Komentara: 0
Pregleda: 2237

Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

21.09.2018. u 23:41h
Izvor: Subotica.com
Članice Kola srpskih sestara obeležile su krsnu slavu Roždestvo Presvete Bogorodice, u narodu poznatiju kao Mala Gospojina.
Kolo srpskih sestara obeležilo krsnu slavu Malu Gospojinu

Svečanom obredu rezanja slavskog kolača prisustvovale su članice Kola, kao i mnogobrojni gosti. Kuma slave ove godine bila je Milosava Raičević, koja je već dve decenije članica Kola srpskih sestara u Bajmoku.

- Uvek je čast biti kum, a najveća je čast biti u društvu Kola, onih koji razvijaju humanost, hode stazama milosrđa, bore se i pomažu nemoćnima, koji služe rodu svome i koje boluju rane roda svoga -poručila je Milosava Raičević.

Zahvalivši se gostima i prijateljima na podršci u aktivnostima, predsednica Kola srpskih sestara  prof. dr Jelena Birovljev podsetila je prisutne na značaj dobročinstva i darivanja.

- Misija Kola je  dobročinstvo,  pružanje pomoći, samilost, humanitarni i prostvetiteljski rad te zato u ovom duhu slavimo ovaj veliki dan i Bogorodicu Devu kao blaženu među svim ženama. Kolo srpskih sestara ima veliki broj članica, koje delimo na aktivne, pasivne i počasne stanice. Počasne su one koje su godine sustigle, aktivne su mlade a aktivno-pasivne su one koje se približavaju pasivnom statusu, odnosno godinama kada ne mogu više toliko aktivno, da rade ali doprinose svojim savetima i pomažu, kada su ovakve prigode ili kada se nešto može od kuće uraditi - objasnila je prof. dr Jelena Birovljev.

Kolo srpskih sestara je žensko patriotsko i kulturno-prosvetiteljsko društvo osnovano 28. avgusta 1903. godine u Beogradu, na ideju slikarke Nadežde Petrović i Delfe Ivanić, nastavnice iz Skoplja, unuke Jevrema Obrenovića, a za prvu predsednicu izabrana je Savka Subotić. Tako je i u Subotici 1. juna 1938. godine formiran Mesni odbor Kola srpskih sestara, čija je prva predsednica bila Mila Brašić.

Posle Drugog svetskog rata, rad Kola u celoj Srbiji je bio zabranjen, da bi se početkom devedesetih godina minulog veka ponovo obnovio i počeo sa aktivnostima. Subotički Mesni odbor Kola obnovljen je 3. oktobra 1992. godine sa sloganom: „Sve, dakle, što hoćete da ljudi čine Vama, činite i Vi njima“

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2237
Povezane teme

Kolo srpskih sestara Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.