• Pregleda: 1865

Koncentracija polena ambrozije u porastu

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, od jakih alergena u vazduhu registruju se polenova zrna ambrozije, pelina i trave. U narednom periodu očekuje se porast koncentracije polena ambrozije, koja bi do polovine avgusta trebalo da iznosi preko 30 zrna po kubnom metru vazduha.
Koncentracija polena ambrozije u porastu

Iz Zavoda za javno zdravlje Subotica kažu da koncentracija polena ambrozije u vazduhu trenutno ne prelazi prag na koji reaguju izuzetno osetljive osobe.

- Na osnovu prošlonedeljnih ispitivanja, još uvek nismo izmerili više od 15 zrna po kubnom metru vazduha, već je to bilo do 2 zrna. Međutim, sada je uspostavljen kontinuitet porasta, što znači da svakodnevno beležimo po koje zrno više i do kraja ove nedelje, a naročito do polovine avgusta, koncentracija će sigurno preći 30 polenovih zrna – rekla je biološkinja Tatjana Škorić i dodala da na do 15 polenovih zrna u vazduhu reaguju izuzetno osetljive osobe, od 16 do 30 većina, a preko 30 polenovih zrna u vazduhu izaziva jake i burne alergijske reakcije.

Simptomi alergije koji se javljaju kod osetljivih osoba su pojačana sekrecija, kijanje, suv kašalj i svrab očiju. Kako bi se ublažile jake alergijske reakcije, preporučuje se smanjen boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim časovima, kada su koncentracije veoma visoke. Takođe, osetljive osobe bi trebalo da češće peru kosu i menjaju odeću, naročito nakon boravka u prirodi. Ukoliko je neko u mogućnosti, bilo bi dobro i da otputuje.

- Najkritičniji period za alergične osobe je poslednja sedmica avgusta i prva sedmica septembra, kada su koncentracije polena ambrozije najviše. Tih sedmica merimo najviše dnevne maksimume - rekla je Škorić. 

Zavod za javno zdravlje Subotica će u narednom periodu svakodnevno meriti koncentraciju polena ambrozije u vazduhu, a ti podaci će biti dostupni na njihovom sajtu i sajtu Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
deki Odgovori
Svake godine ista prica i opet se ne kose polja ambrozije. Odveo bih gradske oce u cekaonicu bolnice u kojoj sedi gomila dece da vide sta njihov nemar cini nasem društvu. Sramota neviđena
Milan024 Odgovori
Ko da kosi ambroziju, SNS sendvicari, ma ajde molim vas.
Dejan Odgovori
Eto prilike za omladinu SNS da se dokazu, srp u ruke pa poeni da skupe za napredak
saša Odgovori
@MILAN024 @DEJAN

Šta su sve ove prethodne godine radili žuti sendvičari i njihova omladina. Ambrozija se proširila u njihovo vreme, uostalom kao sav korov u ovoj državi.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.