Komentara: 5
Pregleda: 4204

Lekari savetuju poseban oprez tokom tropskih dana

08.08.2018. u 11:04h
Izvor: Subotica.com
Pored hroničnih pacijenata, Službi za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja prethodnih dana najveći broj građana javljao se zbog gastrointestinalnih tegoba, kao i onih koje su posledica premomernog izlaganja suncu. Kako su visoke temperature i vremenske promene veliki stres za organizam lekari savetuju posebne mere opreza.
Lekari savetuju poseban oprez tokom tropskih dana

Doktorka Vanja Vujinović iz Službe za hitnu medicinsku pomoć kaže da građani, koji im se obraćaju za pomoć, često ne povezuju simptome koje imaju sa prekomernim izlaganjem suncu.

- Najčešće se javljaju sa simptomima kao što je slabost, malaksalost, mučnina vrtoglavica, a često imaju i snižen krvni pritisak. Sve su to posledice nedovoljnog unosa tečnosti. Takođe, prethodnih dana bilo je mnogo mladih sugrađana koji su dolazili zbog gastrointestinalnih tegoba, pa savetujemo građanima da obrate pažnju na čuvanje do korišćenja i  ispravnost hranljivih namirnica - kaže dr Vujinović. - Ekstremno visoke temperature posebno smetaju deci, starijim ljudima, hroničnim bolesnicima, trudnicama i dojiljama. Hroničnim bolesnicima savetujemo redovno uzimanje terapije uz eventualnu korekciju. Kod pacijenata koji imaju povišen pritisak tokom vrelih letnjih dana može doći do smanjenja pritiska, jer se leti šire krvni sudovi, te treba korigovati terapiju po savetu lekara.

Da bi se visoke temperature lakše podnele, lekari preporučuju da se jede lagana hrana bogata vitaminima, da se uzima dovoljna količina tečnosti i izbegava fizički napor u najtoplijem delu dana.

- Savetuje se osvežavanje voćnim napicima, mineralnom vodom, uzimanje sladoleda, lubenica, dinja, voća, voćnih salata i čorbi od povrća. Za vreme visokih temperatura izuzetno je važno da se pije dovoljno tečnosti, jer organizmu tada najviše prija voda. Odrasle zdrave osobe treba da unose 8 do 10 čaša vode na dan, a oni koji se bave fizičkim aktivnostima ovoj količini treba da dodaju jednu do tri čaše vode za svaki sat aktivnosti. Potrebno je izbegavati pića koja podstiču dodatni gubitak tečnosti, kao što su  alkohol, sve vrste kafe i gazirani napici - savetuje dr Vujinović.

Posebne mere opreza preporučuju se onima koji su zbog prirode posla prinuđeni da budu napolju na visokim temperaturama.

- Takvi radnici trebalo bi da rade skraćeno ili u dve smene, a obavezne su kratke pauze, odnosno da se  sklanjanju u hladovinu onoliko koliko je to moguće, te da uzimaju dovoljne količine tečnosti - ističe doktorka.               

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 4204
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

hitna medicinska pomoć

letnje vrućine

tropski talas

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.