Komentara: 25
Pregleda: 11750

Kupci iz Mađarske „oživeli“ buvljak

19.06.2021. u 10:30h
Izvor: TV Subotica
Kupci iz Mađarske „oživeli“ buvljak

Gužva isped pečenjara, tezgi sa garderobom, puni cegeri robe i prazni novčanici – to je slika subotičkog Buvljaka koji se ponovo vraća u kolosek, a vraća se jer su kupci iz Mađarske počeli masovnije da dolaze na najpoznatiju pijacu u regionu. Među njima je i Eva, koja je iz obližnjeg Kiškunhalaša pre korona krize dolazila redovno. Sada je, kaže, prvi put na pijaci nakon duže vremena.

- Godinama smo redovno dolazili, ali otkad se pojavio virus nismo bili, još od prošlog februara. Inače smo kupovali svake sezone, na proleće, leto, jesen i zimu, i veoma smo srećni što smo uspeli da dođemo porodično kako bismo pazarili nešto za sebe. To se može videti i po veličini mog paketa - kaže Eva.

Kupci iz Mađarske „oživeli“ buvljak

Kako priča Eva, na Buvljak dolaze ne samo zbog niskih cena, već i zbog kvalitetne robe, a kupuju doslovno sve.

- U početku smo pazarili isključivo odeću i obuću, ali smo onda otkrili i vašu zelenu pijacu, pa kupujemo i voće, povrće. Sad, na primer, uzimamo višnje, trešnje, ali nam se veoma dopada i začinska paprika, tako da sad već kupujemo sve što nam se svidi - uz osmeh dodaje ova žena.

Da je dolazak Mađara odmah „oživeo“ buvljak, potvrđuje i jedan od dogodišnjih zakupaca, Boro Brešćanski. Godina je, kako ističe, bila izuzetno teška i mnogi prodavci bi odustali da „Tržnica“ nije snizila cene zakupa tezgi. Ipak, masovniji dolazak kupaca iz susedne države ulio je svima optimizam.

- Oseti se poboljšan pazar, zahvaljujući kupcima iz Mađarske koji nose i našu robu, pošto ja radim sa voćem i povrćem. Njima je to ograničeno na nekih pet kilograma po osobi, ali nose i svi smo zadovoljni zbog toga - ističe Boro.

Kupci iz Mađarske „oživeli“ buvljak

Mađari su u kupovinu u naš grad dolazili tek sporadično sve do pre dve nedelje, navode iz AD „Tržnica“ koje upravlja ovom pijacom. Kako ističu, dugo su ih čekali i nadaju se će se situacija vrlo brzo vratiti na onu pre korone.

- Na naše veliko zadovoljstvo, dugo smo ih čekali, a dugo su i oni čekali da dođu kod nas, jer zaista imaju naviku kupovine na jednoj od najvećih pijaca u regionu i oni su naši najverniji i najbrojniji kupci iz inostranstva. Otkako se situacija na granici stabilizovala, u smislu da naši vakcinisani građani mogu da idu u Mađarsku, a mađarski građani mogu doći vakcinisani u Srbiju, zaista se i na pijaci oseti povećanje prometa i ljudi, a i mi smo veoma srećni zbog toga i očekujemo ih u još većem broju - poručuje Marina Čović, saradnica za odnose sa javnošću u AD „Tržnica“.

Državljani Srbije i Mađarske mogu slobodno da putuju preko granice bez karantina testa, ali uz potvrdu o vakcinaciji još od kraja aprila.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 2 godine i 9 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 11750
Povezane teme

Tržnica Subotica

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.