Komentara: 2
Pregleda: 3059

Lekari upozoravaju na oprez zbog niskih temperatura i poledice

10.01.2019. u 12:46h > 15:32
Izvor: Subotica.com
Iako je zbog hladnijeg vremena manji broj infekcija, lekari upozoravaju da bi hronični bolesnici i starije osobe trebalo da budu posebno oprezni, jer im niske temperature nikako ne prijaju. Starijim sugrađanima se savetuje da ne izlaze bez preke potrebe, kako bi izbegli padove.
Lekari upozoravaju na oprez zbog niskih temperatura i poledice

Temperature u minusu mogle bi da budu uzrok pogoršanja kardiovaskularnih bolesti, pa lekari pacijente s hroničnim oboljenjima srca i krvnih sudova upozoravaju na poseban oprez. Zima, magla i vlaga izazivaju suženje krvnih sudova, zbog čega dolazi do nedostatka kiseonika koji ishranjuje srce.

ZA VREME PRAVOSLAVNOG BOŽIĆA HITNA POMOĆ INTERVENISALA 35 PUTA NA TERENU - Pored terenskog delovanja obavljeno je 30 pregleda u ambulanti i 18 transporta. U Domu zdravlja kažu da se radilo  o uobičajenim stanjima i bolestima karakterističnim za ovaj period. Za prvih devet dana ove godine bila su tri požara, na kojima je intervenisala i SHMP. Na sreću nije bilo ozbiljnih povreda, svi pacijenti su zbrinuti bez većih posledica po zdravlje.

- Izlazak na hladno vreme najteže podnose hronični srčani bolesnici i hronični plućni bolesnici, jer kod njih može doći do pogoršanja osetljivosti disajnih puteva i srčanih tegoba. U  uslovima, kada je dosta hladno, kardiološkim pacijentima se preporučuje da ostanu kod kuće, da se ne zamaraju i da uzimaju maksimalno propisanu dozu lekova. Na niske temperature osetljive su i trudnice, osobe starije od 70 godina, kao i deca - ističe dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Zbog niskih temperatura i poledice vreba opasnost i od padova, koji mogu prouzrokovati povrede. U Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja kažu da im se prethodnih dana povećao broj intervencija na terenu i u ambulanti zbog povreda.

- Građani su se  javljali zbog  istegnuća, udaraca i povreda. Apelujemo na starije osobe da ne izlaze u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima napolje bez preke potrebe, te da pronađu mlađe osobe koje im mogu obezbediti sve što im je neophodno.  Oni koji zbog neodložnih obaveza ipak moraju da izađu napolje važno je da imaju adekvatnu obuću, koja se ne kliza. Starije osobe bi trebalo da budu posebno oprezne zbog činjenice  da im je potreban duži oporavak - dodaje dr Dronjak.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3059
Povezane teme

dom zdravlja subotica

verica drobnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.