Komentara: 3
Pregleda: 3638

„Kuća iza duge“ mesto za srećnije odrastanje

12.08.2020. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
„Kuća iza duge“  mesto za srećnije odrastanje

„Tamo, tu iza duge
nebo zri
snovi daju ti pravo
da tamo budes ti...“

Baš kao u pesmi, u malenoj „Kući iza duge“, u Vareškoj ulici naši najmlađi sugrađani sa smetnjama u razvoju ostvaruju svoje snove, da budu prihvaćeni takvi kakvi jesu. Iako je prvobitno bila zamišljena kao kutak za decu sa autizmom, ona je svoja vrata i srce širom otvorila i za mališane sa drugim vidovima invaliditeta.

„Kuća iza duge“  mesto za srećnije odrastanje

Zatekli smo ih kako pod budnim okom volonterke Ruže Rudić Vranić predano uče kviling, tehniku savijanja traka od papira i njome stvaraju prava mala umetnička dela. Svako delo je za sebe, kao što je svako do njih dete za sebe, sa svojim talentima, snovima.

- Ne znam koliko je dece prošlo kroz ovu kuću, koju smo 2013. godine dobili od Grada, renovirali je i prilagodili prostor za potrebe dece sa smetnjama u razvoju - priča nam „domaćica“  Suzana Skenderović, osnivač udruženja „Autizam Subotica“, koje će dogodine proslaviti deceniju postojanja. - Udruženje sam osnovala jer sam i sama majka deteta sa autizmom, u želji da promenim nešto i unapredim tadašnji sistem. Ideja je bila da ovo bude centar za autizam, jer deci sa ovom dijagnozom treba posebna lepeza usluga, ali smo vremenom postali kutak i za decu sa drugim dijagnozama. Mnogo ljudi, prijatelja, prošlo je kroz kuću, svako od njih je dao svoj doprinos da ona zaživi i razvija se.

„Kuća iza duge“  mesto za srećnije odrastanje

Trenutno je u toku letnja akcija „Predah za porodice osoba sa invaliditetom“, tokom koje deca svakodnevno imaju osmišljene aktivnosti. Ali, to je samo tokom leta, a mnogim roditeljima bi značilo da tokom cele godine imaju mesto gde mogu na nekoliko sati da dovedu svoje dete.

- Mnogi roditelji žive od tuđe nege i pomoći, ne mogu da se zaposle jer deci treba nadzor, mnoge porodice su se raspale kada se trebalo suočiti sa bolešću, a deca rastu i potreban im je i logoped, stručni saradnik, razni vidovi terapije. Voleli bismo da je „Kuća iza duge“ otvorena okom celog dana, da roditelji mogu da dovedu dete na mesto gde je ono prihvaćeno, gde je sa svojim vršnjacima, na sigurnom. Da mogu da ih dovedu i da bez brige reše obaveze koje imaju, ali za to je potrebno da bar dve osobe budu ovde zaposlene - dodaje Suzana. - Grad je uveo uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta, i mi smo jedan od retkih gradova koji finansira ovaj vid pomoći, koja je za mnoge porodice preko potrebna.

„Kuća iza duge“  mesto za srećnije odrastanjeDok se napolju odvijaju radionice, u prostorijama kuće postavljene su mašine, prese za savijanje kartona, koje treba da budu deo radno-okupacione terapije, u kojoj će biti angažovane četiri osobe.

- Teško da će nama iko naći mesto na tržištu, moramo to sami da uradimo, ali ne treba takve stvari pojedinac da vuče, to bi trebalo rešiti sistemski - poručuje Suzana.

Boravak dece u „Kući iza duge“ dragocen je i za njih i za roditelje, naročito za one koji rade i koji nemaju kome da ih ostave.

„Kuća iza duge“  mesto za srećnije odrastanje

- Samohrana sam majka ćerke koja ima jedan vid epilepsije, a ona je nesamostalna i moram stalno da budem sa njom. Teško je nositi  se sa tim, ujutru ne znamo šta nas tokom dana čeka, a tri puta dnevno prima terapiju bez koje ne može - priča Laura Antelj, majka petnaestogodišnje Nevene. - Od njenog petog meseca, odmah posle vakcinacije, krenule su muke. Tada je postala hipotonična, onda se zatvorila frontala, mozak je atrofirao i ustanovljen joj je „west sindrom“. Aktivnosti koje ovde imaju mi puno znače, jer mogu da ostavim dete i da znam da je ona na sigurnom, da ima ispunjen dan. Ona zahteva druženje i svoj svet, da se osami od svih nas i bude sa svojim vršnjacima. Podrška koju ovde dobijamo puno nam znači.

Izvor: Subotica.com
Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge" Obilazak "Kuće iza duge"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 3638
Povezane teme

suzana skenderović

kuća iza duge

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.