Komentara: 2
Pregleda: 1879

"Ko presoljava, zdravlje zaboravlja"

21.02.2013. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Prezentovani su rezultati projekta “Unos soli i uticaj na zdravlje štićenika Gerontološkog centra Subotica”. Projekat je pripremio Zavod za javno zdravlje Subotica, Centar za higijenu i humanu ekologiju, u okviru saradnje sa Gerontološkim centrom Subotica, a odobren je od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju.
"Ko presoljava, zdravlje zaboravlja"

Projekat je realizovan sa ciljem unapređenja zdravlja i kvaliteta života korisnika Gerontološkog centra putem smanjenja negativnog uticaja unosa soli na zdravlje ciljne grupe.

Labaratorijskim ispitivanjima je utvrđen prosečan dnevni unos kuhinjske soli od 14,6 grama, što je 2,6 puta veća vrednost u odnosu na prepuruke Svetske zdravstvene organizacije. U gotovim obrocima i pojedinačnim namirnicama najviše su se konzumirale namirnice sa visokim sadržajem soli poput: suhomesnatih proizvoda, slanih peciva, hleb, tvrdi i topljeni sirevi, feta sit i konzervisano voće.Tokom trajanja projekta registrovano je ukupno smanjenje sadržaja soli na 100 grama obroka za 6,4 odsto.

Broj korisnika kod kojih je smanjen krvni pritisak u odnosu na prvo merenje iznosi 6,5 odsto. Projekat se realizovao od 14.maja do do 23.decembra prošle godine.Prema izveštaju Zavoda za javno zdravlje ukoliko bi se smanjio unos soli putem ishrane omogućilo bi se smanjenje troškova za bolničko lečenje u budućnosti.

Projekat je realizovan pod sloganom: “Ko presoljava, zdravlje zaboravlja”. Prosečan dnevni unos soli u zemljama Evropske unije iznosi od 9 do 12 grama, a Svetska zdravstvena organizacija ne prepučuje više od 5 grama unosa soli dnevno.Povišeni krvni pritisak predstavlja glavni faktor nastanka oboljenja srca i krvnih sudova.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1879
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.