• Pregleda: 8360

Ko nam uništava i prlja grad?

Šteta koju načine vandali građane košta asfaltiranja bar dve ili tri ulice godišnje. Policija, Komunalna policija i Komunalna inspekcija najčešće samo evidentiraju učinjeno, a počinioci ostaju nepoznati. Da li je dovoljna takozvana "edukacija" građana, ili bi rigorozne kazne uvele red?
Ko nam uništava i prlja grad?

Subotičani su poznati po tome da se ponose svojim gradom, ali sve manje imaju razloga za to. Ono što nas izdvaja u odnosu na druge i izaziva divljenje svih posetilaca, a to se prvenstveno odnosi na arhitektonsko nasleđe prošlosti i ambijent srednjoevropskog grada, uveliko se narušava postupcima blago rečeno nesavesnih građana, a zapravo pravih pravcatih vandala među nama!

Dok smo planirali da pišemo o ovoj temi, događaji su počeli da nas pretiču – najpre je pred Novu godinu iz Parka Ferenca Rajhla sa postamenta skinuto i oštećeno bronzano poprsje Ambrozija Boze Šarčevića, rad vajara Ivana Meštrovića. Ni prvi dani ove, 2014. godine, nisu prošli bez „potpisa“ obesnih, koji ostavljaju na sve što im dođe pod ruku: stradala je tek pre nekoliko meseci obnovljena neonska rasveta pod nadvožnjakom na Palićkom putu.

Jasno je da, imajući u vidu nešto ranije nestalu „Pticu slomljenih krila“, kao i tokom niza godina ustaljeno otuđivanje šahtovskih poklopaca i slivničkih rešetki po ulicama, osim obesti postoje i drugi razlozi zbog kojih to neki rade, ali najčešće je ona u pitanju. Jer, kako drugačije protumačiti kidanje neonki pod mostom, razbijanje napuštenih trafika, lomljenje klupa u parkovima, oštećivanje saobraćajnih znakova ili uništavanje korpi za otpatke?

Sve to se dešava tu, oko nas, pred našim očima, uprkos tome što osim policije imamo i Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju, a da najčešće nikada ne saznamo ko je našarao fasadu za čije ulepšavanje je plaćeno nekoliko miliona dinara, polomio sprave na tek uređenim dečijim igralištima ili, kao što se dešavalo, ciglom razbijao kandelabre? Ono što pomenute službe mogu da urade jeste, kao što je bilo u slučaju nestanka Boze Šarčevića, da obaveste Direkciju za izgradnju grada, a ona da podnese prijavu protiv – nepoznatog počinioca! I da, naravno, plati majstore da poprave štetu.

Koliko košta građane vandalizam?

Direkcija za izgradnju grada godišnje potroši i do 15 miliona dinara na popravke i zamene klupa, kanti za otpatke i ukradenih šahtovskih poklopaca i sa problemom lošeg odnosa pojedinih građana, ili grupa, prema urbanoj opremi susreće se gotovo svakodnevno.

- Najviše je štete na gradskim šetalištima i trgovima – na Aleji Maršala Tita, Trgu žrtava fašizma, a u poslednje vreme mnogo manje nego ranije u Parku Prozivka. Uglavnom se to manifestuje tako što se izvaljuju i premeštaju klupe, vrlo često lome ili čak kradu, a na meti su redovno kante za otpatke, pa se dešava da budu uništene paljenjem jer su načinjene od plastičnih materijala. Ono što je dobro jeste da je od pre nekoliko meseci uveliko smanjio broj krađa poklopaca sa šahtova i slivničkih rešetki, nakon što je policija otkrila jednu organizovanu grupu koja je to radila. U prvih šest meseci zabeleženo je 96 otuđenja ovih komunalnih objekata, a nakon toga samo tri, kaže Peter Blau, tehnički direktor u Direkciji.

Prema njegovim rečima, pored popravke, malo toga je što može da se preduzme osim da se podnese prijava policiji protiv nepoznatog lica. Ali, to ne sprečava da se vandalizam ne ponovi.

