Komentara: 1
Pregleda: 1175
Foto

"Kreativna Subotica" - projekat koji spaja umetnike i IT stučnjake u cilju promocije kulturnog nasleđa

20.12.2022. u 12:53h
Izvor: Subotica.com
U Subotici je danas započeo projekat pod nazivom "Kreativna Subotica" koji ima za cilj da uz podršku IT sektora unapredi i modernizuje promociju kulturnog nasleđa grada.
"Kreativna Subotica"  - projekat koji spaja umetnike i IT stučnjake u cilju promocije kulturnog nasleđa

Iz subotičkog Centra lokalne demokratije, koji sprovodi ovaj projekat, objašnjavaju da kulturno nasleđe u gradu treba da bude prezentovano na savremeniji načini, što i jeste cilj projekta "Kreativna Subotica". Otud potreba za angažovanjem mladih informatičara.

- Projekat radimo u partnerstvu sa Inspira hub, tako da očekujemo da ćemo animirati i uključiti veći broj mladih informatičara koji će, nakon obuke, u saradnji sa umetnicima učestvovati u kreiranju jedne nove platforme pod nazivom "Kreativna Subotica" - navodi Stanka Parać Damjanović, direktorka Centra lokalne demokratije u Subotici. 

"Kreativna Subotica"  - projekat koji spaja umetnike i IT stučnjake u cilju promocije kulturnog nasleđa

Uloga IT sektora u očuvanju tradicije i kulturnog nasleđa je ogromna - ocenjuju subotički informatičari.

Verujem da će IT biti  najveći čuvar i zaštitnik kulturnog nasleđa, tradicije i uopšte svega onoga što može da padne u zaborav - kaže Oliver Guganović iz subotičkog IT klastera - IT omogućava ljudima da se povežu, da pronađu istomišljenike, partnere, razne grupe i drugo. Imamo odlične primere sa raznih platformi i društvenih mreža gde su ljudi uspeli da osnuju neke grupe i radionice, da pokrenu svoje zanate i slično.

"Kreativna Subotica"  - projekat koji spaja umetnike i IT stučnjake u cilju promocije kulturnog nasleđa

Glumac Narodnog pozorišta, Srđan Sekulić kaže da je saradnja IT sektora i kulture moguća i potrebna.

IT sektor u našem gradu je izuzetno vitalan, a vitalna je i kultura, tako da ja ovaj projekat doživljavam kao spoj najboljeg u Subotici - istakao je Sekulić.

Promocija platforme "Kreativna Subotica" počeće u junu naredne godine.

"Kreativna Subotica"  - projekat koji spaja umetnike i IT stučnjake u cilju promocije kulturnog nasleđa- Kako sam ja razumeo ta platforma će biti sveobuhvatna, krovna i tamo će biti predstavljen kompletan kulturni sadržaj grada, kako institucionalni, tako i vaninstitucionalni - navodi Sekulić i dodaje da ovaj projekat vidi i kao šansu za intenziviranje saradnje između umetnika koji deluju unutar ustanova kulture i tzv. samostalnih umetnika - rekao je Sekulić. - Ova saradnja trenutno možda nije na najvišem nivou, pa je ovaj projekat dobar način da se sretnemo i sarađujemo. Iako se mi međusobno poznajemo, ovo je šansa da saradnju podignemo na jedan viši nivo i da ona, uz podršku, bude bolja i značajnija.

Pilot projekat "Kreativna Subotica" deo je "Reload" programa za zemlje Zapadnog Balkana, koji se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije.

Izvor: Subotica.com
Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica" Okrugli sto povodom početka realizacije projekta "Jačanje kapaciteta za razvoj kreativne industrije – Kreativna Subotica"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1175
Povezane teme

stanka parać damjanović

infostud

centar za lokalnu demokratiju

umetnost

it sektor

it klaster subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.