Komentara: 0
Pregleda: 2906
Foto

Ledolomac predstavio: "Stakleni rajevi / Budilnik na groblju" Danije Čavića

23.11.2012. u 15:40h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo „Danilo Kiš” je u oktobru 2011. godine, u cilju podsticanja kulturne produkcije i pružanja podrške mladim autorima ili grupama autora sa teritorije Grada Subotice, raspisala Konkurs za prvo autorsko delo - LEDOLOMAC.
Ledolomac predstavio: "Stakleni rajevi / Budilnik na groblju" Danije Čavića

Konkurs je bio osmišljen sa namerom da ohrabri mlade autore da realizuju svoja prva umetnička dela i na taj način probiju led do umetničke i stručne publike.

U četvrtak, 22. novembra u Omladinskom klubu “Skladište” u okviru ciklusa LEDOLOMAC PREDSTAVLJA promovisana je knjiga “Stakleni rajevi / Budilnik na groblju” Danijela Čavića, dobitnika na pomenutom konkursu LEDOLOMAC. Sa autorom je tim povodom razgovarala Marija Ilić, diplomirani filolog (master) za književnost i srpski jezik.

Danijel je u međuvremenu za svoju pesničku knjigu uspeo da nađe i izdavača, tako da je zbirka “Stakleni rajevi / Budilnik na groblju” objavljena od strane Izdavačke kuće „Orfeus“ iz Novog Sada, u okviru biblioteke „Dela“, te imala svoju prvu promociju na proteklom Beogradskom sajmu knjiga.

Danijel je, osim što je autor pesama zastupljenih u zbirci, takođe ilustrovao zbirku svojim grafičkim radovima.

Ledolomac predstavio: "Stakleni rajevi / Budilnik na groblju" Danije Čavića

Danijel Čavić je rođen 10. februara 1988. u Subotici. Nakon završene gimnazije, upisuje se na Fakultet za umetnost i dizajn u Beogradu, odsek grafički dizajn i vizuelne komunikacije, gde oktobra 2011. polaže poslednji ispit i stiče diplomu. Umetnošću se bavi u širokom spektru; koji obuhvata slikarstvo, vajarstvo, fotografiju, film i animaciju. Takođe, važno mesto u njegovom opusu zauzima poezija - jula 2012. godine izdavačka kuća Orpheus iz Novog Sada objavljuje zbirku pesama “Stakleni rajevi / Budilnik na groblju”, koja je predstavljena na Beogradskom sajmu knjiga. Učesnik je mnogih izložbi iz oblasti likovne umetnosti u zemlji i inostranstvu. Živi i stvara u Subotici i Beogradu.

Recenzija:
“Guglove mape” mogu pomoći, ako ne da bolje razumemo svet, bar da ga jasnije sagledamo. I poezija je tu negde, mada je njen opseg nešto širi od navedenih mapa. Danijel Čavić u svojoj prvoj pesničkoj knjizi ispisuje ozbiljne stihove o svetu iz demijurgove i iz čovekove perspektive. Samo tvorac može da sagleda planetu iz perspektive “guglovih mapa”, prvo onako globalnu, uopštenu, magličastu i plavičastu, s rubovima kontinenata i mirnim morima, a onda, zumirajući, dođe do ulice, kuće, stola, kreveta, do ogoljene egzistencije i čovekove pogubljenosti u svetu pojedinačnog. “Puzla je jedna to velika, ali jasna kad se iz vazduha promatra...“ („Beli grad“)

Fragmentisani svet, izdeljen u svom nerazumevanju, vavilonski pometen i dezorijentisan, to je, ukratko, rodno mesto naše svakodnevice u poeziji Danijela Čavića. Tu pesnik čini jedino moguće - harmonizuje nesklad, prosto, pišući stihove.

Danijel Čavić je napisao dobru pesničku knjigu. Treba je čitati pažljivo. Ne kaže pesnik uzalud: „Za neke znake potrebne su vam naočari, manji su i nečitki...“

Miroslav Aleksić

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića Promocija knjige Danijela Čavića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2906
Povezane teme

ledolomac

Fondacija Danilo Kiš

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.