- Posebno ankerišemo klupe tako da se ne mogu izvaliti, ali ni to ne pomaže, jer ih u tom slučaju polome. Troškovi sanacije su jako veliki, čak dve trećine sredstava predviđenih za održavanje se troši na popravke zbog vandalizma. Dosta nas staju i štete na semaforima i vertikalnoj signalizaciji, a tu je i zamena opreme na sportskim terenima i dečijim igralištima, i mada u ovom trenutku još ne znamo tačno koliko će sve to iznositi za 2013. godinu, sigurno neće biti ispod 10 miliona dinara. A za taj novac možemo uraditi par lepih ulica od 200–300 metara dužine, smatra Peter Blau.

Koliko pomaže video nadzor? Savet za bezbednost saobraćaja pokrenuo je postupak i obezbedio sredstva za uvođenje video nadzora, koje bi trebalo da usledi u toku ove godine. Kamere će se postaviti na 12 raskrsnica, ali neće služiti samo za kontrolu saobraćaja.

-Video nadzor obuhvatiće i druga dešavanja na javnim mestima, i biće moguće da se kamere po potrebi premeštaju i instaliraju na različitim lokacijama. Praćenje i snimanje obavljaće se u Policijskoj upravi, kaže Darko Antelj, predsednik Saveta za bezbednost saobraćaja.

Snimanje prekršilaca, uz uslov da to bude kvalitetan snimak, neće samo po sebi biti dovoljno, jer se počinioci moraju i identifikovati, a bez toga, i mogućnosti da snimljeni materijal posluži kao dokaz prilikom sankcionisanja takvih osoba, od video nadzora ne treba očekivati posebnu efikasnost u sprečavanju vandalizma.

Ono što je naročito opasno jesu štete na saobraćajnim znacima, a u poslednje vreme i šaranje sprejom po semaforskoj signalizaciji, što može da dovede u pitanje bezbednost učesnika u saobraćaju i čak izazove teške saobraćajne nesreće.

- Sprejom se prefarbaju semafori, stavljaju se nalepnice, zbog čega vozači ne mogu da raspoznaju svetlosni signal, a čak i lanterne se preusmeravaju tako da recimo uslovno zeleno okreću na drugu stranu, na žalost ima i takvih postupaka, kaže Peter Blau i dodaje, da je od nedavno počela i krađa kompletnih rasvetnih tela sa svetiljki, na koje se popnu i demontiraju ih, a cena jednog takvog kompleta je oko 8000 dinara. Do sada je bilo sedam takvih krađa.

Delovati preventivno ili represivno?

Kada je pre više od dve godine počela sa radom Komunalna policija, očekivalo se da će ponašanjima i odnosu prema javnoj imovini u gradu koji nisu u skladu sa pravilima lepog ponašanja, a prvenstveno zakonskim propisima, doći kraj, međutim, to se nije dogodilo. Teško bi bilo presuditi koliko bi talas vandalizma koji nas je zapljusnuo bio izraženiji nego što jeste da nije komunalnih policajaca na ulicama, ali se ne može poreći da njihovo prisustvo ne deluje preventivno.

- Radimo pre svega na prevenciji, samim tim što patrole češće obilaze delove grada gde je veće kretanje građana, kako bi se osujetila vandalska ponašanja. Naročito smo aktivni u toku leta, kada je veće prisustvo mladih na ulicama, a pogotovo okupljanja u parkovima, i mi im redovno skrećemo pažnju da ne oštećuju urbanu opremu i ne prljaju okolinu. Više pribegavamo opominjanju nego kažnjavanju, ali u otkrivanju počinilaca sarađujemo i sa policijskim organima. Tako na primer, nedavno smo došli do saznanja o mogućim „autorima“ grafita na zgradama 11, 13 i 15 u ulici Braće Radić i Šenoinoj 6, i prosledili ih policiji. Što se tiče samog postupka, naše je da o tome što smo uočili na terenu obavestimo Komunalnu inspekciju, i u 2013. godini od oko 2150 prosleđenih informacija skoro pet stotina zapažanja odnosilo se na oštećenja saobraćajne signalizacije, lomljenje klupa, kontejnera i slično, kaže Zoran Gabrić, koordinator u Komunalnoj policiji.

Preventivnom delovanju prednost daju i u Komunalnoj inspekciji, čije su aktivnosti prvenstveno usmerene na otklanjanje posledica vandalizama i ukoliko je to moguće, otkrivanje i procesuiranje počinilaca.

