• Pregleda: 3114

Korisnici Gerontološkog centra obeležili Svetski dan nutricionista

Zajedno sa studentima Visoke škole strukovnih studija za obrazovanje vaspitača i trenera, korisnici Gerontološkog centra obeležili su Svetski dan nutricionista, a u prijatnoj atmosferi i savetodavnom razgovoru mogli su da dobiju uputstva kako da unaprede svoje zdravlje pomoću odgovarajuće ishrane.
Korisnici Gerontološkog centra obeležili Svetski dan nutricionista

Budući nutricionisti-dijetetičari danas su svojim starijim sugrađanima merili visinu, težinu, nivo šećera u krvi i krvni pritisak, a na osnovu dobijenih rezultata, delili su im korisne savete o pravilnoj ishrani. Josip Korponaić, koji koristi usluge Gerontološkog centra već tri godine, kaže da ga je ovo druženje obradovalo, naročito ljubaznost studenata koji su ga savetovali.

- Rezultati su mi dobri, sve je u redu. Došao sam da proverim, jer sam već duže vreme šećeraš, te svake nedelje ujutro kontorlišem i uvek bude dobro ako se pridržavam saveta, a ako se ne pridržavam, onda nije dobro - našalio se Josip.

Rezultati su bili dobri i njegovoj koleginici Slavici Korenji, koja ističe da je ozdravila otkako je došla u Gerontološki centar.

Ovde sam godinu dana, super se osećam, zdravo i odlično. Takvu hranu dobijamo da nema šta da brinemo - kazala je Slavica.

Ovo nije prvi put da studenti Visoke tehničke škole strukovnih studija za vaspitače i trenere posećuju korisnike Gerontološkog centra, za koje su u prethodnom periodu održali nekoliko edukativnih predavanja o pravilnoj ishrani. Prema rečima dr Ljiljane Sokolove, profesorke na Visokoj školi, cilj ove i njoj sličnih akcija jeste povećanje zdravstvene svesti i znanja o ishrani, prevazilaženje barijera između pacijenata i zdravstvenih radnika, a sve sa namerom unapređenja zdravlja i kvaliteta života korisnika.

- Zdravom ishranom se može doći do korekcija nekih poremećaja zdravlja i sve više mogućnosti imamo da im pomognemo da se leče hranom. Naša Škola je u ovoj ustanovi imala nekoliko predavanja na tu temu koja su bila veoma posećena i mogu reći da su bili veoma zainteresovani i po tome što su postavljali brojna pitanja, vidi se da prate i da im je stalo kako se hrane - rekla je dr Sokolova.

O kvalitetu ishrane korisnika Gerontološkog centra, brini se i Zavod za javno zdravlje, koji zajedno sa ovom ustanovom socijalne zaštite planira program ishrane na mesečnom nivou, objasnio je Nenad Ivanišević, direktor ustanove.

- Upravno smo na inicijativu Visoke škole i Zavoda za javno zdravlje korisnicima obezbedili dijetu shodno njihovim oboljenjima, što znači da individualno pratimo njihovu ishranu, a uspeli smo da budemo i jednima ustanova socijalne zaštite u Srbiji u kojoj korisnici mogu da biraju više jela za ručak i večeru. To nije bilo lako, ali mi smo ovde radi naših korisnika i sve što možemo da uradimo da bi njima bilo bolje, nije nam ni teško - rekao je Ivanišević.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

11
Petar Odgovori
Džej jednom nedeljno nešto obeležava.
Ugur Odgovori
Zbog cega je ovo vest? Mislim da odgovor svi znamo....
Da, da... Odgovori
Svakog dana je nekakav svetski dan nečega... Ovaj se trudi da bude u trendu....
wenera Odgovori
Obavestite Dzeja da je danas dan prosvetnih radnika, mozda bi mogao nekako obeleziti, slikati se!
Nenad Odgovori
Pravi INDIJANAC, nema dalje.
Indijanac
@NENAD
Nemoj da me vređaš.
Lelemud Odgovori
TAKO JEEE! FIT FOR LIFE!
Lela Odgovori
Čitam ove komentare i ne mogu da verujem koliko pojedinci, ni sami ne znaju zašto, toliko pljuju po ovom čoveku. Ako neko, on je u ovom gradu naj više učinio za naše stare sugrađane hteli mi to priznati ili ne. Kroz ovakve manifestacije animira te ljude i dočarava im osmehe na lica.
Gospodo i vi koji stalno bacate kamenje po Ivaniševiću verovatno imate stare roditelje, dede, babe. Kad vi ne možete on je taj koji ih zbrinjava i vodi računa o njima sa svojim osobljem, često mnogo savesnije i bolje nego mnoga deca.!
CanadaCalling
Pretpostavimo da je Džej učinio najviše za stare,ne samo u Subotici,nego na celom svetu Lela.
Ali,niko ne pljuje Dzeja zbog te pomoći,iako bas nije tako kako ti tvrdiš . Svi negativne kritike su upućene na njegovu neprestanu promociju i predizbornu kampanju koja traje 365 dana u godini . To ljude prvo zabavlja,pa počne da smeta i na kraju da nervira . Dugo već to traje.
Da li ti je sada jasnije Lela?
zozon
Lela ne osvrći se na komentare neostvareni, zavidnih i ozbiljno bolesnih ljudi. Čovek je uradio za stare, onemoćale i poneke zaboravljene više nego je iko uradio do sada ili što će neko uraditi u budućnosti. Da li se sećate onog neuspelog pokušaja sa Perom Balaževićem. Neka malo prođu kroz gerontološke domove pa će videti da su uslovi skoro kao kod kuće.
Stevan
Predstavi se punim imenom Nenade, da ti ljudi direktno odgovore
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.