• Pregleda: 3662

Konstituisan Hrvatski nacionalni savet

U Plavoj sali Gradske kuće, sinoć je održana konstitutivna sednica Hrvatskog nacionalnog saveta, na kojoj je za predsednicu izabrana Jasna Vojnić, nosilac liste “Hrvati zajedno”.
Foto: FB / Hrvatsko nacionalno vijeće
Konstituisan Hrvatski nacionalni savet

U naredne četiri godine, na čelu Hrvatskog nacionalnog saveta, biće Jasna Vojnić, diplomirani psiholog i dosadašnja savetnica predsednika HNV zadužena za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja. Vojnić je nosilac liste “Hrvati zajedno”, ujedno i jedini kandidat, koja je sa 29 glasova jednoglasno izabrana na elektorskoj skupštini, održanoj 4. novembra u Beogradu.

Na konstitutivnoj sednici verifikovano je 29 mandata, a po prvi put svi članovi Nacionalnog saveta su sa jedne jedinstvene liste.

- Očekujem da će na sednicama Nacionalnog veća biti konstruktivnih rasprava, dogovora i da ćemo se oko krucijalnih pitanja jednoglasno dogovarati. U četvrtom sazivu Hrvatskog nacionalnog veća nastavljamo sve ono što smo započeli u prethodnim sazivima, mnogo toga je već urađeno, postavljeni su temelji a sada nastavljamo sa započetim projektima. Imamo velikih planova, sastav HNV je šarolik, različitih starosnih grupa i obrazovnih struktura, pa očekujem vrlo kvalitetan rad u novom veću, tako da nastavimo sa svim započetim projektima - rekla je Vojnić. - Hrvatsko nacionalno veće će ravnomerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina. Moramo nastojati da stvorimo uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde.

FB / Hrvatsko nacionalno vijeće

Nova predsednica je dodala da će među prioritetima biti ulaganje u obrazovanje, ali da ni područja kulture, informisanja i službene upotrebe jezika neće biti zanemarena.

Vojnić je peta predsednica Nacionalnog saveta i prva žena na čelu tog krovnog tela manjinske samouprave Hrvata u Srbiji, od uspostavljanja 2002. godine. Nacionalni savet Hrvata zastupa predstavnike ove manjinske zajednice u zemlji, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Daddy Odgovori
Bilo ji 'iljadu el dvi 1918te, a vidi sad?

Kogod je koga okupiro.
Nenad K. Odgovori
Strasno. Cccccc ....
Aleksandar Odgovori
Citiram izabranu: "Moramo nastojati da stvorimo uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde". Pitam se koji su to razlozi da Hrvati koji žive u Srbiji, odnosno velika većina živi i radi u Vojvodini, napuste svoja ognjišta. O kakvim uslovima se radi? Iz Republike Hrvatske se masovno iseljavaju građani iz ekonomskih razloga. Ako izabrana misli na te uslove onda sve razumem, ali nisam siguran da je to.
kifi Odgovori
Fala Bogu!Ova žena likom nekako uliva poverenje za razliku od onog bivšeg
Trovach Odgovori
Srbi, Hrvati; nebitno. Svi cemo se odseliti i radjati male Irce, Nemce, Norvezane...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.