• Pregleda: 3356

Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

U Gerontoškom centru u potpisan je ugovor izmedju ove ustanove i firme ,,Pro-energ"o korišćenju biomase u Ustanovama socijalne zaštite. Realizacijom navedenog projekta biće instalirana i u potpunosti automatizovana kotlarnica koja će u zimskom periodu umesto dosadašnjeg prirodonog gasa koristiti u iznosu od oko 70 odsto godišnje toplotne energije koja će se proizvesti iz agropeleta.
Korišćenjem agropeleta, Gerontološki će ostvariti uštedu od 30 odsto u potrošnji gasa

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine dodelio je bespovratna podsticajna sredstava za sufinansiranje realizacije projekta korišćenja biomase u Ustanovama socijalne zaštite u vrednosti od 13 100 000 dinara.Svečanosti je prisustvovao i predsednik Vlade APV, Bojan Pajtić, kao i zamenik pokrajinskog sekretara za energetiku i mineralne sirovine.

U poslednjih 8 godina Gerontolontološki centar je sproveo 19 projekata koji su doprineli energetskoj efikasnosti. U dva objekta, Domu Dudova šuma i Domu za negu za period od 6 meseci na ovaj način ostvarena je ušteda od oko 1 100 000 dinara.

Takođe, gasifikacijom dva objekta ostvaruje se ušteda od oko 8 000 000 dinara. Pokrajinski sekretarijat za energetiku odobrio je sredstva za realizaciju dva projekta, kao što su završetak radova na postavljanju solarnih kolektora za pripremu tople vode u RJ „Dom za negu“, kao i za adaptaciju postojećeg sistema grejanja koji proizvodi toplotnu energiju iz fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore energije.

Na ovaj način 70 odsto toplotne energije će se proizvoditi iz agropeleta, a 30 odsto iz prirodnog gasa. Na osnovu izvršene procene očekuje se ušteda u potrošnji gasa od oko 30 odsto, što bi predstavljalo iznos od oko 700 000 dinara. Ukupna vrednost radova je 15 720 000 dinara, a Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine je dodelio bespovratna podsticajna sredstva za sufinansiranje realizacije projekta u iznosu od 13 100 000 dinara.

Procena je da će se investica u Domu za negu isplatiti za oko 13 godina. Nakon svečanog potpisivanja ugovora, predsednik Vlade Vojvodine, Bojan Pajtić obišao je i gerontološki klub u MZ Zorka.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Ivana Radinović

povezane teme

20
Vesko Odgovori
Hoce li gospon Džej preletiti u stranku Rasima Ljajica?Mozda ceka prolece i lepse vreme.
bona fide Odgovori
Ova iz cistoce je sadila vetro zastitne pojaseve kojih nigde nema.
Milan024 Odgovori
Hoće li g-din Dzej, odleteti iz Gerontoloakog centra i sa Yu Edo televizije?? Hoće, hoće,posle ovih izbora, sigurno!!!
student Odgovori
U poslednjih 8 godina Gerontološki centar je sproveo 19 projekata koji su doprineli energetskoj efikasnosti.Nagradno pitanje glasi: da li znate koliko javnih poziva je objavljeno za realizaciju ovih 19 projekata? Osnivač GC je Pokrajina poslednji bastion demokratije i kriminala.
Suboticanin Odgovori
Ako je vlasnik ""PRO ENERG"" cenjene firme koja proizvodi taj pelet , eto cista znatizelja ,ako nije stroga tajna , a ne bi trebalo da bude, zar ne ? s obzirom da stotinu firmi proizvode isti pelet u Srbiji .Ozbiljan je biznis u pitanju , trebao bi tender da bude raspisan po zdravoj logici .
svetlo u mraku Odgovori
Ovo je luda kuca, nekome ce investicija da se isplati za 13 god, a nekima se vec isplatila!!! Nije covek dzabe ucio visoke skole, pa doktorirao, sve u svemu isplati se. Mislim vredelo je uciti. Jedan je Dzej
pedja Odgovori
kakva ekipa!!! dream team žutih!!!
ffilozzoff Odgovori
Mislim da su OVI na slici proslost,[*...*]
ffilozzoff Odgovori
Nista mi nije JASNO??Molim odgovor-kuka se da nema novca npr.za pozoriste,a onda se "ulaze" u neproverenu investiciju za grejanje ,A TA Ista ekipa nam prekopavala grad SUBOTICU zbog gasa????? Pa DOKLE vise ??? PREVARANTI!!!!Ulazete 130.000eura u nesto nepotrebno!!!IVANISEVIC je ZLO za ovaj gradSUBOTICU!!! Kolko je para potrosio za 19 projekata,moglo se izgraditi i POZORISTE,AQVA PARK<BAZEN.... PITANJE-gde zavrse novci od kuca koje starci "ostave gerontoloskom kad umru,jer se stalno nesto "projektuje"??? [*...*]
ffilozzoff Odgovori
P.S .Ivanisevic NISTA nije uradio za grad SUBOTICU!!! Sticajem okolnosti starci su umirali, i ubirali su se "veliki"novci.pa je logicno da bi i moja pokojna BABA znala biti direktor bez trunke proizvodnje sa ogromnim kapitalom u siromasnoj drzavi???? Kaze Jevrej sinu-sine i od grozdja se moze napraviti vino!!!!!!!!!!!!! OVO pisem jer cemu ce sad ovo grejanje pored toplane i gasa???(a i to nije dovrseno)!DNO-DNA!!!!
zoki Odgovori
zasto niste objavili fotografije sa krkljanja posle slikanja?i ko je potpisao kafanski racun?ali verujte,nismo ni bolje zasluzili
titov omladinac Odgovori
Ovo ćemo zapamtiti. Trebaće u kasnijem obračunu troškova i analize.

