona Rogić predstavlja Srbiju na Zimskom olimpijskom festivalu mladih u Sarajevu

- Veoma je teško otići na Olimpijadu iz bilo kojeg sporta, posebno klizanja,  jer potrebnih 111 bodova zahteva mnogo, tačnije moraš da pripadaš elitnom društvu ovog sporta. Prošle godine sam se takmičila u Rumuniji i imala 118 bodova, ali to Olimpijski komitet nije prihvatio jer se na tom takmičenju nadmetao mali broj učesnica, a uslov je da mora biti takmičarki iz više zemalja. Međutim, bez tog takmičenja sam imala 111 bodova, ali sam pred kraj godine na poslednjem takmičenju u Beogradu ostvarila dobre rezultate i sa 116 bodova overila vizu za Sarajevo. Ovo je prvi put da je neko uspeo obezbediti učešće zahvaljujući osvojenim bodovima – objašnjava naša predstavnica na Olimpijadi mladih.

Lona Rogić je u sredu otputovala u Bugarsku na Euro kup, gde će pokušati da osvoji bodove za Svetsko prvenstvo koje se održava u martu u Zagrebu. Klizačka federacija je pooštrila kriterijume i podigla normu za planetarnu smotru. Leoni nedostaje još 0,77 bodova, tako da svoje nastupe u Sofiji mora odraditi bez greške.

U konkurenciji 30 najboljih klizačica Evrope, Subotičanka će pokušati da ostvari što bolji rezultat. Juniorka Srbije će nastupati  13. i 14. februara u „Skenderiji“.

- Prošla godina nije najbolje počela za mene. Povredila sam se i propustila Svetsko prvenstvo. Trebalo je vremena da se vratim u formu. Nisam još na nivou kao onda kada sam osvojila drugo mesto u Rumuniji, ali radim intenzivno. Neće biti lako na Zimskom evropskom olimpijskom festivalu jer je konkurencija zaista jaka, gde neke od takmičarki mogu da idu i preko 150 bodova,  ali ću se potruditi da dođem bar do nekih 118 bodova – kaže Rogićeva.

Leona Rogić predstavlja Srbiju na Zimskom olimpijskom festivalu mladih u Sarajevu

Srbiju će u Sarajevu  na Olimpijskim igrama za mlade predstavljati još i Zoja Grbović u alpskom skijanju i Sabahudin Rastić u nordijskom trčanju. Zastavu naše države na svečanoj ceremoniji otvaranja Evropskog olimpijskog festivala u nedelju 10. februara nosiće skijašica Zoja Grbović.

EYOF je najveći sportski olimpijski festival za sportiste uzrasta od 14 do 18 godina. U Sarajevu će učestvovati oko 1.600 takmičara iz 46 članica Evropskog olimpijskog komiteta, uključujući i trenere i članove reprezentacija.

Takmičenja na EYOF-u odvijaće se u osam sportova i na sedam borilišta. Discipline alpskog skijanja raspoređene su na olimpijske planine Bjelašnicu (ekipni paralelni slalom) i Jahorinu (slalom i veleslalom), dok će bijatlon ugostiti Dvorišta, centar u podnožju Jahorine udaljen 14 kilometara od Pala.Veliko polje na Igmanu biće domaćin cross countryja, dok će Bjelašnica biti borilište i za snowboardere.U olimpijskoj dvorani „Juan Antonio Samaran“ odvijaće se turnir u hokeju na ledu, u Skenderiji će se održati takmičenja u umjetničkom i brzom klizanju, dok je dvorana na Palama dobila organizaciju takmičenja u karlingu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 4
Pregleda: 3547

Povezana vest

Povezane teme

leona rogić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.