Komentara: 5
Pregleda: 4736

Konstituisan Hrvatski nacionalni savet

05.12.2018. u 15:53h
Izvor: Subotica.com
U Plavoj sali Gradske kuće, sinoć je održana konstitutivna sednica Hrvatskog nacionalnog saveta, na kojoj je za predsednicu izabrana Jasna Vojnić, nosilac liste “Hrvati zajedno”.
Konstituisan Hrvatski nacionalni savet

U naredne četiri godine, na čelu Hrvatskog nacionalnog saveta, biće Jasna Vojnić, diplomirani psiholog i dosadašnja savetnica predsednika HNV zadužena za razvojne projekte, uglavnom u području obrazovanja. Vojnić je nosilac liste “Hrvati zajedno”, ujedno i jedini kandidat, koja je sa 29 glasova jednoglasno izabrana na elektorskoj skupštini, održanoj 4. novembra u Beogradu.

Na konstitutivnoj sednici verifikovano je 29 mandata, a po prvi put svi članovi Nacionalnog saveta su sa jedne jedinstvene liste.

- Očekujem da će na sednicama Nacionalnog veća biti konstruktivnih rasprava, dogovora i da ćemo se oko krucijalnih pitanja jednoglasno dogovarati. U četvrtom sazivu Hrvatskog nacionalnog veća nastavljamo sve ono što smo započeli u prethodnim sazivima, mnogo toga je već urađeno, postavljeni su temelji a sada nastavljamo sa započetim projektima. Imamo velikih planova, sastav HNV je šarolik, različitih starosnih grupa i obrazovnih struktura, pa očekujem vrlo kvalitetan rad u novom veću, tako da nastavimo sa svim započetim projektima - rekla je Vojnić. - Hrvatsko nacionalno veće će ravnomerno razvijati institucije u svim sredinama u kojima živi hrvatska manjina. Moramo nastojati da stvorimo uslove da naše porodice imaju razloga da ostanu da žive ovde.

Konstituisan Hrvatski nacionalni savet

FB / Hrvatsko nacionalno vijeće

Nova predsednica je dodala da će među prioritetima biti ulaganje u obrazovanje, ali da ni područja kulture, informisanja i službene upotrebe jezika neće biti zanemarena.

Vojnić je peta predsednica Nacionalnog saveta i prva žena na čelu tog krovnog tela manjinske samouprave Hrvata u Srbiji, od uspostavljanja 2002. godine. Nacionalni savet Hrvata zastupa predstavnike ove manjinske zajednice u zemlji, u oblastima obrazovanja, informisanja, kulture i službene upotrebe jezika.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 4736
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.