- Komunalna inspekcija izdaje rešenja javnim preduzećima koja su nadležna za održavanje objekata i urbane opreme da otklone nedostatke. Vandalizam je širok pojam, počev od šaranja po fasadama, oštećenja klupa i drugog mobilijara grada, ali i prljanja ulica i stvaranja divljih deponija, uništavanja zelenih površina i slično. Što se tiče kažnjavanja, iako oni koji su kažnjeni to sutra neće ponovo uraditi, uvek ima novih počinilaca, ali prevencija u smislu ukazivanja ljudima da nije u redu bacati smeće tamo gde mu nije mesto, da nije u redu tuđu imovinu narušiti, na duže staze daje bolje rezultate. Navešću primer takozvanih divljih deponija smeća, koji smo pre desetak godina imali 70 do 80, sada se upornim delovanjem i grada i inspekcije i Komunalne policije taj broj prepolovio, smatra Arpad Koso, komunalni inspektor - nadzornik higijene grada.

Prevencija ili represija, to je pitanje na koje može da se odgovori na više načina i sa više argumenata i za jedno i za drugo. Bile su potrebne godine da krađa šahtovskih poklopaca i rešetki prestane da bude aktuelna tema, ali hvatanje počinilaca, kao i izmene Zakonika o krivičnom postupku, kojima je usvojeno da ovo bude krivično delo, bez obzira na vrednost materijalne štete, i da se mnogo oštrije kažnjava nego do sada, učinili su svoje.

U nekim evropskim zemljama praksa je da se otkriju pisci grafita na fasadama pa oni, ili njihovi roditelji ako su u pitanju maloletnici, plaćaju kompletno obnavljanje zgrade. Ne treba pominjati koliko bi bilo nezamislivo da se neko nesmetano popne na banderu i razmontira svetiljku. Sve to nameće potrebu da se ovom temom ne bave samo novine, nego da se uporedo sa preventivnim delovanjem što efikasnije otkrivaju počinioci i za to odgovaraju. Što će takođe uticati da vandalskog ponašanja bude manje. Po staroj narodnoj poslovici „bolje sprečiti nego lečiti“.

Izvor: Subotičke novine

povezane teme

36
henri Odgovori
Samo po dzepu i zatvor,brzo bi nestali takvi!
Zna se ko Odgovori
Zna se ko....
Marinci i ostale grupe navijaca, maloletnici koji imaju previse slobodno vremen i energije.
Zalosno zaista
mario76su Odgovori
Tako su recimo u ulici Zorkina tek posadjene mladice drveca uz stazu, nedavnosve polomili na pola.
Pravda Odgovori
Zapošljavajte mlade,nemojte te se ganjati oko skupštinskih većina kao pas za repom,pa će biti manje ovakvih dešavanja.Jasno da se nemože totalno sprečiti jer će BUDALA uvek biti,ali se može to svesti na minimum.A zakon treba pooštriti i kazne povećati za 300%,pa ko voli nek izvoli!
ola Odgovori
ko ce da zavede red? nacelnik policije, ne znam koliko dugo obavlja taj posao, ali kako smo upravo saznali, ne zna da se u subotici puca iz vatrenog oruzja, niti je neko prijavio (aj, pa probaj da prijavis) niti je iko dospeo u bolnicu, a izgleda nije niko ni poginuo, bar se pogrebno ne oglasava.
Always Ultra Odgovori
Peter Blau - dozivotni predsednik , a grad sve oronuliji i raspaliji.
Antelj...molim vas lepo - ni stare bicikle i speditere mu ne bih poverio - kakvu crnu bezbednost saobracaja !? Jednu rupu nije zakrpio.
Kakav ponos ovim gradom - svake godine me je sve vise sramota gde zivotarim !
I sad su vam krivi "nesavesni gradjani". Ako jedna klupa stoji razvaljena 30 godina , a niko iz tzv. gradskih vlasti nije nista preduzeo da je popravi - onda su vam krivi jos Titovi pioniri ili ko ??
Ovo selo samo u gluposti i parazitiranju lokalnih aparatcika napreduje !
stvarno strasno Odgovori
A u koju grupu spadaju ovi sto su sredili Majsanski most,ugao Pap Pala,Vuka Karadzica ulicu,Narodno pozoriste,Bazen,Kupatilo u Petra Drapsinovoj,Azotaru,Slavicu,........
Mislim da je jedna polomljena ograda u odnosu na ove nista.I interesantno da su to vandali i pise se vest o njima ,...a o vome nista.I onda se cudimo zasto nam gradjani odlaze u druge gradove i drzave.Pa se cudimo zasto su gradjani neodgovorni prema samoj Subotici.Pa stvarno ,koliko je odgovorno preskakati mega krupne probleme a raspravlajti o sitnicama ? Sto bi rekli trgovci ,malo nam je cudan odnos cene - kvalitet.Ili savest- rezime.
darijus Odgovori
Lupati po džepu i uvesti društveno koristan rad za vandale u trajanju od 12 meseci.
majk Odgovori
VRATITI VOJNIROK :)
Always Ultra Odgovori
stvarno strasno

