Komentara: 21
Pregleda: 6939

Kuće će se rušiti samo uz saglasnost vlasnika - kažu u Direkciji za izgradnju i Zavodu za urbanizam

28.02.2013. u 16:44h
Danas je bio poslednji dan do kada su se građani mogli informisati i podneti prigovor na plan generalnog urbanističkog plana za zonu 1 gradskog jezgra. Na ovu temu danas su se oglasili saopštenjem Direkcija za izgradnju i Zavod za urbanizam.
Kuće će se rušiti samo uz saglasnost vlasnika - kažu u Direkciji za izgradnju i Zavodu za urbanizam

Saopštenje Direkcije za izgradnju Grada Subotice i Zavoda za urbanizam prenosimo u celosti:

U skladu sa obavezama koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji republike Srbije, Zakona o prostornom planu Republike Srbije i Generalnog urbanističkog plana grada Subotice, kao i drugih akata, Direkcija za izgradnju grada Subotice je u ime Grada ugovorila sa Zavodom za urbanizam grada Subotice izradu planskog dokumenta (PGR i za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra).

Cilj ovog dokumenta je stvaranje uslova za funkcionisanje tog dela grada i njegovog razvoja naročito u oblasti infrastrukture kao i stvaranje uslova dalje izgradnje porodičnih, višeporodičnih, poslovnih i objekata javne namene.

Na zahtev vas mnogobrojnih, građana zabrinutih za svoju imovinu, koji su u proteklom periodu namerno dezinformisani od strane različitih neformalnih organizacija i pojedinaca da će se vaše  kuće u skorije vreme redom rušiti na osnovu pomenutog planskog dokumenta, ovim putem vas obaveštavamo da je takva tvrdnja apsolutno neistinita.

Ovo tvrdimo na osnovu činjenice  da se predloženim  planom postojeće porodično – stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici  kuća i parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u njihovom interesu, jer zbog potrebe izgradnje višespratnica, grad nema zakonskog osnova da otkupljuje porodične kuće.

Jedino je moguće, a što je i po Zakonu ispravno, da se vaša kuća i parcela na kojoj se ona nalazi, zameni novom zgradom nakon što Vi kao vlasnik svojom voljom pristanete na njenu prodaju budućem investitoru (bilo fizičkom licu ili pravnom licu) uz cenu koju postignete u dogovoru sa kupcem. Niko ne sme i ne može da vas natera da prodate svoju porodičnu kuću ukoliko vi to ne želite. Prema tome, samo u slučaju da lice tj. investitor koji na opisan način stupi u posed vaše nekretnine i pokaže interes da na tom prostoru gradi objekte u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, biće u mogućnosti da postojeći objekat ukloni uz uslov da nov objekat postavi u skladu sa planiranom regulacijom (širinom) ulice.

Napominjemo da svi vlasnici postojećih objekata mogu i dalje da vrše radove na tekućem i investicionom održavanju svojih objekata (adaptacija i sanacija) čime im ni na koji način neće biti umanjen dosadašnji kvalitet života. U minimalnom broju slučajeva, kada je to propisano planom, a  na osnovu utvrđenog  opšteg javnog interesa, u zakonitom i javnom postupku, pristupiće se od strane grada tj. „Direkcije za izgradnju grada Subotice“, otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika. Ovo je jedino moguće ako postoji izričita potreba izgradnje objekata od javnog značaja (škole, vrtići, zdravstvene ambulante, regulacija raskrsnica, kružni tokovi…) i ako grad ima obezbeđena novčana sredstva za tu namenu.

Još jednom naglašavamo da predloženi planski dokument ne ugržava vaše pravo da raspolažete i koristite vašu imovinu na način i u obimu kao što ste je koristili i do sada.

JP Direkcija za izgradnju  grada Subotice
Snežana Pejčić, direktor

JP Zavod za urbanizam grada Subotice
Dragan Trklja, direktor

Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 21
Pregleda: 6939

Povezane vesti

Povezane teme

Direkcija za izgradnju grada Subotice

Zavod za urbanizam

generalni urbanistički plan

plan generalne regulacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.