Komentara: 6
Pregleda: 5972

Konfuzni propisi koče đačke ekskurzije

11.02.2015. u 18:09h
Izvor: Subotičke novine
Đaci ovih dana sa nestrpljenjem očekuju odluku direktora škole hoće li ići na ekskurziju ili ne. Za većinu će, čini se i ove godine, ekskurzija ostati samo pusta želja.
Konfuzni propisi koče đačke ekskurzije

Zakon o javnim nabavkama, koji se primenjuje i kod organizacije đačkih putovanja, ne tretirajući specifičnost te delatnosti, uneo je izgleda dosta konfuzije u škole oko organizovanja đačkih ekskurzija.  Propisima nije predviđena kompletna procedura, pa škole moraju da prave i posebne okvirne sporazume sa agencijama, što im ne osigurava, ipak, okvirne cene kao i neke nepredviđene situacije tokom putovanja, kako se već i pokazalo u ranijoj praksi, što školu može da dovede u nezavidnu situaciju. Zbog svega toga neke škole i odustaju od ekskurzija.

- Kada se raspisuje javna nabavka, podrazumeva se da postoje unapred obezbeđena sredstva za nju. Kada se radi o školama, mi nemamo obezbeđena sredstva, niti možemo znati unapred koliko će se dece prijaviti za ekskurzije. Postavlja se pitanje, šta se dešava ukoliko smo prijavili veći broj dece, kaže Pajica Bašić, direktor osnovne škole “Sonja Marinković”, za Subotičke novine, ističući da je kao odgovor na ovo pitanje iz Ministarstva prosvete pristigao savet, da škole sa agencijama naprave okvirni sporazum. - To znači da se pokreće otvoreni postupak, sa ciljem zaključivanja okvirnog sporazuma oko izvođenja ekskurzije.  U pitanju je, dakle, takav vid javne nabavke, koji se zove okvirni sporazum i koji je za sve nas, koji se do sada nismo ovim bavili, vrlo komplikovana procedura.

Školama dodatne probleme, pri realizaciji đačkih putovanja, kažu, donose i odredbe Zakona o rokovima plaćanja.

- Celokupni iznos ekskurzije i drugih đačkih putovanja sada treba platiti najkasnije 45 dana nakon realizacije ekskurzije. Ako tome dodamo i činjenicu da visinu dnevnice nastavnika i dalje određuje Savet roditelja, ali da se ona uplaćuje turističkim agencijama, koje potom sklapaju ugovore sa vođama puta i isplaćuju ih sa svim pratećim porezima i doprinosima, evidentno je poskupljenje ekskurzije.

Konfuzni propisi koče đačke ekskurzije

Da je Pravilnik konfuzan i komplikovan, saglasan je i direktor osnovne škole „Miloš Crnjanski”.  Uprkos tome, u ovoj školi osmaci neće biti lišeni putovanja.

- Deca žele da idu na ekskurziju, pa sada razmišljamo o đačkim putovanjima koja neće prelaziti sumu od 400 hiljada dinara. Na način koji je trenutno aktuelan, skoro da je nemoguće potpuno po zakonu, realizovati ekskurzije - uveren je Miloš Vukadin, direktor škole i dodaje da je pravilnikom utvrđeno, da od nekadašnjih dnevnica, a sada nadoknade za brigu o deci, nastavnicima ide 40 odsto, dok 60 odsto ide na poreze. To znači, da bi nastavnik za dnevnicu, čiju visinu utvrđuje Savet roditelja, a koja u ovoj školi iznosi 300 dinara, sada dobijao 120, ili bi roditelji u tu svrhu morali da izdvoje oko 500 dinara.

Ukoliko se tome doda, da agencije imaju pravo da nezadovoljne ishodom javnih nabavki, ulože žalbu i sruše tender, te da za objavljivanje svake javne nabavke, škole moraju da troše novčana sredstva, situacija se dodatno komplikuje.

Ima i drugačijih stavova, da je na ovaj način ipak moguće organizovati ekskurziju, kako ocenjuju u školi „Ivan Milutinović“. U ovoj školi je u toku prikupljanje saglasnosti od roditelja, a već naredne nedelje se očekuje održavanje Saveta roditelja.

- Planiramo ekskurzije prema uputstvu koje smo dobili od Ministarstva prosvete. Sprovešćemo otvoreni postupak, sa ciljem zaključenja okvirnog sporazuma i mislim da neće biti većih problema - kaže Ivan Stipić, direktor škole „Ivan Milutinović“, međutim priznaje i da određenog rizika ima - Potpisani ugovor se mora i ispoštovati, jer se zahteva finansijska disciplina. Mislim da je tu i najveći problem, jer niko ne može da garantuje da će svi roditelji ispoštovati plaćanje, a ukoliko se to dogodi, škola dolazi u nezavidnu situaciju.

Konfuzni propisi koče đačke ekskurzije

Marko Korać, službenik prodaje Turističke agencije „Proffis“ DOO, tvrdi da je neopravdan strah oko organizacije đačkih putavanja.

- Naša agencija sarađuje sa mnogim školama u okolini i svi su se nekako snašli, jedino subotičke, pre svega osnovne škole, izbegavaju organizaciju ekskurzija. Mislim da je to neopravdano, naročito pošto je Ministarstvo prosvete dostavilo školama odluku da sve može ići preko njih. Postoje različiti modeli da se ova putovanja realizuju i mi smo to predočili nekim školama, ali sem škole „Ivan Goran Kovačić“, niko još nije raspisao javnu nabavku. Kada su u pitanju srednje škole, situacija je mnogo bolja.

Problemi nastali u organizovanju ekskurzija i rekreativnih nastava u školama u Srbiji, zbog primene Zakona o javnim nabavkama i rokovima plaćanja, donose negativne efekte i po turističke agencije, hotelijere i prevoznike, ali posledice toga osećaju i muzeji, galerije i nacionalni parkovi.

U Ministarstvu prosvete tvrde da su više puta ukazivali na to da je organizovanje ekskurzija na ovaj način veliki problem, te da se zato radi na novim predlozima.

Ostaje da se vidi da li će se i koliko će vremena biti potrebno da se unesu neke promene, kada su u pitanju aktuelni propisi, jer mnoge škole zbog njih ne žele da se upuštaju u “avanturu” organizovanja đačkih ekskurzija.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 9 godina i 2 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 5972
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.