• Pregleda: 6097

Kuće će se rušiti samo uz saglasnost vlasnika - kažu u Direkciji za izgradnju i Zavodu za urbanizam

Danas je bio poslednji dan do kada su se građani mogli informisati i podneti prigovor na plan generalnog urbanističkog plana za zonu 1 gradskog jezgra. Na ovu temu danas su se oglasili saopštenjem Direkcija za izgradnju i Zavod za urbanizam.
Kuće će se rušiti samo uz saglasnost vlasnika - kažu u Direkciji za izgradnju i Zavodu za urbanizam

Saopštenje Direkcije za izgradnju Grada Subotice i Zavoda za urbanizam prenosimo u celosti:

U skladu sa obavezama koje proističu iz Zakona o planiranju i izgradnji republike Srbije, Zakona o prostornom planu Republike Srbije i Generalnog urbanističkog plana grada Subotice, kao i drugih akata, Direkcija za izgradnju grada Subotice je u ime Grada ugovorila sa Zavodom za urbanizam grada Subotice izradu planskog dokumenta (PGR i za zonu gradskog centra i užeg gradskog jezgra).

Cilj ovog dokumenta je stvaranje uslova za funkcionisanje tog dela grada i njegovog razvoja naročito u oblasti infrastrukture kao i stvaranje uslova dalje izgradnje porodičnih, višeporodičnih, poslovnih i objekata javne namene.

Na zahtev vas mnogobrojnih, građana zabrinutih za svoju imovinu, koji su u proteklom periodu namerno dezinformisani od strane različitih neformalnih organizacija i pojedinaca da će se vaše  kuće u skorije vreme redom rušiti na osnovu pomenutog planskog dokumenta, ovim putem vas obaveštavamo da je takva tvrdnja apsolutno neistinita.

Ovo tvrdimo na osnovu činjenice  da se predloženim  planom postojeće porodično – stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici  kuća i parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u njihovom interesu, jer zbog potrebe izgradnje višespratnica, grad nema zakonskog osnova da otkupljuje porodične kuće.

Jedino je moguće, a što je i po Zakonu ispravno, da se vaša kuća i parcela na kojoj se ona nalazi, zameni novom zgradom nakon što Vi kao vlasnik svojom voljom pristanete na njenu prodaju budućem investitoru (bilo fizičkom licu ili pravnom licu) uz cenu koju postignete u dogovoru sa kupcem. Niko ne sme i ne može da vas natera da prodate svoju porodičnu kuću ukoliko vi to ne želite. Prema tome, samo u slučaju da lice tj. investitor koji na opisan način stupi u posed vaše nekretnine i pokaže interes da na tom prostoru gradi objekte u skladu sa važećom planskom dokumentacijom, biće u mogućnosti da postojeći objekat ukloni uz uslov da nov objekat postavi u skladu sa planiranom regulacijom (širinom) ulice.

Napominjemo da svi vlasnici postojećih objekata mogu i dalje da vrše radove na tekućem i investicionom održavanju svojih objekata (adaptacija i sanacija) čime im ni na koji način neće biti umanjen dosadašnji kvalitet života. U minimalnom broju slučajeva, kada je to propisano planom, a  na osnovu utvrđenog  opšteg javnog interesa, u zakonitom i javnom postupku, pristupiće se od strane grada tj. „Direkcije za izgradnju grada Subotice“, otkupu kuća uz pravednu novčanu isplatu vlasnika. Ovo je jedino moguće ako postoji izričita potreba izgradnje objekata od javnog značaja (škole, vrtići, zdravstvene ambulante, regulacija raskrsnica, kružni tokovi…) i ako grad ima obezbeđena novčana sredstva za tu namenu.

Još jednom naglašavamo da predloženi planski dokument ne ugržava vaše pravo da raspolažete i koristite vašu imovinu na način i u obimu kao što ste je koristili i do sada.