Upravo tako. Potpisujem vas komentar.
--------------------------------------------------
Arpad Koso - pazite "nadzornik higijene grada" (!!??)... ja sam uveren da bi mu prikladna titula bila jedino "Nadzornik NEhigijene grada".
To u Evropi moze samo kod nas - silne funkcije sa velikim platama zarobljene u kandzama neradnika i parazita .
Pera Veliki Odgovori
Samo rigorozne kazne.
kikiriki Odgovori
Mislim da u ovom članku se mešaju dve odvojene tendencije.Prvo borba za goli opstanak trgovaca metalnim sirovinama,koji bi verovatno i Mona Lisu iskoristili za potpalu.A drugu grupaciju čine isfrustrirana deca,kojima se ne nudi alternativa pijančenju i varvarizmu!Ne opravdavam ni jedno ni drugo,ali je neophodno posmatrati stvari sa kritičnog aspekta!
Vatrogasac Odgovori
@stvarno strasno , upravo tako kako si rekao ispada po ovome kako se favorizuju sitnije kradje i prekrsaji spram onih u kojima je ""neko?""opljackao gro firmi u kojima su radile hiljade gradjana , ""neko?""ko je odjednom posao vlasnik svih gradskih nekretnina u strogom centru grada vrednim na milione eura,""neko ?ko je pokrao na milione kubika peska i ugradio ga u gradjevinske poduhvate koje mu je grad platio ,a usput taj ""neko?""je tim svojim delom spustio nivo podzemnih voda ,upropastio vocare ,a izazvao ekolosku katastrofu jer je u iskope lagerovao razni otpad pretvorivsi ih u deponije ,Sve ovo je nebitno ,to treba gurnuti pod tepih a pod hitno razapeti ove teske kriminalce ,(mozda ih proglase i KLANOM ili zlocinackim udruzenjem .)koji su polomili pet ,sest mladih sadnica bagrema ili razbili sijalicu ulicnog osvetljenja .Naravno ne branim te koji su to ucinili ,treba ih kazniti , to stoji , ali ovo konstantno maskiranje pravih uzroka propasti Subotice nekakvim marginalnim desavanjima stvarno je prevrsilo svaku meru .
ljuba Odgovori
Raspuštena,nevaspitana i besna omladina..da roditelje po džepu koji put opleve valjda bi ih malo drugačije vaspitali ili te iste divljake upregnuti u otklanjanju načinjenih šteta
misika Odgovori
gde je ta nova i fensi komunalna policija???? kada nastaju nocu s***a onda ih nema. al kad neko proseta psa radijalcem odma su tamo da pitaju za korpu..... treba ukinuti tu komunalnu policiju i platiti redovno ove standardne pandure!!! kontam da bi se problemi mnogo smanjili!!! stari dobar rezim "2-3 samara i mars kuci" mnogo je bolje funkcionisalo nego kao ovi novi zakoni i komunalna policija.....
Dejan Odgovori
Rešenje je vrlo prosto - za uništavanje javne imovine iz obesti treba uvesti drakonske novčane kazne. Čak sam pre za novčane nego za zatvorske jer one koji odu u zatvor posle treba izdržavati novcem svih nas. Ne opravdavam krađu, ali mogu da shvatim da ljudi koji nemaju ništa i koji nemaju šta da izgube pribegavaju krađama kako bi obezbedili sebi egzistenciju. Na policiji je da ih spreči i na sudstvu da ih sankcioniše. Ali uništavanje imovine građana IZ ČISTE OBESTI treba tretirati mnogo strožije. Kakve koristi od lomljenja klupa, kanti za smeće i ulične rasvete imaju klipani koji to rade?! Apsolutno nikakve! Ponašaju se bahato zato što nemaju elementarno kućno vaspitanje, ali pre svega zao što im se MOŽE! Polomiš klupu? Kazna 2000 evra. Nemaš? Plenidba stvari. Pa da vidimo ko će duže.
elas Odgovori
ništa od prevencije.po džepu,pa u kavez (zatvor).
vecker Odgovori
Ma sve je to neka zavera, - da bi neko punio ili neki (mnozina) stavili u dzep.