Od tih peleta i solarnih kolektora. Ali, i obećanja.

Tu su stvari jasne i čiste. Uloženo:dobijeno.
titov omladinac Odgovori
Ne, ne proizvodi on pelet. Ubeđen sam i da ne zna kako pelet izgleda. On proizvodi "most" za prenos našeg novca u njihove račune. A pelet posle i ne mora da gori, a može i brzo da sagori, naročito ako je od slame. Toplota iz peleta je tu nebitna, verovatno je to nepotreban nusproizvod.

Prvo su trebali da finansiraju izgradnju pokretne trake za prevoz drvne bio mase iz Bosne, jer je jedino tvrdo drvo pouzdan i ekonomičan energent. Sve drugo, pogotovo bio masa od polugodišnjih biljaka iz Vojvodine NIJE NI EKONOMSKI NI ENERGETSKI opravdana za veliku eksploataciju u Subotici.

Ali, da vidimo kako to u TOPLANI misle da reše. Odnosno, da nam "upakuju" u političku priču.
neutralna Odgovori
Kakav novi trik ds i Ivanisevica za "pranje" novca a bice potrosene u kampanji.
titov omladinac Odgovori
Koliko doktora i magistara nauka na jednom mestu. Neka neko pokuša da nam pribavi i istinito objasni razlike u energetskoj vrednosti peleta sa vojvođanskih polja (od otpadne bio mase žitarica i drugih poljoprivrednih kultura, pa čak i od "energetske trave" o kojoj g-din pokr. premijer mnooogo zna) i peleta od otpada tvrdog drveta (kojim Vojvodina i cela Panonija ne obiluje). Verujte, bilo bi interesantno znati ovaj podatak i od njega krenuti ili ne u dalju priču i trošenje ili ne trošenje budžetskih sredstava.
titov omladinac Odgovori
Dobri su ovi energetski stručnjaci iz NS, ili Beograda i Vrnjačke Banje. Šteta što mi u Subotici nemamo takvih. Zaista smo "retardirani" po tom pitanju.
Dzoni Odgovori
Vest je nepotpuna bez objašnjenja gde će završiti taj ušteđen novac.
su Odgovori
Smesna usteda na osnovu ulozenog, a 700 000 din usteda da oprostite nije napisano na koji period usteda. Na koliko kvadrata se odnosi sve to?. Koja je potrosnja bila?
sos Odgovori
sa sigurnoscu i provereno tvrdim da grejanje sa kvalitetnim peletom nije ISPLATIVO to jest jeftinija od obicnih drva,NAPROTIV skuplje je i manje kvalitetno.sta reci za pelet izradjen od smeca,zivi bili pa videli.!!!!!
centar2 Odgovori
Ove slike su sigurno posle obilaska raznih rakija bara.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.