Komentara: 27
Pregleda: 7992

Laslo Šaš izašao iz zatvora

03.08.2012. u 18:19h
Izvor: RTV Yueco
Nakon 15 dana, 69-togodišnji Laslo Šaš je danas u 14 časova iz Okružnog zatvora u Subotici pušten na slobodu. Iz Kabineta predsednika Srbije, Tomislava Nikolića pomilovanje za Šaša poslato je direktno u Okružni zatvor u Subotici. Šaš je izdržavao kaznu od 150 dana, jer je uvredio vođu desničarskog pokreta „64 županije” Lasla Torackaija.
Laslo Šaš izašao iz zatvora

Veliki broj novinarskih ekipa dočekao je Lasla Šaša pri izlasku iz zatvora. On se zahvalio podršci kolega i novinarskih udruženja, a posebno je zadovoljan što je pomilovan od strane predsednika republike.

Laslo Šaš, koji je radio kao honorarni saradnik Het nop-a i pojedinih medija u Mađarskoj je 20.jula otišao u Okružni zatvor na izdržavanje kazne od 150 dana, jer nije imao da plati kaznu od 150.000 dinara. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je odluku o pomilovanju novinara Lasla Šaša danas i odluka je odmah stupila na snagu.

Laslo Šaš

U saopštenju Pres službe predsednika Republike se navodi da da poštujući pravnu proceduru, predsednik Srbije je predlog o pomilovanju Šaša potpisao u uverenju da je pravo na slobodu mišljenja jedno od osnovnih civilizacijskih tekovina. Neprimereno je da novinar Laslo Šaš služi kaznu zatvora od 150 dana samo zato što je izneo svoje mišljenje, piše u saopštenju. Pre nedelju dana kada je pokrajinski sekretar za informisanje, Slaviša Grujić posetio suprugu novinara, rekao je da Šaš treba da izađe kao slobodan čovek.

Osnovni sud u Subotici osudio je Šaša (69), nekadašnjeg saradnika listova "Mađar so" i "Het nap", na 150.000 dinara za uvrede izrečene na račun vođe desničarskog pokreta "64 županije" Lasla Torockaija u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u listu "Mađar so", a Apelacioni sud u Novom Sadu je tu presudu potvrdio. Kako Šaš nije mogao da plati novčanu kaznu, ona mu je zamenjena za 150 dana zatvora,  koju je počeo da izdržava. Torockaiju je od 2008. do 2010. godine bio zabranjen ulazak u Srbiju zbog ultranacionalističkih izjava i aktivnosti.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 7992

Povezana vest

Povezane teme

okružni zatvor

laslo šaš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.