Komentara: 13
Pregleda: 4853

Krađe novčanika učestale, ali retko prijavljene policiji

17.03.2021. u 15:30h
Izvor: Subotica.com
Dok se građani gotovo svakodnevno žale na krađu novčanika i to u užem centru grada, iz Policijske uprave u Subotici kažu da je broj ovih krivičnih dela u padu, budući da je za dva meseca ove godine prijavljeno svega 26 džepnih krađa. Ipak, kako dodaju, policija intenzivno radi na rasvetljavaju prijavljenih slučajeva, povećano je i prisustvo službenika na lokacijama gde se krađe najčešće dešavaju, a takođe se radi i na postavljanju ovih mesta pod video-nazdor.
Krađe novčanika učestale, ali retko prijavljene policiji

Ukraden novčanik sa dokumentima. Rečenica je koju Subotičani gotovo svakodnevno izgovaraju, a mnogi i prijavljuju u viber grupi "Uživo sa subotičkih ulica", moleći one koji pronađu odbačen novčanik ili dokumenta, da ih vrate vlasnicima. Ovo neprijatno iskustvo nedavno je doživela i naša sugrađanka, koja od tada sa sobom ne nosi mnogo novca, a dokumenta drži na odvojenom mestu. Međutim, na meti kradljivaca se našla ponovo i to, kako kaže, po danu u centru grada, ali je ovog puta uspela da ih odvrati.

- Prolazila sam Nušićevom ulicom oko 14.30, dakle u sred bela dana, a kako držim torbu preko ramena, kao što poštari nose, samo sam u jednom trenutku osetila povlačenje - priča naša sugrađanka, koja je želela da ostane anonimna. - Brzo sam se okrenula i iza mene su bile tri ženske osobe, pri čemu je ona koja je vukla torbu bila maloletna. Odmah sam počela da vičem, jer sam znala da sama ne mogu da se branim, a one su mi se smejale, na šta sam rekla da baš zbog takvih kao što su one, više ne nosim novčanik. Nisu ništa odgovorile, samo su se smejale i produžile, a u tom trenutku se iza mene pojavljuju tri momka. Tada sam se već uplašila, jer ih je bilo šestoro i to se već sada dešavalo ispred "Ravela".

Na sreću, sve se vrlo brzo okončalo bez ikakvih posledica, dodaje naša sagovornica, jer je zbog blizine poslovnice banke i ljudi koji su stajali ispred čekajući u redu, grupa momaka samo prošla pored nje.

- Oni su verovatno čuli da neko viče, pa su došli da vide šta se dešava, ali su samo prošli pored mene - nastavlja naša sagovornica, koja kaže da je odmah pozvala supruga, ali da slučaj nije prijavila policiji. - Nisam, jer mi ništa nisu uzeli. Mogla sam da prijavim napad i da su pokušali, ali me nisu pokrali, oštetili ili udarili. Pri tom je devojčica maloletna i dobro poznajem zakon, znam da joj niko ništa ne može i da je oslobođena svake odgovornosti pred policijom i sudom. Zato sam samo i napisala na grupi, da bih ljudima skrenula pažnju i upozorila ih da tim putem ne idu.

Krađe novčanika učestale, ali retko prijavljene policijiDa većina sugrađana ne prijavljuje pokušaj ili učinjeno delo krađe, potvrđuju i podaci Policijske uprave u Subotici, kojoj je za prva dva meseca ove godine prijavljeno svega 26 džepnih krađa, dok za celu prošlu godinu taj broj iznosi 211, od kojih je rasvetljeno 60 odsto slučajeva. Kako objašnjava Dušan Savić, zamenik načelnika Odeljena policije, najčešće mete su naši najstariji sugrađani, a najviše krivičnih dela dešava se na području užeg gradskog jezgra, odnosno u blizini trgovinskih radnji, ugostiteljskih objekata i na mestima gde je najveća koncentracija ljudi.

- Izvršioci su većinom maloletna lica koja su nam od ranije poznata kao izvršioci sličnih ili istih krivičnih dela i to uspevamo da suzbijemo u saradnji sa Centrom za socijalni rad. Za izvršioce krivičnih dela koji su maloletni nadležno je Više javno tužilaštvo i mi smo u svakom pojedinačnom slučaju u obavezi da izvestimo tužilaštvo i da im prosledimo sve pribavljene dokaze, jer lice možemo da zadržimo samo po odobrenju Višeg ili Osnovnog javnog tužilaštva. Dakle, oni ocenjuju predatu dokumentaciju, izjave, materijalne i nematerijale dokaze i na osnovu toga odobravaju zadržavanje - objašnjava Savić, dodajući da je upravo na ovaj način juče rasvetljeno jedno razbojništvo. - Osnovno javno tužilaštvo je dalo odobrenje policiji da se odredi mera zadržavanja licu koje je od ranije poznato kao višestruki izvršilac krivičnih dela zbog izvršenog krivičnog dela razbojništva i više krivičnih dela krađe. Međutim, mi se nećemo zaustaviti samo na ovom slučaju, već nastavljamo dalja rasvetjavanja. Prioritet su nam sva krivična dela i sve što prikupimo od dokaza, prosledićemo tužilaštvu.

Krađe novčanika učestale, ali retko prijavljene policijiUz to, kako ističe Savić, preduzimaju se i određene mere u cilju suzbijanja džepnih krađa na subotičkim ulicama, te policijski službenici češće obilaze mesta na kojima su krađe učestale, a takođe je i pojačano prisustvo kroz pozoričku i patrolnu delatnost.

- Nastaviće se dalja saradnja sa lokalnom samoupravom po pitanju uspostaljanja video-nadzora po tim kritičnim mestima i nastavićemo saradnju sa Centrom za socijalni rad, budući da je veliki broj izvršilaca ovih krivičnih dela maloletan - kaže Savić, naglašavajući da većina krađa nije nasilna, već da počinioci najčešće koriste trenutak nepažnje žrtava. - Zbog toga apelujemo na naše sugrađane da, iako je policija tu i postupa po svakoj njihovoj prijavi, svoje stvari od vrednosti, novac, mobilni telefon i novčanik nose u prednjim delovima garderobe, da torbe drže ispred sebe, na oku, i da obavezno budu zatvorene.

Kako bi podigli svest i edukovali naše najstarije sugrađane kako da se zaštite i ne postanu meta ovih krivičnih dela, Policijska uprava u Subotici je 2019. godine započela realizaciju projekta "Bezbedan grad, bezbedni građani" sa Gerontološkim centrom, ali su zbog epidemiološke situacije tribine i predavanja prekinuti. Kada se ponovo stvore uslovi, iz Policijske uprave poručuju da će se realizacija projekta nastaviti.

 

Pridružite se viber grupi "Uživo sa subotičkih ulica" - razmenjujemo korisne informacije.

Krađe novčanika učestale, ali retko prijavljene policiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 1 mesec
Komentara: 13
Pregleda: 4853

Povezana vest

Povezane teme

Policijska uprava Subotica

subotička policija

krađe u Subotici

Policija Subotica

krađa

sitne krađe

krađa novčanika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.