Komentara: 8
Pregleda: 6653

Komora Subotica: centar za elektro-metalski kompleks, špediciju ili međugraničnu saradnju

18.02.2017. u 17:07h
Izvor: Subotica.com
U okviru reforme komorskog sistema, Regionalna privredna komora Subotica bi mogla postati centar za elektro-metalski kompleks, za špediciju ili za pograničnu saradnju na nivou Srbije.
Komora Subotica: centar za elektro-metalski kompleks, špediciju ili međugraničnu saradnju

Novim Zakonom o komorskom sistemu, koji je stupio na snagu 1. januara, prema rečima v.d. direktora Regionalne privredne komore Subotica-PKS, Slobodana Vojinovića,  poboljšani su uslovi poslovanja, kao i položaj privrednika, dok je Privrednoj komori Srbije vraćena nekadašnja uloga.

- Vlada i ministarstva su preuzela obavezu da ne mogu doneti odluku, nacrt zakona, odredbe vezane za carine, akcize, porez bez mišljenja Privredne komore Srbije. Isti takav odnos važi i za lokalne samouprave i regionalne privredne komore - kaže Slobodan Vojinović - Kako je sada Regionalna privredna komora Subotica deo jedinstvenog komorskog sistema, nekih ovlašćenja se odrekla dok je sa druge strane nešto dobila. Sva javna ovlašćenja, rasprave i edukacije se sada odvijaju u regionalnim privrednim komorama, te smo bliže onome što se odvija u privredi i možemo to da kanališemo prema PKS. Privreda je sada zaista zaštićena preko Privredne komore Srbije.

U okviru reforme komorskog sitema, Komora je dobila nove organe, a planirane su izmene i u načinu organizovanja.

- Regionalna privredna komora umesto predsednika ima direktora, kao i Parlament privrednika. Kako bi se sprovela svojevrsna decentralizacija, pojedini centri za celu Srbiju će biti u regionalnim privrednim komorama.U sklopu toga, Regionlna privredna komora delegirala se za tri centra, za elektro-metalni kompleks, za špediciju ili transport i za međugraničnu ili pograničnu saradnju. U našem regionu, mnogo je jakih firmi iz elektro-metalnog kompleksa poput Severa, Simensa, Elektroremonta, livnica pa zaista imamo osnov da taj centar bude u Subotici.  U našoj regiji isto tako postoji čak oko 150 firmi koje se bave špedicijom i oko 20-tak jakih iz oblasti sobraćaja i transporta, pa je jasno da imamo osnova i za taj drugi centar, a posebno što su u našoj blizini dva prelaza. Posebno imamo osnova za međugraničnu saradnju, jer smo prvi koji su to započeli sa kolegama iz Mađarske. Imamo zaista sjajnu ekipu koja iz te oblasti edukuje i druge. To su naši planovi, ali spremni smo i za bilo koji drugi centar. Sve ovo bi donelo mnogo koristi Subotici, jer bi dovelo do mnogo bolje povezanosti sa firmama u celoj Srbiji. Takođe, ovo bi bilo mesto glavnih dešavanja iz određene oblasti - kaže Vojinović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 8
Pregleda: 6653
Povezane teme

Slobodan Vojinović

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.