Komentara: 52
Pregleda: 27751

Koliko se poštuju prava radnika u Privrednoj zoni Mali Bajmok?

26.04.2016. u 13:23h
Izvor: RTV
Koliko se poštuju prava radnika u Privrednoj zoni Mali Bajmok?

U privrednoj zoni Mali Bajmok nedavno je počela izgradnja nove proizvodne hale, što će doprineti daljem privlačenju investitora i zapošljavanju radnika. U toj zoni već posluju multinacionalne kompanije gde radi više od 4 hiljade ljudi.

RTV istražuje koliko se poštuju njihovih radnih prava.

Svaki četvrti zaposleni u ovoj privrednoj zoni član je samostalnog sindikata radnika. Dosadašnja iskustva potpredsednika gradske organizacije sindikata Ištvana Huđija po pitanju poštovanja zakona o radu i zakona o bezbednosti i zaštiti na radu su pozitivna, a zvaničnih primedbi od strane radnika nije bilo.

Huđi je najavio aktivnosti na poboljšanju uslova rada pojedinih poslova koji zahtevaju stajanje tokom celog radnog vremena

- "Sindikat će sigurno u narednom periodu zalagati da se olakšaju uslovi i za ta radna mesta, ako je moguće da ne bude celo vreme na tome, nego da bude eventualno i promena" - izjavio je Huđi

Iskustva još uvek aktuelnog gradonačelnika Subotice Jenea Maglaija da investitori u ovoj zoni, uz pojedina kašnjenja u realizaciji, poštuju preuzete obaveze prema lokalnoj samoupravi. kao pozitivno ističe iskustva sa nemačkim firmama gde su radnici prijavljeni, plate solidne, a odnos prema radnicima korektan. kao negativne Maglai navodi minimalne zarade na određenim poslovima u pojedinim firmama ili angažovanje putem omladinskih zadruga.

- "Mislim da bi se sa tom praksom trebalo prestati. Držanje ljudi preko omladinskih zadruga u nekom odnosu koji nije pravi radni odnos nego više ugovorni mislim da nije primereno i ne bi trebalo da praktikuju ni inostrane kompanije koje su tu u Privredno-tehnološkim parkovima" - rekao je Maglai

U Privrednu zonu "Mali Bajmok" svakodnevno dolazi na posao oko 4.000 Subotičana, oni se ovde zapošljavaju kako preko Nacionalne službe za zapošljavanje tako i preko internet oglašavanja, a nisu retki ni oglasi u gradskom prevozu. Nadležna inspekcija rada za sada nije imala ni jednu pritužbu na uslove rada u ovoj privrednoj zoni.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 52
Pregleda: 27751
Povezane teme

Privredno tehnološki park Subotica

slobodna zona mali bajmok

fabrika simens u subotici

fabrika continental

contitech subotica

privredna zona mali bajmok

zapošljavanje

fabrika kalcedonija

fabrika svarovski

fabrika swarovski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.