Komentara: 5
Pregleda: 4580

Kuvari i konobari su deficitarna zanimanja u Subotici

25.03.2014. u 13:31h
Izvor: RTV City
Ekonomska srednja škola „Bosa Milićević“ u školskoj 2014/2015 upisaće 258 učenika na srpskom i mađarskom nastavnom jeziku. Osnovnoškolci koji žele da upišu ovu školu, moći će da biraju između četvorogodišnjih smerova, ekonomski tehničar, finansijski administrator, bankarski službenik i turistički tehničar, ili trogodišnjih, kuvar i konobar.
Kuvari i konobari su deficitarna zanimanja u Subotici

U novoj školskoj godini u srednjoj Ekonomskoj školi biće upisano 168 učenika na srpskom i 90 učenika na mađarskom jeziku na područijima rada ekonomija, pravo i administracija, i trgovina, ugostiteljstvo i turizam. Ukoliko Ministarstvo prosvete odobri Plan upisa, oformiće se i dodatno odeljenje za zanimanje ekonomski tehničar.

Prilikom sastavljanja Plana upisa, sagledavaju se realne potrebe lokalnog tržišta rada i same privrede, kao i mogućnosti za kasniji nastavak školovanja učenika i krajnjeg cilja, njihovog zapošljavanja. Prednost onih koji završavaju četvrti stepen obrazovanja svakako je nastavak školovanja na fakultetu, dok oni, koji završe takozvane „zanatske smerove“ poput kuvara ili konobara imaju veću šansu za zaposlenje odmah nakon završetka škole. Trenutno, kada je reč o obrazovnim profilima u Ekonomskoj srednjoj školi, deficitarna zanimanja u Subotici su kuvari i konobari.

Učenici Ekonomske srednje škole veoma su uspešni na takmičenjima širom regiona, a učestvuju i u programima razmene učenika, a imaju i odličnu saradnju sa Ekonomskim fakultetom u Subotici. Svi oni osnovnoškolci koji žele da svoje obrazovanje nastave baš u ovoj srednjoj školi, imaće priliku da se upoznaju sa onim što ova obrazovna ustanova nudi već u aprilu na Sajmu zapošljavanja, ili u svojim školama, jer će predstavnici Ekonomske škole u narednom periodu obilaziti subotičke osnovne škole sa ciljem promocije, a imaće mogućnost i da je posete na manifestaciji Dan otvorenih vrata, koja će uskoro biti održana. Škola ima i svoj web sajt, gde se budući srednjoškolci takođe mogu informisati.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 4 dana
Komentara: 5
Pregleda: 4580

Povezana vest

Povezane teme

ekonomska srednja škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.