Komentara: 7
Pregleda: 2932

Kolekcionarstvo kao način života

16.04.2018. u 16:00h
Izvor: TV Subotica
Stari novac, poštanske markice, značke, ručne satove, ali antikvarne predmete i umetnička dela – sve su to mogli da pazare strastveni kolekcionari, ali i ostali Subotičani, na 77. Međunarodnom susretu kolekcionara koji je održan u „Nepkeru“ protekle subote.
Kolekcionarstvo kao način života

Susret kolekcionara privukao je veliki broj posetilaca. Jedan od njih je i Karlo Ulijan iz Ade, koji se više od pet decenija bavi numizmatikom – skuplja srpski, jugoslovenski i austrougarski novac, ali i onaj sa znamenitim ličnostima. U Subotici je pazario zlatnik Ferenca Jožefa od 10 i 20 kruna, kao i dukat Aleksandra Karađorđevića iz 1932. godine.

- Prvenstveno je to jedan skup hobi, ali vredi postepeno, malo po malo ulagati. Kada ovde dođem, potrošim najmanje od 400 do 500 evra, kako bih nabavio ono što nemam, jer je jako mnogo naših novaca izašlo u Nemačku. Ono što se može videti na novcu, nije samo istorija, već je i geografija i priča o liku koji se na njemu nalazi, sve to možemo saznati, samo treba biti načitan i sve pratiti - rekao je Ulijan.

Među izlagačima bio je Zoltan Dudaš iz Bačke Topole, koji je kao petnaestogodišnji mladić počeo da sakuplja ručne satove. Iz hobija je postao časovničar, pa danas od ovog zanata i živi – a popravlja sve satove, čak i one crkvene.

- Mene su uvek fascinirali stari satovi, hronometri, štoperice i satovi sa kalendarima. To su mehanizmi koji su najsloženiji za popravku i zahtevaju mnogo vremena. Kada jedan takav sat sredim i dovedem u život, za mene je to neka vrsta fascinacije i lep osećaj. Da vidim da taj sat radi, da je opet živ i da meri vreme - objasnio je Dudaš.

Da kolekcionarstvo ne poznaje granice potvrdio je i susret u Subotici – izlagači i posetici došli su ne samo iz Srbije, već i iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, a ove godine po prvi put i iz Bugarske. Prema rečima organizatora, interesovanje je bilo veliko, pa je čak 70 izlagača ponudilo uglavnom sitne predmete.

- Uglavnom su bili zastupljeni sitni predmeti iz oblasti kolekcionarstva, ponajviše numizmatika, filatelija, razglednice, značke i militarija, ali bilo je i lepih antikviteta, umetničkih slika, nakita i džepnih satova od plemenitih metala - rekao je Silvester Gerlovič, predsednik Društva kolekcionara Subotica.

Susret kolekcionara i to 77. po redu, posetilo je više stotina ne samo strastvenih kolekcionara, već i građana koji su želeli da pazare antikvitete.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 1 nedelju
Komentara: 7
Pregleda: 2932
Povezane teme

antikviteti subotica

izložba antikviteta subotica

susret kolekcionara subotica

društvo kolekcionara subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.