Komentara: 5
Pregleda: 2012
Foto

Koordinaciju nacionalnih saveta preuzeli Bugari

06.03.2020. u 14:34h
Izvor: Subotica.com
Na današnjoj seednici Koordinacionog tela nacionalnih saveta manjina odlučeno je da predsedavanje ovim telom, koje je do sada vodio Mađarski nacionalni savet, preuzme Bugarski nacionalni savet. Potpredsedavajući Koordinacionog tela biće Makedonski nacionalni savet.
Koordinaciju nacionalnih saveta preuzeli Bugari

Mađarski nacionalni savet predsedavao je Koordinacionim telom od juna 2017. godine i za to vreme izrađen je Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina a donete su i izmene Zakona o nacionalnim savetima.

- Zahvaljući podršci državnih organa uvideli smo da odnos između njih i nacionalnih saveta nije borba već partnerstvo. Uvideli smo šta može da uradi sama republika i resorna ministarstva a šta manjine u Srbiji – poručio je Jene Hajnal, predsednik Mađarskog nacionalnog saveta. – Razgovarali smo o nacrtu strategiji za medije u kome može još dosta da se menja. U kulturi bi trebalo da se uradi mnogo više, sa ministarsvom kulture imamo najmanje kontakata i želeli bi da ustostavimo bolju saradnju, jer je kultura, pored jezika, za nacionalne manjine najvažnije. Što se tiče obrazovanja, tu je najviše urađeno iako je bilo najviše posla.

Novom predsedavajućem, Bugarskom nacionalnom savetu, ostavljen je stabilan temelj za budući rad na unapređenju položaja manjina u našoj zemlji.

- Zahvavaljujem se predsedniku Hajnalu na svemu što je uradio za sve nacionalne savete, naročito za male savete, a na svim našim sednicama ističemo da želimo da postanemo kao Mađarski nacionalni savet jer je to institucija – istakao je Stefan Stojkov, predsednik Bugarskog nacionalnog saveta. – Na današnjoj sednici svi su pobedili i nadam se da ćemo i ubuduće svi zajedno raditi za građane svih nacionalnih zajednica u Republici Srbiji.

Koordinaciono telo nacionalnih manjina osnovano je 2002. godine sa ciljem da okupi predstavnike svih manjinskih naroda i da se na jednom mestu čuju i rešavaju njihovi problemi.
- Za Vladu Srbije je veoma značajno da ovaj sistem funkcioniše i sve što je urađeno u proteklih osam godina govori da smo zaista uradili pravi posao.  Koordinacija nacionaklnih savtea je mesto gde se arikulišu zajednički imenitelji za sve nacionalne savete, bez obzira na  činjenicu koliko je ta manjina brojčano zastupljena u Srbiji. Uvek postoje teme koje su za sve njih važne - objasnila je Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 2012
Povezane teme
mađarski nacionalni savet nacionalna manjina jene hajnal
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.