Komentara: 26
Pregleda: 6146
Foto

Kvalitetna pijaća voda na proleće u svakom domaćinstvu

15.12.2020. u 17:00h
Izvor: Subotica.com
Potpisivanjem dokumenta o primopredaji, JKP "Vodovod i kanalizacija" danas je i zvanično preuzelo Fabriku vode 2, a kako najavljuju iz ovog preduzeća, kvalitetna pijaća voda stići će u svako domaćinstvo na proleće naredne godine, pre svega u Novi grad, Radanovac i Palić, naselja koja godinama muku muče sa žutom vodom.
Kvalitetna pijaća voda na proleće u svakom domaćinstvu

Izgradnja postrojenja za preradu vode na Vodozahvatu 2 započela je u jesen 2017. godine, a kako je objasnio Đerđ Šugar, direktor JKP "Vodovod i kanalizacija", rok za završetak i puštanje u rad je pomeran iz više razloga, najpre zbog drugotrajne procedure dobijanja dozvola, a onda i zbog usporenog rada za vreme vanrednog stanja. Po njegovim rečima, današnji dan predstavlja jednu od glavnih prekretnica ove investicije, jer je preduzeće svečano preuzelo objekat od izvođača radova.

- Važno je napomenuti da svaka strana ugovora nastavlja da snosi svoje obaveze, koje u ovom trenutku nisu završene, a koje se odnose na obezbeđivanje dokaza o efektima rada, među kojima su 200 analiza vode, ispitivanja uzoraka za ishodovanje sanitarne saglasnosti po propisima Ministarstva zdravlja, dokazivanje parametara ispunjavanja uslova iz oblasti zaštite životne sredine, otklanjanje utvrđenih nedostataka i raščišćavanje gradilišta - objasnio je Šugar. - Današnji dan predstavlja prekretnicu u okviru ovog projekta, jer stičemo pravo i obavezu da upravljamo ovim objektom i da se permanentno uveravamo da karakteristike ovog postrojenja zadovoljavaju zahteve koji su definisani pre početka njegove izgradnje. Očekujemo da na proleće naredne godine pijaća zdrava voda stigne u svako domaćinstvo ovoga grada.

Kvalitetna pijaća voda na proleće u svakom domaćinstvuProjekat unapređenja vodnog sistema Subotice finansiran je iz kredita sa EBRD bankom u visini od 11 miliona evra, kao i iz donacije Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 2,5 miliona evra. Kako je istakla Žužana Hargitai, direktorka EBRD-a, banka slavi dva trenutka, od kojih je prvi kada potpiše kreditni ugovor, a drugi kada vidi njegove rezultate.

- Rezultati ove investicije su očigledni. Više ljudi je priključeno na vodovodnu i kanalizacionu mrežu, prirodno okruženje je sada zaštićeno od neprečišćenih otpadnih voda, a građani imaju stabilno snabdevanje čistom pijaćom vodom zahvaljujući novoj Fabrici vode - rekla je direktorka EBRD banke, naglašavajući da je subotičko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda među prvima u Srbiji koje je u skladu sa evropskim standardima. - Naša saradnja sa "Vodovodom" traje više od decenije i drago nam je što je Subotica bila jedan od prvih gradova Srbije koji je prepoznao prednosti ulaganja u modernu i ekološku infrastrukturu i što smo bili tu da im pružimo podršku tokom celog procesa.

Kvalitetna pijaća voda na proleće u svakom domaćinstvuPredsednik Skupštine grada, Balint Pastor, izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Fabrika vode 2 sada konačno u rukama preduzeća, odnosno Grada, i što će Subotičani imati kvalitetnu uslugu po evropskim standardima.

- Prethodnih godina se mnogo puta moglo čuti zašto se JKP "Vodovod i kanalizacija" zadužuje, zašto uzima kredite, čemu to služi, zašto to građani treba da vraćaju. Mislim da je današnji dan najbolji dokaz zašto se to čini - rekao je Pastor. - Izgrađeno je oko 11 kilometara vodovodne mreže, 9 kilometara kanalizacione mreže, ali je ključni element ovog projekta postrojenje za poboljšanje kvaliteta vode, zahvaljujući kojem će stanovnici Palića, Radanovca i Novog grada moći da koriste i piju mnogo kvalitetniju vodu. To je bitno zbog razvoja infrastukture i poboljšanja uslova života građana, ali i zbog turizma, a tu pre svega mislim na Palić.

Izvor: Subotica.com
Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu Obilazak fabrike vode u Novom gradu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 3 meseca
Komentara: 26
Pregleda: 6146
Povezane teme

jkp vodovod i kanalizacija

javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija

fabrika vode

balint pastor

đerđ šugar

vodozahvat 2

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.