• Pregleda: 8077

Kupanje u bazenima Palićkog spa centra pre nego u čistom jezeru?

Najnoviji rezultati ispitivanja pokazuju da voda Palićkog jezera, kao ni prethodnih sezona, nije pogodna za kupanje. Prema svemu sudeći, čak i ako budu sprovedeni u delo svi planirani projekti, Subotičani i njihovi gosti bezbedno će se kupati u tom jezeru najranije za pet godina.
Kupanje u bazenima Palićkog spa centra pre nego u čistom jezeru?

Homolja Levente je među malobrojnim Subotičanima koji i pored upozorenja da voda nije ispravna , redovno pliva u jezeru Palić.

- Mnogo prljavija je bila voda godinama unazad, smatram da sada nije toliko zagađeno jezero. Pre sam dobio upalu uveta na moru ili bazenu nego u jezeru - kaže Homolja.

Stanje jezerske vode se ne poboljšava, kažu u gradskom Zavodu za javno zdravlje.

- Velike su količine mineralnih organskih materija koje opterećuju jezero, prisustvo visoke koncentarcije nutrijenata, pre svega azota i fosfora. Ima izuzetno nepovoljan režim kiseonika, što ugrožava živi svet u vodi - upozorava Božana Đurašković, biolog Zavoda za javno zdravlje Subotica.

Nagomilani problemi Palićkog jezera trebalo bi da se reše projektom koji finansira nemačka razvojna banka sa 6,5 miliona evra.

- Radimo na tome da izgradimo zelene zaštitne pojaseve između poljoprivrednog zemljišta i vode, da povećamo efikasnost rada prečistača i da smanjimo invazivnu populaciju babuške - objašnjava hidrolog Mišel Roman, savetnik za sanaciju jezera Palić.

U lokalnoj samoupravi ističu da su se stekli uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju kanalizacione mreže na Paliću na jesen, kako bi se smanjilo direktno zagađivanje jezera.

- Bilo je neophodno prikupiti saglasnost građana da se priključe na kanalizacionu mrežu, prešli smo potrebni prag od 700 izjava građana - ističe menadžer projekta Ervin Molnar.

U ekološkom nevladinom sektoru kažu da je potrebno nekoliko godina od završetka projekta da se palićka voda pročisti.

- Treba samo jezero da odradi prirodno proces i kupaćemo se, prema procenama stručnjaka, za pet godina - ocenjuje Snježana Mitrović iz regionalnog "Arhus centra" u Subotici.

Gradske vlasti Subotice, u saradnji sa Republikom i Pokrajinom, nameravaju da ove godine započnu izgradnju spa i velnes centra na Paliću. Ako se objekti završe za dve godine - kako je planirano - gosti Palića će se pre bezbedno kupati u novim bazenima, nego u čistom jezeru.

Izvor: RTS

Da li se kupate u Palićkom jezeru?

povezane teme

13
Clown Odgovori
Nikada vi necete resiti problem jezera!!! Nabavite 2 litre benzina prvo,za kosilicu na stadionu spartak... Sramoto!
Svetlana Odgovori
Ovaj Misel otkrio da g.vno smrdi!
avet
Pa možda u Nemačkoj miriše, ali čovek se uči i otkriva nove stvari sve dok je živ.
TROLOL Odgovori
Nece skoro ni jedno dragi sugradjani.
Milan024 Odgovori
Totalne neznalice i lezilebovici, već desetljećima se igraju s ajezero Palic !!
Krumplis tészta
Kojim jezikom vi govirite, s purgerskog na leskovački, crkoh od smeha :)))
Rax Odgovori
Sve sami strucnjaci, michel, koji pRazitira na param eu, snjezana na nasim i eu.
Zx Odgovori
Lipsi magarce do zelene trave..
veco Odgovori
Mi se samo sunčamo i otuširamo ali vidimo da ima kupača i to roditelja i dece.Čovek kaže da dolaze na kupanje svake godine.
Kokoroko Odgovori
Najcrnje...za 2 godine:D i ljudi jos veruju mega lazovima:D
Posmatrač Odgovori
Da li ćemo ikada videti zvaničan nalaz ZZJZ Subotica o kvalitetu Palićke vode?
Trovach Odgovori
Sto se mene tice, najvise volim plivati tamo gde ima puno mesta, a malo kupaca. Zato ne volim bazene. Posto sam pecaros, okupam se ponekad u nekom cistijem jezeru, jer ni inace ne pecam na zagadjenim vodama. Najcesce sam plivao na akumulaciji Misicevo, jedino je ulazak u vodu malo nezgodan (nikad ne znas da li ces stati na otkinutu udicu), ali je mnogo lakse ako pecas sa mola, jer tada odmah ulazis u duboku vodu.
jozo bubnjar Odgovori
"Palicki spa (??!!) centar" ??!! Zar vi to ozbiljno ili ovo postaje vukajlija2 :-D ;-)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.