Komentara: 46
Pregleda: 28176

Kraj za rubriku "Rođeni, venčani i preminuli"

08.01.2019. u 15:08h
Izvor: Subotica.com
Zaključno s poslednjim decembarskim danima 2018. godine, Matična služba grada Subotice prestala je da šalje nedeljni izveštaj rođenih, venčanih i preminulih sugrađana medijima, čime je istoimena dugogodišnja rubrika na našem sajtu prestala da postoji.
Kraj za rubriku "Rođeni, venčani i preminuli"

Kako navode iz Matične službe, razlog tome jeste zabrana distribucije podataka shodno Predlogu zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je Vlada Srbije usvojila krajem septembra prošle godine, a koji se trenutno nalazi u skupštinskoj proceduri. Iako su za svako ime i prezime koje je objavljeno javno imali potpisanu saglasnost, iz Matične službe objašnjavaju da prema Predlogu zakona to više nije dovoljna zaštita, zbog mogućih zloupotreba.

- Izveštaj nismo prestali da šaljemo na sopstvenu inicijativu. Pokušali smo da objasnimo da njegovo objavljivanje u Subotici ima tradiciju dugu gotovo 40 godina, otkako se prvi izveštaj našao u Subotičkim novinama. Sve dopise smo poslali i naglasili da ti izveštaji nikada nisu bili kompletni, već da su se isključivo objavljivala imena i prezimena građana koji su za to potpisali saglasnost, odnosno roditelji novorođenčadi, mladenci i članovi porodice preminulih. Međutim, nismo naišli na odobrenje, već smo dobili upozorenje pred kaznu, stoga je odlučeno da se izveštaji više ne šalju - objasnili su iz Matične službe grada Subotice.

Rubriku "Rođeni, venčani i preminuli" naš sajt objavljivao je kontinuirano od 2012. godine, s nedeljnim presekom podataka Matične službe o rođenim, venčanim i preminulim sugrađanima. Ova rubrika, bila je jedna od najčitanijih među servisnim informacijama.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 28176
Povezane teme

matična kancelarija

rođeni

venčani

umrli

novorođeni

matična služba

preminuli

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.