Komentara: 4
Pregleda: 6240
Foto

Kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga najbližih

10.10.2017. u 19:22h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija “Pokrenimo srce”, čiji je cilj da ukaže da je kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga očevidaca, sutra će 4. godinu zaredom biti održana na centralnom gradskom Trgu od 11 časova.
Kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga najbližih

Do prestanka mehaničke aktivnosti srca, prema rečima lekara, načešće dolazi u vanbolničkim uslovima i bez prethodne istorije bolesti. Zbog prekida rada srčane aktivnosti, osoba gubi svest, a nakon svega 4 minuta dolazi do odumiranja moždanih ćelija.

- Veoma je bitno da osoba koja se nalazi pored osobe koja je doživela iznenadni srčani zastoji započne što ranije mere osnovne životne podrške i na taj način kupuje vreme do dolaska ekipe hitne medicinske pomoći. Srce iznenada dobija jedan maligni ritam, haotično treperenje komora i ne može da obezbedi pumpanje krvi kroz krvotok a prvi organ koji strada je mozak, koji je najosetljiviji na smanjen priliv kiseonika. Stručnjaci su već odavno potvrdili da nema tako razvijenog zdravstvenog sistema nigde u svetu da na svakom mestu, gde dođe do iznenadnog srčanog zastoja, hitna medicinska pomoć može da stigne za četiri minuta. To je fizički nemoguće. Zato se uključuju pojedinci i društvena zajednica jer na taj način možemo povećati preživljavanje kod iznenadnog srčanog zastoja - objasnila je dr Kornelija Jakšić Horvat, načelnica Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.

Kod iznenadnog srčanog zastoja presudna uloga najbližih

Za lekare, medicinske sestre i tehničare u Velikoj većnici Gradske kuće sutra će biti održana predavanja na temu  resuscitacije, dok će na trgu biti održana edukacija o merama osnovne životne podrške za građane i učenike.

- Sutra od 11 časova će naši tehničari raditi sa lutkama reanimaciju, odnosno sprovodiće javno edukaciju na Gradskom trgu pa pozivamo građane da učestvuju u tome -poručila je dr Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja i podsetila da je zahvaljujući ovakvim akcijama došlo do povećanja broja slučajeva u kojima su očevici reagovali kod iznenadnog zastoja srca - Kada smo krenuli 2014. godine nismo imali podršku od same rodbine koja se zatekla u kući unesrećenog, nismo imali saradnju i dispečer nije mogao da ukaže rodbini da započne mere kardio-pulmonalne reanimacije. Te godine nismo imali nijednu započetu reanimaciju od strane očevidaca,  a zahvaljujući medijima i našoj akciji tokom 2015. godine imali smo 8 reanimacija, koje su vršili laici na terenu, odnosno kupili su vreme do dolaska Službe hitne medicinske pomoći a prošle godine bilo je 24  reanimacija.  Iskreno se nadamo da će naš trud u narednim godinama doprineti da idemo ka još boljim rezultatima.

Izvor: Subotica.com
Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce" Najava manifestacije "Pokrenimo srce"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 6240
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

infarkt

mihaela budimski

srčani zastoj

akcija pokrenimo srce

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.