Komentara: 0
Pregleda: 1190

Koncentracija ambrozije veoma niska, zabeleženo jedno polenovo zrno

10.10.2017. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Tokom protekle nedelje, zabeležena je umerena, a potom niska koncentracija polena ambrozije, koja je u nedelju opala na jedno polenovo zrno po metru kubnom vazduha. Ipak, vazduh je trenutno pun spora gljivica, koje se javljaju kao posledica vlažnog vremena, te ova pojava smeta sugrađanima koji boluju od astme.
Koncentracija ambrozije veoma niska, zabeleženo jedno polenovo zrno

Prema izveštaju o aerobiološkom ispitivanju Zavoda za javno zdravlje Subotica, u vazduhu je zabeležena početkom prošle nedelje umerena, a potom niska koncentracija polena ambrozije, koja može izazvati alergijske reakcije samo kod izuzetno osetljivih osoba. Biološkinja Tatjana Škorić, kaže da koncentracija polena ambrozije sasvim sigurno opada, te da se u narednom periodu očekuje da će se sporadično registrovati po koje polenovo zrno ove korovske biljke.

- Već posle 30. septembra koncentracija padne ispod 30 polenovih zrna, a u nedelju smo registrovali svega jedno polenovo zrno po metru kubnom vazduha. Nastavićemo sa merenjem koncentracije do kraja oktobra i očekujemo da će se polenova zrna u narednom periodu sporadično pojavljivati, odnosno da će biti dana kada ih nećemo registvorati u vazduhu. Koncentracija takođe zavisi i od vremenskih uslova, odnosno nižih temperatura, vlage i kiše - rekla je Škorić i dodala da je trenutno vazduh pun spora gljivica, koje se javljaju kao posledica vlažnog vremena, te da ova pojava smeta onim sugrađanima koji boluju od astme.

Kada su u pitanju ostale trave i korovske biljke, poput koprive, konoplje, pelina i štireva, tokom protekle nedelje beležile su veoma niske koncentracije ili čak njihov polen nije ni bio registrovan u atmosferi.

Prema prognozi Zavoda za javno zdravlje Subotica za ovu sedmicu, ambrozija i sve ostale trave i korovske biljke imaće nisku koncentraciju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1190
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

ambrozija

sezona alergija

tatjana škorić

kopriva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.