Komentara: 20
Pregleda: 3939

Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

27.02.2014. u 16:12h
Izvor: RTV Yueco
U Gerontoškom centru u potpisan je ugovor izmedju ove ustanove i firme ,,Pro-energ"o korišćenju biomase u Ustanovama socijalne zaštite. Realizacijom navedenog projekta biće instalirana i u potpunosti automatizovana kotlarnica koja će u zimskom periodu umesto dosadašnjeg prirodonog gasa koristiti u iznosu od oko 70 odsto godišnje toplotne energije koja će se proizvesti iz agropeleta.
Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je bespovratna podsticajna sredstava za sufinansiranje realizacije projekta korišćenja biomase u Ustanovama socijalne zaštite u vrednosti od 13 100 000 dinara.Svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade APV, Bojan Pajtić, kao i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine.

U poslednjih 8 godina Gerontolontološki centar je sproveo 19 projekata koji su doprineli energetskoj efikasnosti. U dva objekta, Domu Dudova šuma i Domu za negu za period od 6 meseci na ovaj način ostvarena je ušteda od oko 1 100 000 dinara.

Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

Takođe, gasifikacijom dva objekta ostvaruje se ušteda od oko 8 000 000 dinara. Pokrajinski sekretarijat za energetiku odobrio je sredstva za realizaciju dva projekta, kao što su završetak radova na postavljanju solarnih kolektora za pripremu tople vode u RJ „Dom za negu“, kao i za adaptaciju postojećeg sistema grejanja koji proizvodi toplotnu energiju iz fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije.

Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

Na ovaj način 70 odsto toplotne energije će se proizvoditi iz agropeleta, a 30 odsto iz prirodnog gasa. Na osnovu izvršene procene očekuje se ušteda u potrošnji gasa od oko 30 odsto, što bi predstavljalo iznos od oko 700 000 dinara. Ukupna vrednost radova je 15 720 000 dinara, a Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine je dodelio bespovratna podsticajna sredstva za sufinansiranje realizacije projekta u iznosu od 13 100 000 dinara.

Procena je da će se investica u Domu za negu isplatiti za oko 13 godina. Nakon svečanog potpisivanja ugovora, predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić obišao je i gerontološki klub u MZ Zorka.

Izvor: RTV Yueco
Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti Radovi na sprovođenju treće faze energetske efikasnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 20
Pregleda: 3939
Povezane teme

Nenad Ivanišević

gerontološki centar subotica

bojan pajtić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.