Komentara: 11
Pregleda: 3328
Foto

Korisnici Gerontološkog centra obeležili Svetski dan nutricionista

07.11.2019. u 15:55h
Izvor: Subotica.com
Zajedno sa studentima Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, korisnici Gerontološkog centra obeležili su Svetski dan nutricionista, a u prijatnoj atmosferi i savetodavnom razgovoru mogli su da dobiju uputstva kako da unaprede svoje zdravlje pomoću odgovarajuće ishrane.
Korisnici Gerontološkog centra obeležili Svetski dan nutricionista

Budući nutricionisti-dijetetičari danas su svojim starijim sugrađanima merili visinu, težinu, nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a na osnovu dobijenih rezultata, delili su im korisne savete o pravilnoj ishrani. Josip Korponaić, koji koristi usluge Gerontološkog centra već tri godine, kaže da ga je ovo druženje obradovalo, naročito ljubaznost studenata koji su ga savetovali.

- Rezultati su mi dobri, sve je u redu. Došao sam da proverim, jer sam već duže vreme šećeraš, te svake nedelje ujutro kontorlišem i uvek bude dobro ako se pridržavam saveta, a ako se ne pridržavam, onda nije dobro - našalio se Josip.

Rezultati su bili dobri i njegovoj koleginici Slavici Korenji, koja ističe da je ozdravila otkako je došla u Gerontološki centar.

Ovde sam godinu dana, super se osećam, zdravo i odlično. Takvu hranu dobijamo da nema šta da brinemo - kazala je Slavica.

Ovo nije prvi put da studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija za vaspitače i trenere posećuju korisnike Gerontološkog centra, za koje su u prethodnom periodu održali nekoliko edukativnih predavanja o pravilnoj ishrani. Prema rečima dr Ljiljane Sokolove, profesorke na Visokoj školi, cilj ove i njoj sličnih akcija jeste povećanje zdravstvene svesti i znanja o ishrani, prevazilaženje barijera između pacijenata i zdravstvenih radnika, a sve sa namerom unapređenja zdravlja i kvaliteta života korisnika.

- Zdravom ishranom se može doći do korekcija nekih poremećaja zdravlja i sve više mogućnosti imamo da im pomognemo da se leče hranom. Naša Škola je u ovoj ustanovi imala nekoliko predavanja na tu temu koja su bila veoma posećena i mogu reći da su bili veoma zainteresovani i po tome što su postavljali brojna pitanja, vidi se da prate i da im je stalo kako se hrane - rekla je dr Sokolova.

O kvalitetu ishrane korisnika Gerontološkog centra, brini se i Zavod za javno zdravlje, koji zajedno sa ovom ustanovom socijalne zaštite planira program ishrane na mesečnom nivou, objasnio je Nenad Ivanišević, direktor ustanove.

- Upravno smo na inicijativu Visoke škole i Zavoda za javno zdravlje korisnicima obezbedili dijetu shodno njihovim oboljenjima, što znači da individualno pratimo njihovu ishranu, a uspeli smo da budemo i jednima ustanova socijalne zaštite u Srbiji u kojoj korisnici mogu da biraju više jela za ručak i večeru. To nije bilo lako, ali mi smo ovde radi naših korisnika i sve što možemo da uradimo da bi njima bilo bolje, nije nam ni teško - rekao je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 2 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 3328
Povezane teme
Nenad Ivanišević gerontološki centar subotica Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera zdrava ishrana
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.