Komentara: 0
Pregleda: 3982

Konferencija veterinarskih komora održana u Subotici

07.05.2016. u 18:07h
Izvor: Subotica.com
U saradnji sa Veterinarskom komorom Srbije, u hotelu "Galleria" održana je konferencija na kojoj su učestvovali predstavnici 11 veterinarskih komora iz centralne i istočne Evrope. Na regionalnom sastanku su razmatrani različiti aspekti vereninarske medicine vezani za javno zdravlje, bezbednost hrane i dobrobit životinja.
Konferencija veterinarskih komora održana u Subotici

Konferencija je održana sa ciljem utvrđivanja zajedničkih smernica i zaključaka uoči zasedanja Generalne skupštine Evropske federacije veterinara. Takođe, ideja je bila i da se struci na nacionalnom, ali i evropskom nivou ukaže na osnovne pravce delovanja u smislu njenog jačanja.

- U Evropi je došlo do bitnih promena u kretanju robe i hrane. Veterinarska profesija ima važnu ulogu u procesu koji omogućava slobodan protok hrane i životinja, jer su i zdravlje životinja i ispravnost hrane jako značajni. Mi kao federacija ulažemo velike unapore na tom putu, pokušavamo da branimo javno zdravlje, ispravnost hrane, zdravlje životinja i naravno dobrobit životinja. Zato je veoma važna uloga svakog veterinara u svakoj zemlji Evrope - rekao je predsednik Evropske federacije veterinara, Rafael Lagens.

Najveća pažnja bila je posvećena odredbama novog evropskog Zakona o kontroli zaraznih bolesti životinja i njegovom uticaju na veterinarsko i zdravstveno zakonodavstvo u pojedinim zemljama. Izuzetan značaj ovog zakona, kako sa aspekta veterinarske medicine, tako i javnog zdravlja, proizilazi iz činjenice da 60 odsto zaraznih bolesti čoveka čine zoonoze.

Konferencija veterinarskih komora održana u Subotici

- Sada godišnje u svetu imamo pojavu oko pet potpuno novih zaraznih bolesti, od čega su više od 70 odsto zoonoze, bolesti zajedičke i za ljude i za životinje. Moramo uzeti u obzir i međunarodni terorizam, gde su čak do 85 odsto biološki teroristički agensi upravo mikoorganizmi izazivači zoonotske bolesti - rekao je savetnik za Evropu Svetske veterinarske asocijacije, Zoran Katrinka.

Učesnici su govorili i o novom Zakonu o veterinarskim lekovima, kao i o Predlogu zakona o mediciniranoj hrani za životinje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3982
Povezane teme

hotel galleria

veterinarska komora Srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.