• Pregleda: 4957

Kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga najbližih

Manifestacija “Pokrenimo srce”, čiji je cilj da ukaže da je kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga očevidaca, sutra će 4. godinu zaredom biti održana na centralnom gradskom Trgu od 11 časova.
Kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga najbližih

Do prestanka mehaničke aktivnosti srca, prema rečima lekara, načešće dolazi u vanbolničkim uslovima i bez prethodne istorije bolesti. Zbog prekida rada srčane aktivnosti, osoba gubi svest, a nakon svega 4 minuta dolazi do odumiranja moždanih ćelija.

- Veoma je bitno da osoba koja se nalazi pored osobe koja je doživela iznenadni srčani zastoji započne što ranije mere osnovne životne podrške i na taj način kupuje vreme do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći. Srce iznenada dobija jedan maligni ritam, haotično treperenje komora i ne može da obezbedi pumpanje krvi kroz krvotok a prvi organ koji strada je mozak, koji je najosetljiviji na smanjen priliv kiseonika. Stručnjaci su već odavno potvrdili da nema tako razvijenog zdravstvenog sistema nigde u svetu da na svakom mestu, gde dođe do iznenadnog srčanog zastoja, hitna medicinska pomoć može da stigne za četiri minuta. To je fizički nemoguće. Zato se uključuju pojedinci i društvena zajednica jer na taj način možemo povećati preživljavanje kod iznenadnog srčanog zastoja - objasnila je dr Kornelija Jakšić Horvat, načelnica Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Za lekare, medicinske sestre i tehničare u Velikoj većnici Gradske kuće sutra će biti održana predavanja na temu  resuscitacije, dok će na trgu biti održana edukacija o merama osnovne životne podrške za građane i učenike.

- Sutra od 11 časova će naši tehničari raditi sa lutkama reanimaciju, odnosno sprovodiće javno edukaciju na Gradskom trgu pa pozivamo građane da učestvuju u tome -poručila je dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja i podsetila da je zahvaljujući ovakvim akcijama došlo do povećanja broja slučajeva u kojima su očevici reagovali kod iznenadnog zastoja srca - Kada smo krenuli 2014. godine nismo imali podršku od same rodbine koja se zatekla u kući unesrećenog, nismo imali saradnju i dispečer nije mogao da ukaže rodbini da započne mere kardio-pulmonalne reanimacije. Te godine nismo imali nijednu započetu reanimaciju od strane očevidaca,  a zahvaljujući medijima i našoj akciji tokom 2015. godine imali smo 8 reanimacija, koje su vršili laici na terenu, odnosno kupili su vreme do dolaska Službe hitne medicinske pomoći a prošle godine bilo je 24  reanimacija.  Iskreno se nadamo da će naš trud u narednim godinama doprineti da idemo ka još boljim rezultatima.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Taj Odgovori
Kazu " S reanimacijom cemo kupiti vreme dok hitna sluzba - lekari ne dodju na odredjeno mesto. "
Nije bitno ko je I sta je, nedavno drugaru otac doziveo srcani udar, drugar zvao hitnu, citiram: " nemamo kola slobodna, nemozemo Vam pomoci, donesite ga vi"
Covek je na kraju umro ispred sina. Ne kazem da bi oca hitna spasla (mozda) to je vec druga stvar I naranvno da je uvek dobro znati sta I kako u takvim situacijama, ali nemojte pricati da dolazite ili dok ne dodje hitna, jer uglavnom nikad ne dolazite uz razne izgovore..
Sramota za drzavu..
Pera
Tačno tako, još kad bi znali da specijalisti urgentne medicine spavaju u hitnoj pomoći po celu noć u toku radnog vremena a naročito načelnica koja je vodeći spavač na radnom mestu, dok ljudi u mukama satima čekaju na tzv. hitnu pomoć.
Dagerotipista Odgovori
Bez obzira na ogromnu količinu negativnih komentara i iskustava sa Hitnom službom, ja mogu samo da ih pohvalim. Prošle godine sam ih zvao 3 puta zbog majke koja je bila u terminalnoj fazi bolesti, prešla 70-tu i oni su o tome svemu bili obavešteni. Stiglu su za 2 minute, bukvalno. I niko nije dovododio u pitanje niti njene godine niti njeno stanje. Učinili su sve što su mogli, i na licu mesta i u Urgentnom. Nažalost, ishod nije bio srećan, ali mi je lakše jer sam uvidom u dokumentaciju video da su zaista uradili sve što su mogli, pa i više od toga. Podvlačim da nemam nikakvu vezu u bolnici, Hitnoj ili Urgentnom. Bili su požrtvovani, brzi i puni razumevanja. Hvala im još jednom.
Taj Odgovori
Naravno da pozdravaljam sve one koji su ucinili sve sto mogu da spasu ljude, to im je posao za to su se opredelili. Ali opet kad se desi nesto sto se desilo drugaru, kako da ne budes razocaran? Nje dovoljno reci da ste spasli x zivota I da vam je samo jedan pacijent preminuo, ako niste ni pokusali da dodjete do njega a ni pokusali ga spasiti..
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.