• Pregleda: 4168

Lekovi na recept u privatnim apotekama od naredne nedelje

Od naredne nedelje, lekovi na recept moći će da se podižu i u privatnim apotekama.
Lekovi na recept u privatnim apotekama od naredne nedelje

Privatne apoteke koje žele da izdaju lekove na recept mogu da se prijavljuju Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje, a Ugovor će moći da potpiše samo apotekarska ustanova koja ima dozvolu Ministarstva zdravlja, radi najmanje godinu dana, ima najmanje jednog farmaceuta u smeni i umrežena je, što je potrebno da bi se pratio tok recepta.

Apoteke koje budu htele da potpišu ugovor sa fondom imaće iste uslove kao i državne. Udruženje privatnih apoteka Srbije smatra da će Povrat novca od Fonda u roku od 150 dana moći će da izdrže samo veliki apotekarski lanci, a izjednačavanje apoteka odgovara najviše pacijentima.

Ministarstvo zdravlja najavljuje i druge novine u prometu lekova, kao što je uvođenje obnovljivog recepta, za pacijente koji se kontrolišu na tri–četiri meseca pa će lekove podizati u apotekama bez obaveze da svakog meseca odlaze lekaru opšte prakse po recept

Izvor: Radio Subotica

povezane teme

1
mika Odgovori
Bojim se da ce to ici dosta tesko, da ce se privatne apoteke tesko odlucivati za to, zbog finansiranja Fonda, tj. vracanja para za lekove na recept, dugog 5 meseci. Ali,mozda cemo ,mi pacijenti, tako lakse dobiti lek koji trazimo, za koji i po dva puta overavamo recept, jer ga u drzavnim apotekama vrlo cesto ne mozemo naci. Najvise mi se svidja,i mislim da je za pohvalu, ako ce ministarstvo odluciti, za nas koji se kontrolisemo kod specijalista, i uzimamo duze iste lekove, kako ja shvatam, da se po par meseci ,u apoteci ,moze podizati isti prepisani lek, bez stalnog odlaska u ambulantu, po novi recept.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.