Komentara: 13
Pregleda: 9947

Kupanje u bazenima Palićkog spa centra pre nego u čistom jezeru?

26.07.2018. u 14:01h
Izvor: RTS
Najnoviji rezultati ispitivanja pokazuju da voda Palićkog jezera, kao ni prethodnih sezona, nije pogodna za kupanje. Prema svemu sudeći, čak i ako budu sprovedeni u delo svi planirani projekti, Subotičani i njihovi gosti bezbedno će se kupati u tom jezeru najranije za pet godina.
Kupanje u bazenima Palićkog spa centra pre nego u čistom jezeru?

Homolja Levente je među malobrojnim Subotičanima koji i pored upozorenja da voda nije ispravna , redovno pliva u jezeru Palić.

- Mnogo prljavija je bila voda godinama unazad, smatram da sada nije toliko zagađeno jezero. Pre sam dobio upalu uveta na moru ili bazenu nego u jezeru - kaže Homolja.

Stanje jezerske vode se ne poboljšava, kažu u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

- Velike su količine mineralnih organskih materija koje opterećuju jezero, prisustvo visoke koncentarcije nutrijenata, pre svega azota i fosfora. Ima izuzetno nepovoljan režim kiseonika, što ugrožava živi svet u vodi - upozorava Božana Đurašković, biolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Kupanje u bazenima Palićkog spa centra pre nego u čistom jezeru?

Nagomilani problemi Palićkog jezera trebalo bi da se reše projektom koji finansira nemačka razvojna banka sa 6,5 miliona evra.

- Radimo na tome da izgradimo zelene zaštitne pojaseve između poljoprivrednog zemljišta i vode, da povećamo efikasnost rada prečistača i da smanjimo invazivnu populaciju babuške - objašnjava hidrolog Mišel Roman, savetnik za sanaciju jezera Palić.

U lokalnoj samoupravi ističu da su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju kanalizacione mreže na Paliću na jesen, kako bi se smanjilo direktno zagađivanje jezera.

- Bilo je neophodno prikupiti saglasnost građana da se priključe na kanalizacionu mrežu, prešli smo potrebni prag od 700 izjava građana - ističe menadžer projekta Ervin Molnar.

U ekološkom nevladinom sektoru kažu da je potrebno nekoliko godina od završetka projekta da se palićka voda pročisti.

- Treba samo jezero da odradi prirodno proces i kupaćemo se, prema procenama stručnjaka, za pet godina - ocenjuje Snježana Mitrović iz regionalnog "Arhus centra" u Subotici.

Gradske vlasti Subotice, u saradnji sa Republikom i Pokrajinom, nameravaju da ove godine započnu izgradnju spa i velnes centra na Paliću. Ako se objekti završe za dve godine - kako je planirano - gosti Palića će se pre bezbedno kupati u novim bazenima, nego u čistom jezeru.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 9947
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

kvalitet vode palićko jezero

spa centar palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.