Vazda poznato da su staklorezci jos pre 30-tak godina placali decurliji da razbija izloge.
neba1985 Odgovori
Neverovatno je da bilo koja vlast uvek trazi razloge tj.krivce za nesto sto ne uradi!Kako neko moze biti kriv sto 4.7km od centra grada ljudi nemaju osnovne stvari kao sto su:kablovska.kanalizacija,asfalt,autobussku liniju!Uvek je bilo ljudi koji su skloni unistavanju imovine da li drustvene ili privatne...Dajte mladim ljudima posao da bi mogli da stvaraju svoje pa nece unistavati tudje!!!
d0108994 Odgovori
meni se cini da je sve ovo nekako namesteno, kao u video igri. mozda smo samo deo jednog velikog experimenta, ko ce ga znati... ali da tolike godine samo tonemo...
predlog Odgovori
Samo rigorozne kazne mogu da spreče ovakva dešavanja, i pomoć običnih građana kada vide da neko nešto uništava, treba da prijave policiji ako imaju mobilni da snime i dostave policiji, bez pomoći građana ne može ni policija mnogo da uradi. Za ovakve nevaspitane primitivce, huligane treba veoma visoke kazne, ako ne može da plati onda da ga stave na rad u neko javno preduzeće da radi dok ne isplati procenjenu štetu.
sulak Odgovori
precednik saveta za bezbednost neodvalja se od mobilnog za vreme voznje kao da mu se zalepio za uvo
sulak Odgovori
najvise nam unistavaju politicari razrusili su ceo grad a samo oni grade sebi kuce izgrade vandali zavas su mala deca
N. Odgovori
Kinezi znaju kako.
O DAAAA Odgovori
Vojni rok bi ih sve naucio pameti, verujte mi!
afaga Odgovori
Samo po dzepu, minimalne kazne 10000 din pa neka lome
Tavankucanin Odgovori
Mladi i obesni puni energije, jesu i treba im uvesti obavezno sluzenje vojnog roka pa neka se 'nauzivaju". Dok bi zatvor pod obavezno uveo za sve one koji unistavaju drvorede pored svojih njiva sto mozemo biti svedoci svi koji putujemo ka bilo kom prigradskom naselju. Drvoredi su pre 4-5 godina zasadjeni radi zastite od navejavanja snega na kolovoz. Ima mnogo stvari koje ne cine samo mladi nego i stariji koji su izrevoltirani ko zna cime pa onda ajde da umesto na sebi iskali bes na necemu sto pripada svima nama..
Always Ultra Odgovori
Ja ne razumem o cemu vi ostali (cast izuzecima) ovde drobite. Da li su huligani i dokona omladina krivi sto nam je grad prepun rusevina i korova i pticijeg izmeta i sto su nam Anteljeve (bezbedne) ulice prepune rupa i kratera i sto jednom rikne vise se ne obnavlja ???
deki Odgovori
Subotičani su poznati po tome da se ponose svojim gradom...izgleda da ja ne poznajem suboticane...a ove sto ih znam da se ponose su preko 60 godina i samo su im farma i pink bitni,iz kuce ni ne izlaze,jer da izadju videli bi da nemaju cime da se ponose...ako neko moze da se ponosi rusevinama i betonskim zidovima po centru,posebno po korzou,onda tom nesto debelo fali.
jovo Odgovori
Voleo bih da pročitam jedan ovakav članak na temu: Kako su opljačkana mnoga subotička preduzeća, ko ih je opljačkao i zašto lopovi nisu u zatvoru.Zašto policija i pravosuđe ne rade skoro ništa da pohvataju i kazne ove ljude?Šta se sve može uraditi sa 20 miliona evra koliko je opljačkano samo u Agrokombinatu?Od tih 20 miliona evra oko 9 miliona evra pripada državi.Država ne čini skoro ništa da se taj novac oduzme lopovima i upotrebi za nešto korisno.Imam utisak da je to zabranjena tema za lokalne medije.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.