Komentara: 20
Pregleda: 3614
Foto

Konferencija o ljudskim pravima migranata

15.09.2015. u 09:25h
Izvor: Subotica.com
U hotelu „Galleria“ u ponedeljak je počela trodnevna radionica na temu ljudskih prava migranata i izbeglica, prva u Srbiji, koju organizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ujedinjene nacije.
Konferencija o ljudskim pravima migranata

Cilj radionica je unapređenje konkretnog rada zaposlenih u nadležnim institucijama sa migrantima, radi adekvatnijeg obezbeđivanja neophodne pomoći i poboljšanja već postojećih mehanizama rada.

- Želja nam je da osnažimo značajnu dimenziju ljudskih prava, i to ne samo migranata, nego i drugih građana u jednoj međunacionalnoj sredini. Nema boljeg trenutka, ni mesta, da razgovaramo o ljudskim pravima, ne osuđujemo ničiju odluku, ali nas, kao zemlju kandidata za ulazak u EU interesuje da li su to evropske vrednosti koje negujemo – istakao je državni sekretar Nenad Ivanišević na otvaranju skupa.

Po njegovim rečima u Srbiji nikada nije bilo manje migranata, a trenutna situacija se ne odnosi na građane Srbije, koji i dalje putuju najnormalnije.

- Zna se šta je readmisija. I po readmisiji ćemo ljude primati. Vrši se uz utvrđivanje zemlje porekla i, pre svega, zemlje državljanstva. Dakle, ukoliko žele da vraćaju ljude, moraće da ih vrate u Grčku. To je prva zemlja ulaska u Evropsku uniju  Nećemo prihvatiti taj broj izbeglica koji Mađarska vraća. I to jeste naš stav od danas i to treba svi da znaju – naglasio je Ivanišević i dodao da su ljudska prava izbeglica u Srbiji ispoštovana, ali da je neprihvaljivo da u prihvatnom centru u Kanjiži nema vode za migrante.

O ljudskim pravima migranata govorila je i Irena Vojackova-Solorano, stalni koordinator EU.

- Ova situacija je izazov za sve, menja se iz dana u dan i zbog toga moramo što pre da reagujemo i ova radionica se odvija u pravi čas, kako bi se preduzimali pravi koraci i nadamo se da će Srbija i dalje biti u stanju da nastavi ovim pravce – naglasila je predstavnica EU.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 3614
Povezane teme
Nenad Ivanišević migranti ljudska prava
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 5 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.