Komentara: 8
Pregleda: 7434

Koji fakultet upisati?

18.05.2016. u 09:44h
Izvor: TV Subotica
Pred svim onim maturantima srednjih škola koji su odlučili da nastave školovanje, nalazi se jedan od najvažnijih izbora u životu: koji fakultet upisati? U dve subotičke srednje škole razgovarali smo sa četvrtacima, a šta smo od njih saznali, pogledajte u nastavku.
Koji fakultet upisati?

Nastava za maturante subotičke Gimnazije završava se sledeće nedelje, a svi se već uveliko priremaju za prijemne ispite na željenim fakultetima. Statistika kaže da svega 20 do 30 osto gimnazijalaca upisuje neki od fakulteta u Subotici, dok većina odlazi u veće gradove, najviše u Novi Sad.  

U srednjoj Ekonomskoj školi rekli bismo, na prvi pogled, drugačija situacija. Ekonomski fakultet u Subotici olakšava studije i samim brucošima, jer ne moraju da se presele u drugi grad, ali i kućnom budžetu njihovih porodica. Međutim, mnogi se odlučuju da školovanje nastave van Subotice, i kao i gimnazijalci, većina ne želi da se vrati u rodni grad.

Pedagog u Ekonomskoj školi nam kaže da, iako su deca u ovoj školi profesionalno i stručno usmerena, ima i onih koji ne mogu da  odluče šta studirati, a mnogi odu dalje od svog srednjoškolskog opredeljenja, pa uvek bude izuzetaka, poput učenika koji je upisao veterinu, što svakako nije uobičajeno.

Do kraja  srednje škole je ostalo još jako malo, i sva je prilika da će većina budućih brucoša na studije otići u neki drugi grad. Ono što poražava, jeste da većina budućih akademskih građana ne želi, ili ne planira da se vrati u Suboticu, uz čestu opasku da će se nakon završenih studija vraćati jedino u posetu roditeljima.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 7434
Povezane teme

srednjoškolci

upis na fakultet

upis u visoku školu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.