Komentara: 3
Pregleda: 2497

Kršenje prava potrošača

14.03.2012. u 16:22h
Izvor: RTV Yueco
Kršenje prava potrošača

Pokrajinski ombudsman je primio veliki broj predstavki građana povodom kršenja njihovih prava kao potrošača, odnosno kupaca i korisnika usluga koje se pružaju u obavljanju delatnosti od opšteg interesa.

Žalbe građana uglavnom se odnose na onemogućen ili otežan pristup uslugama, nezadovoljavajući obim i kvalitet pruženih usluga, nezakonito uskraćivanje usluga, zloupotrebu faktičnog monopolskog položaja javnih preduzeća u obavljanju određenih delatnosti, nedovoljne ažurnosti, fleksibilnosti i transparentnosti u postupanju sa građanima.

Ozbiljan problem u ostvarivanju prava potrošača je kršenje i neprimenjivanje odredbi Zakona o zaštiti potrošača, posebno u delu koji se odnosi na ostvarivanje prava na usluge od opšteg ekonomskog interesa, koje ujedno predstavljaju i korpus prava čija zaštita je u nadležnosti Pokrajinskog ombudsmana.

Nepostojanje celovite pravne regulative i neobezbeđivanje jasnog mehanizma zaštite građana - potrošača, uzrokuje proizvoljnost u postupanju davaoca usluga od opšteg ekonomskog interesa i pravnu nesigurnost, te ugrožava osnovna, zakonom propisana prava, kao što su pravo na zadovoljavanje osnovnih potreba, pravo na obaveštenost, pravo na izbor i pravo na pravnu zaštitu.

Međunarodni dan prava potrošača koji su ustanovile Ujedinjene Nacije 15. marta 1983. godine upravo ima za cilj promovisanje navedenih osnovnih prava svih potrošača pri čemu se uz zaštitu i unapređenje ovih prava ujedno protestuje i protiv zloupotrebe tržišta, navodi se na kraju saopštenja pokrajisnkog ombudsmana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 2497
Povezane teme

ombudsman

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.