Komentara: 15
Pregleda: 14295
Foto

Konkurs za unapređenje energetske efikasnosti za građane biće raspisan sutra

27.07.2022. u 15:11h > 28.07.2022. u 15:34h
Izvor: Subotica.com
Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova na teritoriji grada Subotice biće raspisan sutra (28. jula) i građani će do 25. avgusta imati priliku da apliciraju za subvencije za zamenu stolarije, ugradnju kotlova i postavljanje solarnih kolektora. Sutra će biti raspisan i konkurs za privredne subjekte koji se bave solarnim panelima.
Konkurs za unapređenje energetske efikasnosti za građane biće raspisan sutra

Pre raspisivanja ovog konkursa, bio je raspisan javni poziv za privredna društva koja se bave proizvodnjom ili izvođenjem radova, i njime su pokrivene sve mere energetske sanacije, sem termoizolacije zidova i tavanica, za koju nije stigla nijedna ponuda.

- Za zamenu stolarije grad je opredelio najviše 140.000 dinara ili 50 odsto vrednosti investicije po prijavi. Za  ugradnju kotlova na gas obezbeđeno je 85.000 dinara, za kotlove na biomasu 110.000, za toplotne pupme 250.000, za zamenu radijatora i cevnih sistema unutar kuća 120.000 i za postavljanje solarnih kolektora za toplu vodu 140.000 dinara po prijavi – najavljuje Slobodan Madžarević, energetski menadžer Grada Subotice. – Pravo da konkurišu imaju vlasnici objekata, a ukoliko nisu onda je potrebna saglasnost vlasnika. Sva potrebna dokumentacija se može preuzetu u Uslužnom centru Gradske kuće i na sajtu grada, a prijave se podnose isključivo u Uslužnom centru ili se mogu poslati poštom.

Konkurs za unapređenje energetske efikasnosti za građane biće raspisan sutraPrilikom rangiranja gledaće se postojeće stanje u pogledu termičke izolacije objekta, način grejanja, karakteristike spoljne stolarije, broj članova domaćinstava... Naravno, gledaće se da li je u pitanju stambeni objekat u kome građani žive, a ne vikendice ili neke pomoćne prostorije. Posle zasedanja komisije i donošenja preliminarne rang liste, sledi period za žalbe posle čega će biti formirana lista korisnika. Potpisivanje ugovora sa građanima očekuje se otprilike mesec dana od završetka konkursa.

Nacionalni program energetske sanacije  stambenih zgrada, kuća i stanova pokrenulo je Ministarstvo rudarstva i energetike još 2021. godine i realizuje se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave.

Konkurs za unapređenje energetske efikasnosti za građane biće raspisan sutra- Cilj programa je da se izvrši energetska sanacija domaćinstava, da se smanje energetski gubici a poveća udeo korišćenja obnovnljivih izvora energije u domaćinstvima.  Ministarstvo i jedinice lokalne samouprave finansiraće najviše 50 odsto investicije, a ostalo će građani. Grad i Ministarstvo obezbedili su po 15 miliona dinara, što je ukupno 30 miliona dinara – podseća Radoslav Vukelić, sekretar Sekretarijata za komunalne delatnosti.  - Srbija troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU zato je i načinjena ovakva vrsta nacionalnog programa da bi se potrošnja smanjila. Energetska efikasnost predstavlja jedan od stubova energetske bezbednosti kako Srbije, tako svakog grada i domaćinstva.

Na sajtu grada objavljena je lista privrednih subjekata koji će vršiti ugradnju, zamenu i druge radove u okviru ovih mera energetske efikasnosti.

POGLEDAJTE JAVNI POZIV ZA GRAĐANE

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti Predstavljanje konkursa za poboljšanje energetske efikasnosti
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 15
Pregleda: 14295

Povezane vesti

Povezane teme

unapređenje energetske efikasnosti

energetska efikasnost

radoslav vukelić

termoizolacija

slobodan madžarević

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.