Komentara: 4
Pregleda: 2285

Koncentracija polena ambrozije u porastu

01.08.2017. u 12:26h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, od jakih alergena u vazduhu registruju se polenova zrna ambrozije, pelina i trave. U narednom periodu očekuje se porast koncentracije polena ambrozije, koja bi do polovine avgusta trebalo da iznosi preko 30 zrna po kubnom metru vazduha.
Koncentracija polena ambrozije u porastu

Iz Zavoda za javno zdravlje Subotica kažu da koncentracija polena ambrozije u vazduhu trenutno ne prelazi prag na koji reaguju izuzetno osetljive osobe.

- Na osnovu prošlonedeljnih ispitivanja, još uvek nismo izmerili više od 15 zrna po kubnom metru vazduha, već je to bilo do 2 zrna. Međutim, sada je uspostavljen kontinuitet porasta, što znači da svakodnevno beležimo po koje zrno više i do kraja ove nedelje, a naročito do polovine avgusta, koncentracija će sigurno preći 30 polenovih zrna – rekla je biološkinja Tatjana Škorić i dodala da na do 15 polenovih zrna u vazduhu reaguju izuzetno osetljive osobe, od 16 do 30 većina, a preko 30 polenovih zrna u vazduhu izaziva jake i burne alergijske reakcije.

Simptomi alergije koji se javljaju kod osetljivih osoba su pojačana sekrecija, kijanje, suv kašalj i svrab očiju. Kako bi se ublažile jake alergijske reakcije, preporučuje se smanjen boravak na otvorenom, naročito u jutarnjim časovima, kada su koncentracije veoma visoke. Takođe, osetljive osobe bi trebalo da češće peru kosu i menjaju odeću, naročito nakon boravka u prirodi. Ukoliko je neko u mogućnosti, bilo bi dobro i da otputuje.

- Najkritičniji period za alergične osobe je poslednja sedmica avgusta i prva sedmica septembra, kada su koncentracije polena ambrozije najviše. Tih sedmica merimo najviše dnevne maksimume - rekla je Škorić. 

Zavod za javno zdravlje Subotica će u narednom periodu svakodnevno meriti koncentraciju polena ambrozije u vazduhu, a ti podaci će biti dostupni na njihovom sajtu i sajtu Grada Subotice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 2285
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

sezona alergija

polen

tatjana škorić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.