JP Direkcija za izgradnju  grada Subotice
Snežana Pejčić, direktor

JP Zavod za urbanizam grada Subotice
Dragan Trklja, direktor

povezane teme

21
Konačno! Odgovori
Konačno da neko građanima Subotice objasni stvarno stanje po ovom pitanju. Dosta je bilo maniulacije građanima od strane kojekakvih politički motivisanih likova.
pera Odgovori
hahahha, a to sto ste povukli regulacionu liniju preko svih parcela, sto ce te u planu kao siriti ulice, to sto covek nece nista moci graditi na parceli jer regulaciona linija ide tacno preko polovine parcela a znate da kao i sto sami kazete nemate para za sirenje ulica a bitno da ste u planu stavili, vi ste sami sebi kontradiktorni uzas uzasa kakva obmana ovo vase saopstenje ni pas sa maslom ne bi pojeo
Janos Odgovori
Pa naravno da ce se rusiti samo uz saglasnost vlasnka. Niste valjda verovali Viktoriji Aladzic i njenim ljudima?? Obicno obmanjivanje javnosti...
militiga Odgovori
Kako vas nije sramota da dajete ovakve prevarantske izjave ?
Ko je uopste spominjao visepratnice ? Zar vam gradjani Subotice bas toliko izgledaju jadno i glupavo da ne znaju o cemu se radi ?
Poenta je u tome sto na i za racun koje kavih tajkuna proglasavate razne ledene dvorane,ulice i trgove i na osnovu toga mozete da vrsite exproprijaciju imovine gradjana,a ne visespratinice.
Kakvi su to prevaranti.
Nikola Odgovori
Kao jednom od vlasnika kuće, na koje je Aladžićka lepila smrtovnice, izuzetno mi je drago što su se nadležni oglasili i konačno pojasnili celu stvar. Sada mi je mnogo lakše...a o ovima što su širili dezinformacije...neka im je na dušu.
Jelena Odgovori
Mislim da posle ovog saopštenja vlasnici spornih kuća mogu mirno da spavaju. Možda su ove informacije mogle biti ovako saopštene i ranije, ali...bolje ikad nego nikad. E sad, zašto je Viktorija Aladžić zbunjivala javnost, neka nadležni utvrde. Sramota!
Jasno ko dan Odgovori
Stambene kuće ne ruše ukoliko je na njihovom mestu planirana
višespratnica, već samo ako se na to odluče sami vlasnici kuća i
parcela, odnosno, isključivo ako sami donesu odluku da je to u
njihovom interesu"
Jasno k'o dan. Ne bih ja tu više ništa dodavao. Dosta je bilo
manupulacija u javnosti i širenja dezinformacija. SPASIMO SUBOTICU
kojekakvih likova koji radi sticanja jeftnih politčkih poena pričaju
sve i svašta.
djura Odgovori
E moj Janjicu, mrda ti se stolica pa si poceo prljavo, nemoj samo zaboraviti da vise nemate onu moc koju ste imali, [*...*]
Blaško Odgovori
Pre neki dan mi zvonili na kucu da potpišem papir da me advokat Batinić zastupa uvezi rušenja kuće. Kad nisam umro tada! Pitam se zna li policija za ove što prepadaju nas gradjane i lažima nas dovode u zabludu. Dobro je da nisam podpiso...
T.L. Odgovori
pa naravno da ce se samo te kuce srusiti ciji se vlasnik slozi sa tim, tj. proda investitoru, koji ce mu platiti itekako lep iznos.
gerneralnim planom je u stvari STATUT izgradnje grada,i ako je u tom planu predvidjeno da se jednom za taj kvart izgradu petospratnici onda tu nemamo drugog izbora.
Ne treba subotici toliko petospratnca a pogotovo ne u uzem centru grada!
gospodo Odgovori
Nemam pojma za vas,, ali mene niko ne bi mogao da najuri sa mog poseda i da tamo nešto gradi a ako mu ja prodam, to je onda moja privatna i lična stvar a ne kojekakvih huškača i organizacija.
warrior Odgovori
Ko ce bre da gradi "visespratnice" demokrate duse prodane, naprednjaci, dodjosi kojima nista nije jasno sem da otmu. Suboticu nece sacuvati ova banda smradova. Zalosno je da ni suboticani ne cuvaju grad nego se p-repucavaju na internetima, blogovima i subotickim sranjima.
Ante Odgovori
Znaci Trklja je nacrtao dase rusi a ne Janic?????
posip Odgovori
Meni ovo deluje korektno
lakumity103 Odgovori
Nadam se da su u taj plan proširivanja ulica ubacili i dom jna i beograđanku jer ne služe ničemu, pretvaraju se u ruinu i uskoro će predstavljati opštu opasnost po život i zdravlje a o tim objektima očito nema ko da brine.U centru grada bolje da su napravili lep park a pozorište je moglo otići na neko pametnije mesto.
meske Odgovori
plati , pa gradi, nemam nista protiv
Bunjevac Odgovori
E konačno ste se setili da reagujete.
A svega ovoga ne bi bilo da je Aladžićka posle svoje "smrtovničke" akcije dobila što je zaslužila, a to je krivična prijava!
Da pojasnim i zbog čega:

KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRBIJE ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009 i 121/2012)

Glava trideset prava

KRIVIČNA DELA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA

Izazivanje panike i nereda

Član 343

(1) Ko iznošenjem ili pronošenjem lažnih vesti ili tvrđenja izazove paniku, ili teže narušavanje javnog reda ili mira ili osujeti ili značajnije omete sprovođenje odluka i mera državnih organa ili organizacija koje vrše javna ovlašćenja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

(2) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno putem sredstava javnog informisanja ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina.
Peny Odgovori
Aladžićka je svakako uradila ovo, po članu zakona:
"značajnije omete sprovođenje odluka"
Ja sam joj zahvalan na tome!

Da li možeš da navedeš član zakona i krivičnu odgovornost kada osoba iz lokalne samouprave želi da uradi nešto u svoju korist, a mimo volje zakona i protiv građana, svesno ih obmanjujući (jer narod je stoka, jel tako) i sakrivajući informacije šta bi sve moglo da se desi ako plan regulacije prođe skupštinu... Sva sreća, nije prošao.
Koje su po zakonu konsekvence za ovo što sam naveo u prethodnoj rečenici?

Neka, svega je ovde napisano i dobro što je napisano... I jedna i druga strana piše, ali pišu i OBIČNI LJUDI, OBIČNI GRAĐANI koji nemaju veze sa politikom ni najmanje, koji bi samo da sačuvaju ono što im je u nasleđe ostavljeno.

Dosta je bilo tiranije u ovom gradu. Ako ne znate da vladate i samo za svoj interes se borite, ne trebate nam više.
sos Odgovori
@bunjevac;

vidim tvoj citat KRIVICNOG ZAKONIKA REPUBLIKE SRBIJE pa me zivo intersuje dali ce ''bunjevac''-''SPO'' mirko bajic odgovarati za ''argumentovano'' iznosenje podataka u SKUPSTINI GRADA dok je bio u opoziciji ,o malverzacijama oko poslovnih prostora a sada kada je postao pozicija zacutah.!!!
Providni ste Odgovori
Znaci sad su lepo smislili kako da prikazu da kao nisu u dzepu Janjica I njegove mafijaske bande I da rade svoj posao kako treba . Kad se malo bolje pogleda sta pise u ovoj izjavi onda vam je jasno da I dalje zele da postignu sto su namerili . Znaci oni nece doneti plan generalne regulacije koji ce zabraniti gradjenje jos jedne Prozivke I Tokija odmah iza zgrade Poste i Centra III nego ce to prepustiti nekolicini beskrupuloznih preduzimaca iz Janjiceve bande. Kao nama nije jasno da ce se uvek naci nekolicina vlasnika kuca u tom delu grada koji ce pokleknuti pod pritiskom I parama koje ce im ponuditi . A kad pocnu da grade vise spratnice onda ce vlasnici okolnih kuca morati da se isele kad im dosadi da imaju sest spratova stanara iznad glave koji im gledaju u soljicu popodnevne kafe koju su teli da ispiju u miru na svojoj terasi. Onda ce ti morati da prodaju ispod cene da bi pobegli odatle glavom bez obzira I pronasli kucu u predgradju ispred koje ce bar moci da parkiraju svoj sopstveni auto kad stignu s posla.
Vidi se kakvo misljenje ova banda ima o gradjanima Subotice. Necu sad da ga navodim jer je sasvim ocito iz prilozene izjave gore a vec su prethodni komentatori to spomenuli.
Branko M Odgovori
Jeste ... kada bude zaklonjeno nebo od solitera na komšijskom placu i ja ću da shvatim "da je u mom interesu da prodam kuću"

Ostalo vam je da pričate i stavljate komentare u svoju korist ispod te priče. Džaba - više ne glasam za vas ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.